Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az illegális migránsok kitoloncolására szolgáló közös légi járatok

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Az illegális migránsok kitoloncolására szolgáló közös légi járatok

E határozat célja, hogy összehangolja a harmadik országok kiutasított állampolgárainak két vagy több tagállam területéről légi úton történő közös kitoloncolását.

JOGI AKTUS

A Tanács 2004/573/EK határozata (2004. április 29.) a harmadik államok kiutasított állampolgárainak két vagy több tagállam területéről történő kitoloncolására szolgáló közös légi járatok szervezéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a határozat meghatározza a harmadik országok * kiutasított állampolgárainak visszaszállítását végző légi járatok megszervezésére vonatkozó szabályokat. A határozat különösképpen a szervező tagállamok * által kijelölt hatóságok különleges feladataira, valamint a közös feladatokra vonatkozik.

Ezt a határozatot az Európai Parlament véleménye nélkül fogadta el a Tanács.

Az egyes tagállamok kijelölik a közös légi járatok szervezéséért felelős nemzeti hatóságot *. A szervező tagállam nemzeti hatóságainak feladatai:

 • kiválasztja a légi fuvarozót, amellyel közösen meghatározza a közös légi járat valamennyi vonatkozó költségét;
 • megkéri és átveszi a tranzit és rendeltetési harmadik országoktól a közös légi járat lebonyolításához szükséges engedélyeket;
 • felhasználja a részt vevő tagállamokkal * meglévő kapcsolatait, és e tagállamokkal együttműködve megteszi a szükséges intézkedéseket;
 • meghatározza a műveletek részleteit, valamint a részt vevő tagállamokkal egyetértésben megállapítja a kísérőszemélyek * megfelelő létszámát a harmadik országok kitoloncolandó állampolgárainak létszámához viszonyítva;
 • megköti a megfelelő pénzügyi megállapodásokat a részt vevő tagállamokkal.

A részt vevő tagállam tájékoztatja a szervező tagállam nemzeti hatóságát a közös légi járatban való részvételi szándékáról, egyben meghatározza a harmadik országok kitoloncolandó állampolgárainak létszámát és elegendő számú kísérőszemélyt biztosít a harmadik országok valamennyi kitoloncolandó állampolgárához.

A szervező tagállam és a részt vevő tagállamok közös feladatai:

 • gondoskodnak arról, hogy a harmadik országok valamennyi állampolgára és a kísérőszemélyek érvényes úti okmányokkal és más szükséges kiegészítő okmányokkal, például beutazó- és/vagy átutazóvízummal, igazolásokkal vagy iratokkal rendelkezzenek;
 • a szükséges támogatás biztosítása érdekében tájékoztatják a tranzit és rendeltetési harmadik országban található diplomáciai és konzuli képviseletüket a közös légi járatra vonatkozó intézkedésekről.

A biztonsági intézkedésekkel, a kitoloncolt személyek egészségi állapotával, a kísérőszemélyekre alkalmazandó magatartási kódexszel és a kényszerítő intézkedések alkalmazásával kapcsolatos iránymutatások e határozat mellékletében találhatók.

A légi úton történő közös kitoloncolásokra vonatkozó biztonsági rendelkezések a következő öt szakaszt érintik: a kitoloncolást megelőző szakasz, az indulást megelőző szakasz az indulási repülőtéren, illetve a tranzitrepülőtereken, eljárás a repülés ideje alatt, tranzit szakasz, érkezési szakasz.

A jogszabályban használt kulcsfogalmak

 • Harmadik ország állampolgára: olyan személy, aki nem az Európai Unió valamely tagállamának, az Izlandi Köztársaságnak, illetve a Norvég Királyságnak állampolgára.
 • Szervező tagállam: a közös légi járatok szervezéséért felelős tagállam.
 • Részt vevő tagállam: a szervező tagállam által szervezett közös légi járatokban részt vevő tagállam.
 • Közös légi járat: harmadik ország állampolgárainak az e célra kiválasztott légi fuvarozó által lebonyolított szállítása.
 • Kitoloncolási műveletek és légi úton történő közös kitoloncolások: harmadik ország érintett állampolgárainak kitoloncolásához szükséges tevékenységek, beleértve a közös légi járaton történő szállítást is.
 • Kísérőszemély(ek): harmadik ország állampolgárainak a közös légi járaton történő kíséretéért felelős biztonsági személyzet, valamint az orvosi ellátással megbízott személyek és a tolmácsok.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2004/573/EK tanácsi határozat

2004.8.7.

HL L 261., 2004.8.6.

Utolsó frissítés: 03.12.2007

Top