Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A fémipari ágazatok versenyképessége

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A fémipari ágazatok versenyképessége

Ez a közlemény azonosítja azokat a tényezőket, amelyek hatást gyakorolnak a fémipari ágazatok versenyképességére. Ez a jellegéből fakadóan energiaintenzív ágazat amiatt veszít versenyképességéből, hogy az Unióban a világ más részeinél szigorúbbak a korlátozások. A Bizottság egy sor széleskörű iránymutatást terjeszt elő, hogy arra ösztönözze a fémipari ágazatokat és valamennyi érdekelt felet, hogy az innovációra és a versenyképes áron biztosított energiaellátásra összpontosítsanak, tekintetbe véve a környezeti szempontokat is.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2008. február 22.) a fémipari ágazatok versenyképességéről – Hozzájárulás az EU növekedési és foglalkoztatási stratégiájához [COM(2008) 108 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé.]

ÖSSZEFOGLALÓ

A fémipari ágazatok szoros kapcsolatot mutatnak olyan kiemelt gyártó ágazatok teljesítményével, mint például a gépjárműipar, a gépgyártás, a hajóépítés vagy az űrrepülés. 2005-ben az Európai Unióban (EU) kb. 316 milliárd euró volt a fémipari ágazatok forgalma, az itt foglalkoztatottak száma 1,1 millió volt.

A fémipari ágazatok a költségcsökkentést és a munkaerő termelékenységének javítását célzó szerkezetátalakítási folyamat, valamint az új alkalmazások fejlesztése során alkalmazott, jelentős innováció ellenére lemaradóban vannak a globális versenyben.

Az ágazat versenyképessége és nyersanyagfüggősége

Az ágazat versenyképességét aláássa a gáz és a villamos áram jelentős áremelkedése. A fémipari ágazatok gyártási folyamata rendkívül energiaintenzív, és az energiaköltség általában meghaladja a termelési költség 10%-át, de annak akár a 37%-át is elérheti. A fémipari ágazatoknak a jelentős szén-dioxid-kibocsátás miatt magas környezeti költséggel is számolniuk kell.

Az ágazat számára létfontosságú a nem energetikai célú ásványi nyersanyagokhoz való hozzáférés, hiszen rendkívüli mértékben függ a fémércek és dúsítási termékek harmadik országokból történő behozatalától. Az újrahasznosítás azonban az energiafelhasználás csökkentése révén enyhíti ezt a függőséget. Az újrahasznosított fémhulladék felhasználása jelentősen megnőtt, és ma már az EU fémgyártásának 40–60%-át teszi ki.

A gazdasági fejlődés azonban számos feltörekvő országban megnöveli a keresletet, és ez hozzájárul a fémek és fémtermékek árának emelkedéséhez, valamint példátlan nyomást gyakorol az árakra és a nyersanyag-ellátásra.

Az ágazat és annak versenyképessége előtt álló öt fő kihívás

A Bizottság az ágazat versenyképességére hatást gyakorló, különböző tényezők azonosítását követően, a fémipari ágazatok előtt álló, öt jövőbeli kihívás alapján, integrált módon közelítette meg a kérdést. Ez a közlemény figyelembe veszi a 2006 szeptemberében szervezett nyilvános konzultáció eredményeit.

A Bizottság az érintett felekkel és harmadik országokkal együttműködve meg fogja vizsgálni, hogyan kezelje a versenyképességgel kapcsolatos aggodalmakat az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a környezeti célkitűzések megvalósítását szolgáló, jövőbeli fellépések fényében. A következő intézkedésekre támaszkodik:

A hatóságok felkérést kapnak arra, hogy összpontosítsanak a a versenyképes árú energiaellátás biztosítására vonatkozó kezdeményezésekre, amint azt a következő anyagokban is hangsúlyozzák:

A Bizottság mind európai, mind nemzetközi szinten javítani kívánja a nyersanyagokhoz való fenntartható hozzáférés feltételeit. Különösen a 2008-ban indított nyilvános konzultáció eredményeire fog támaszkodni.

A Bizottság arra ösztönzi a fémipari ágazatokat, hogy továbbra is a kutatás, a fejlesztés és az innováció legyen a versenyképesség hajtóereje, a következő fellépések révén:

  • az energiatakarékosság hosszú távú programja és a „rendkívül alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó acélgyártás (ULCOS-projekt) (DE) (EN) (FR)”;
  • az olyan kompetens európai technológiai platformok által kidolgozott stratégiai kutatási menetrend, mint az európai acéltechnológiai platform (ESTEP (EN));
  • amely javítja a képzett munkaerő elérhetőségét.

A Bizottság végül továbbra is minden létező eszközt fel kíván használni azon kereskedelmi gyakorlatok ellen, amelyek sértik a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat, és ellenezni fogja a kereskedelmi partnerei által a fémekre és nyersanyagokra kirótt exportadókat.

Háttér

Ez a közlemény a horizontális és ágazati intézkedésekből álló, integrált iparpolitika részét képezi.

Összhangban áll továbbá a fenntartható fejlődés vállalati politikába való beépítését célzó stratégiáról szóló, 2001. május 14-i és 15-i tanácsi következtetésekkel.

Utolsó frissítés: 03.06.2008

Top