Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az egységes piac fogyasztói eredményeinek monitorozása

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Az egységes piac fogyasztói eredményeinek monitorozása

Az európaiak joggal várhatnak konkrét eredményeket az egységes piactól. A Bizottság ezért új eszközt alakított ki a fogyasztói piacok felügyeletére: egy olyan eredménytáblát, amely nemcsak a termékek árát és biztonságát, hanem a fogyasztói elégedettséget is figyelembe veszi.

JOGI AKTUS

A Bizottság 2008. január 29-i közleménye – „Az egységes piac fogyasztói eredményeinek monitorozása: a fogyasztói piacok eredménytáblája” [COM(2008) 31 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az egységes piac nem kizárólag gazdasági projekt, hanem az emberi egészség, a környezet és az európaiak egészségének javítását is célozza. Annak érdekében, hogy több eredményről tájékoztassa a polgárokat, a Bizottság létrehozza a belső piac felügyeletének új eszközét: a fogyasztási javak és szolgáltatások európai eredménytábláját. Ez az eszköz a fogyasztók szempontjából kívánja értékelni a belső piac működését.

A közlemény a fogyasztói piacok értékelésére használt módszertant, valamint az eredménytábla első eredményeit mutatja be.

A fogyasztási cikkek piacának felügyelete két szakaszból áll: az átvizsgálási szakaszból és az azt követő elemzési szakaszból. Az átvizsgálási szakasz a működési zavarokkal küzdő ágazatok meghatározására irányul. Az elemzési szakasz e működési zavarok okainak meghatározására irányul.

A piacvizsgálatra az alábbiakban összefoglalt három dimenzió alapján kerül sor:

A fogyasztói piacok meghatározása

A különböző ágazatok általános teljesítményének elemzése az alábbi mutatók segítségével történik:

 • a fogyasztói panaszok: a panaszok száma ágazatoktól, országoktól, fogyasztóvédelmi hagyományoktól és a kártalanítás pozitív kimenetelének valószínűségétől függően változik;
 • az árszintek: az életszínvonal régiónkénti eltérései vagy az ügyfelek kiszolgálása kétségkívül befolyásolhatja az árakat, bizonyos eltérések azonban néha kartellekre vagy a szabad verseny előtti akadályokra, vagy olyan tisztességtelen árképzési gyakorlatokra engednek következtetni, amelyek megakadályozzák a tudatos fogyasztói választást. Ezért nemcsak az árak közötti eltéréseket, hanem a különbségek okait is meg kell vizsgálni;
 • a fogyasztói elégedettség, amely mérhető például a termékek minősége, a fogyasztók számára biztosított választék, az árak átláthatósága és az ügyfélszolgálat segítségével;
 • a szolgáltatóváltás: a szolgáltatóváltás lehetővé teszi a fogyasztó választási lehetőségének értékelését, többek között a piac átláthatóságától és a váltás előtti akadályoktól függően változik;
 • a termékek és a szolgáltatások biztonsága: a termékek és a szolgáltatások által okozott baleseteket és sérüléseket megfelelően kell értékelni.

A kiskereskedelmi belső piac integráltságának értékelése

Az integrált belső piac olyan piac, ahol a fogyasztók és a kiskereskedők határon átnyúló vásárlásba vetett bizalma megegyezik a hazai vásárlásba vetett bizalmukkal. A kiskereskedelmi belső piac integráltsága a nem nemzeti kiskereskedők jelenléte, a határon átnyúló külföldi közvetlen beruházások és a határon átnyúló kiskereskedelem segítségével mérhető. A határon átnyúló vásárlást bonyolító személyek hozzáállását és problémáit is értékelni kell.

A tagállamok fogyasztói környezetének értékelése

A fogyasztóvédelem tagállamonként változó. A tagállamok fogyasztói környezetének értékeléséhez a következőket kell megvizsgálni:

 • a jogszabályok végrehajtását, azaz a végrehajtási szabályok minőségét, a jogszabályok betartását és a végrehajtási inputot (például az elvégzett vizsgálatokat);
 • a kártalanítási lehetőségeket, valamint a fogyasztók ezzel kapcsolatos véleményét;
 • a fogyasztói szervezetek szerepét és az e szervezetekbe vetett fogyasztói bizalmat;
 • a fogyasztói pozíció erősségének mértékét: különösen a fogyasztói oktatást, tájékoztatást, készségeket és tudatosságot.

Az elemzési szakasz

Az elemzési szakasz a piaci működési zavarok okainak meghatározására irányul. A zavarok okainak feltárása lehetővé teszi a probléma megoldására legmegfelelőbb szakpolitikai eszköz kiválasztását, például erőfölénnyel való visszaélés esetén a versenypolitikát, a piacra jutás egyes akadályai eltörlése esetén ágazati szabályozást, az információk átláthatóságának biztosítására a fogyasztóvédelmi politikát stb.

Az elemzési szakaszban vizsgálandó kérdések többek között a következők:

 • a fogyasztók pozíciójának erőssége;
 • a fogyasztókat érő hátrány;
 • az importárak és a fogyasztói árak kapcsolata;
 • a jogi jellegű mutatók;
 • a jogszabályok betartása;
 • a minőség, különösen az innováció foka, az egészség és a környezet;
 • a hozzáférés és a megfizethetőség;
 • az interoperabilitás, azaz hogy a rendszer vagy a termék kompatibilis legyen más rendszerekkel vagy termékekkel.

Az első fogyasztási eredménytábla

Az első eredménytábla rávilágított a fogyasztói piacok működésének bizonyos zavaraira. Feltárta például, hogy az EU kiskereskedelmi belső piaca távol áll még az integrációtól. Az európaiak ugyanis továbbra is inkább saját országukban vásárolnak termékeket vagy vesznek igénybe szolgáltatásokat. Emellett a fogyasztói környezet túlságosan eltérő az egyes tagállamokban.

A még hiányos eredménytábla javítása érdekében – összehasonlítható adatok hiányában – a Bizottság 2008-tól a következő intézkedéseket tervezi:

 • a fogyasztói panaszok uniós szinten összehangolt besorolásának bevezetése;
 • az árak tekintetében összehasonlítható adatok kialakítása az Eurostattal (DE) (EN) (FR) és a nemzeti statisztikai hivatalokkal együttműködésben;
 • a lefedett ágazatok számának növelése.

Háttér

Ez az új eszköz a belső piac 2007 novemberében megkezdett korszerűsítése továbbvitelének keretébe illeszkedik, amely a távközlési és az energiaipari ágazatban már lehetővé tett előrelépést.

See also

 • Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság – A fogyasztói piacok eredménytáblája (EN)

Utolsó frissítés: 12.06.2009

Top