Help Print this page 
Title and reference
Étrend-kiegészítők

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Étrend-kiegészítők

Az étrend-kiegészítők (vitaminok és ásványi sók) harmonizáltak az Európai Unióban (EU-ban). Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) előzetesen elemzi és jóváhagyja az étrend-kiegészítőket, az összetevők tisztasági követelményeit pedig a Bizottság határozza meg.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve (2002. június 10.) az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről [lásd a módosító jogszabály(oka)t].

ÖSSZEFOGLALÓ

Hatály

Ez az irányelv az olyan étrend-kiegészítőkre vonatkozik, amelyek koncentrált tápanyagforrások (vitaminok és ásványi sók) vagy egyéb olyan anyagok forrásai, amelyek önmagukban vagy kombinálva táplálkozási vagy fiziológiás hatással bírnak, továbbá amelyeket dózisformában (pl. kapszulák, tabletták, pirulák stb. formájában) forgalmaznak a hagyományos étrend kiegészítése céljából.

Ez az irányelv nem vonatkozik az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelvben meghatározott gyógyszerekre.

Az étrend-kiegészítők összetétele

A vitaminok és ásványi anyagok esetében az étrend-kiegészítők kizárólag az irányelv I. mellékletében szereplő vitaminokat és ásványi sókat, valamint az irányelv II. mellékletében felsorolt vitamin- és ásványi készítményeket tartalmazhatják önmagukban vagy kombinálva.

Az étrend-kiegészítőkben jelen lévő összetevők tisztasági követelményeit, valamint azok maximális és minimális engedélyezett mennyiségét a Bizottság határozza meg az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság segítségével.

Címkézés

Az irányelv hatálya alá tartozó termékeket „Étrend-kiegészítő” megnevezéssel árusítják. Az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2000/13/EK irányelv sérelme nélkül az étrend-kiegészítők címkézésén a következő adatokat kell feltüntetni:

  • a terméket jellemző tápanyagok vagy egyéb anyagok kategóriájának neve, vagy utalás e tápanyagok vagy egyéb anyagok jellegére;
  • a termék ajánlott napi fogyasztási adagja, valamint az ajánlott napi adag túllépésének elkerülésére vonatkozó figyelmeztetés;
  • arra vonatkozó nyilatkozat, hogy az étrend-kiegészítőket nem szabad a változatos étrend helyettesítőjeként használni;
  • amennyiben a termék kiszerelése gyógyszeréhez hasonló, a „Nem gyógyszer” figyelmeztetés;
  • arra vonatkozó nyilatkozat, hogy a termékeket kisgyermekektől elzárva kell tartani.

Az étrend-kiegészítők címkézése nem tartalmazhatja a következőket:

  • emberi betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására alkalmas tulajdonságokra vonatkozó utalások;
  • arra irányuló nyílt vagy rejtett utalás, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrenddel általában nem biztosítható a tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele.

Ellenőrzési rendszer

Az étrend-kiegészítők hatékony ellenőrzésnek megkönnyítése érdekében az irányelv tartalmazza, hogy a tagállamok saját területükön előírhatják, hogy a gyártó vagy a termék forgalmazója a termékhez használt címke mintáját eljuttatva értesítse az illetékes hatóságot a forgalomba hozatalról.

Védzáradék

A tagállamok nem tilthatják be vagy nem korlátozhatják az ezen irányelv követelményeinek megfelelő étrend-kiegészítők forgalmazását, hacsak nem megállapítható, hogy a termék veszélyt jelent a közegészségre. Amennyiben fennáll ennek a veszélye, az adott tagállam ideiglenesen felfüggesztheti vagy korlátozhatja a saját területén az irányelv rendelkezéseinek alkalmazását. Erről értesítenie kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot, és meg kell indokolnia döntését. A Bizottság megvizsgálja a tagállam által az étrend-kiegészítők forgalmazásának ideiglenes felfüggesztésére vagy korlátozására felhozott indokokat, és mielőtt véleményt nyilvánítana, illetve meghozná a megfelelő intézkedéseket, konzultál az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottsággal.

Bizottságok

A Bizottság munkáját az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság segíti az irányelv végrehajtásában (pl.: a tápanyagok tisztaságával szemben támasztott követelmények meghatározása, a maximumszintek rögzítése, a mellékletek módosítása stb.).

A Bizottság konzultál továbbá az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA), mielőtt olyan rendelkezéseket fogadna el, amelyek hatással lehetnek a közegészségre.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2002/46/EK irányelv

2002.7. 12. .

Az irányelvnek megfelelő termékek forgalomba hozatali engedélyének megadása: 2003.8.1.Az irányelvnek nem megfelelő termékek forgalmazásának betiltása: 2005.8.1.

HL L 183., 2002.12.7.

Módosító jogszabályok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1137/2008/EK rendelet

2008.12.11.

HL L 311., 2008.11.21.

A 2002/46/EK irányelv későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

A MELLÉKLETEK MÓDOSÍTÁSA

I. melléklet - Az étrend-kiegészítők előállításához felhasználható vitaminok és ásványi anyagok 1170/2009/EK rendelet [Hivatalos Lap L 314., 2009.12.1.].

II. melléklet - Az étrend-kiegészítők előállításához felhasználható vitaminok és ásványi anyagok 2006/37/EK irányelv [Hivatalos Lap L 94., 2006.4.1.];

1170/2009/EK rendelet [Hivatalos Lap L 314., 2009.12.1.].

KAPCSOLÓDÓ JOGI AKTUSOK

A Bizottság jelentése (2008. december 5.) a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek a vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő anyagok étrend-kiegészítőkben való felhasználásáról [COM(2008) 824 – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé]. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a meglévő jogi eszközök elegendőek, éppen ezért nincs szükség az étrend-kiegészítőkben használt vitaminoktól és ásványoktól eltérő összetevőkre vonatkozó különleges előírásokra. Az étrend-kiegészítők piaca nagyon eltérő az egyes tagállamokban. Ezeknek az anyagoknak az alkalmazását ezért az egyes tagállamok hatályban lévő jogszabályai szabályozzák a rájuk vonatkozó egyéb közösségi rendelkezések sérelme nélkül. A Bizottság ugyanakkor nem zárja ki kiegészítő elemzés lehetőségét ezeknek az anyagoknak az élelmiszerekben történő általános alkalmazásának feltételeivel kapcsolatban, mivel ezeket a normál élelmiszerekhez adják hozzá.

Utolsó frissítés: 24.08.2010

Top