Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Veszélyes élelmiszerutánzatok

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Veszélyes élelmiszerutánzatok

Az Európai Unió 1989 óta tilt minden olyan terméket, amely a formája, a színe vagy az illata alapján élelmiszerre, különösen édességre hasonlít. Ez a tilalom az ilyen másnak látszó, és ezáltal a fogyasztók egészségét vagy biztonságát veszélyeztető termékek gyártására, forgalmazására és behozatalára is kiterjed.

JOGI AKTUS

A Tanács 87/357/EGK irányelve (1987. június 25.) a másnak látszó, és ezáltal a fogyasztók egészségét vagy biztonságát veszélyeztető termékekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről

ÖSSZEFOGLALÓ

Az irányelv azokra a termékekre vonatkozik, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok, de a kinézetük, az illatuk vagy a kiszerelésük stb. alapján összetéveszthetők az élelmiszerekkel.

A tagállamok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy megtiltsák az ilyen termékek forgalmazását, behozatalát és gyártását.

Ellenőrzéseket is végezniük kell annak biztosítására, hogy ilyen termékek ne legyenek forgalomban.

Ha egy tagállam ezen irányelv értelmében valamely terméket betilt, arról tájékoztatnia kell a Bizottságot, és a többi tagállam tájékoztatásához szükséges adatokat is meg kell adnia.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 87/357/EGK irányelv

1987.6.26.

1989.6.26.

Hivatalos Lap L 192., 1987.7.11.; helyesbítő értesítés: HL L 275., 1987.9.29.

Utolsó frissítés: 25.09.2006

Top