Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Méltányos kereskedelem és a fenntarthatóságot garantáló nem kormányzati kereskedelmi rendszerek

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Méltányos kereskedelem és a fenntarthatóságot garantáló nem kormányzati kereskedelmi rendszerek

A méltányos kereskedelem jelentősen hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Az Európai Unió (EU) támogatja a változatos tanúsítási és címkézési rendszereket.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak, az Európai Parlamentnek és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak (2009. május 5.): Hozzájárulás a fenntartható fejlődéshez: A méltányos kereskedelem és a fenntarthatóságot garantáló nem kormányzati kereskedelmi rendszerek szerepe [COM(2009) 215 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A méltányos kereskedelemről szóló 1999-es közleményét követően ebben a közleményben a Bizottság számvetést készít az ágazatban azóta bekövetkezett fejlődésről.

Az 1999-es közlemény óta a tagállamokban használt nemzeti méltányos kereskedelmi védjegyeket egy egységes nemzetközi védjegy váltotta fel. E védjegy bevezetése lehetővé tette a fogyasztói bizalom, valamint az ily módon előállított termékek ismertségének növelését. 2009-ben világviszonylatban a méltányos kereskedelemből származó termékek 60-70%-át az Európai Unióban értékesítették.

Az ágazat növekedése kedvezett az új fenntarthatósági rendszerek megjelenésének. A méltányos kereskedelem * alapja a gazdasági, környezeti és társadalmi fejlődés. A fenntarthatóságot garantáló magán kereskedelmi rendszerek * e három pillér közül legalább az egyikre kell, hogy épüljenek.

A méltányos kereskedelem meghatározása a fenntartható fejlődés integrált megközelítésű közös alapkövetelményein alapul. Ezek a következők:

 • olyan méltányos ár meghatározása, amely tartósan fedezi a fenntartható termelés és a megélhetés költségeit, és lehetőséget biztosít a termelők részére való kifizetések előteljesítésére;
 • hosszú távú, stabil kapcsolatok megteremtése a termelők és a forgalmazók között;
 • a beszállítási lánc átláthatósága és nyomon követhetősége a teljes ellátási láncon;
 • a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapegyezményeinek, többek között a tisztességes munkát, a szakszervezeti szabadságot, valamint a munkaügyi normákat érintő egyezményeknek való megfelelés;
 • az emberi jogok, a környezet, valamint a hagyományos módszerek tiszteletben tartása;
 • a termelői kapacitás és a termelők piachoz való hozzáférésének fejlesztése;
 • a piaci szereplőknek és a fogyasztóknak a méltányos kereskedelem működésével és célkitűzéseivel kapcsolatos tudatosságának a növelése;
 • tanúsítási folyamat létrehozása;
 • a kereskedelmi tevékenységek hatásvizsgálata.

A fenntarthatóságot garantáló magán kereskedelmi rendszerek emellett lehetőséget kínálnak a növekedésre és fenntartható fejlődésre. A Bizottság megítélése szerint bizonyos intézkedések növelhetik eredményességüket. Szükségesnek tűnik az ezeket a rendszereket megvalósító szervezetek nem kormányzati jellegének megőrzése, a különböző rendszerek közötti szinergiák ösztönzése, valamint ismertségük növelése. Ezenkívül szükséges lenne az alapkövetelmények és a hatásvizsgálat kritériumainak közös meghatározása.

A fenntarthatóságot garantáló magánrendszerek összhangban vannak a többoldalú kereskedelmi rendszerrel. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az EU kereskedelempolitikája támogatja a fejlődő országok integrálását a világgazdaságba. Mindazonáltal a méltányos kereskedelmi címkék odaítélésekor figyelemmel kell lenni a WTO keretében vállalt, az átláthatóságot és a megkülönböztetésmentességet érintő kötelezettségvállalásokra is.

A közbeszerzésekre az EU GDP-jének 16%-át költik. A közbeszerzési eljárásoknak szélesebb körben meg kellene felelniük a fenntartható fejlődés elveinek. 2009-ben a Bizottság elkészítette a környezetvédelmi szemléletű közbeszerzésről szóló közleményét. Ugyanakkor a Bizottság egy, a szociális tárgyú közbeszerzésekről szóló útmutató közzétételén is dolgozik. Az útmutató szerint a nyilvános ajánlatok során javasolt a méltányos kereskedelem követelményeinek figyelembe vétele.

A fejlesztési együttműködési eszközei révén az EU támogatja a méltányos kereskedelmi tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket. Ennek megfelelően 2007 és 2008 között az EU különböző fellépéseket finanszírozott összesen 19 466 millió euró értékben, többek között a méltányos kereskedelem iránti tudatosság fejlesztésére. Ilyen tevékenységeket hajtottak végre a mezőgazdasági, vidékfejlesztési illetve kereskedelmi ágazatok fejlődése támogatása érdekében is a hagyományos AKCS-banánszállítók számára létrehozott különleges segítségnyújtási keretnek és a cukorról szóló jegyzőkönyvet aláíró országoknak köszönhetően.

A következő években további erőfeszítéseket kell tenni az EU méltányos kereskedelmi rendszerek fejlesztésére irányuló támogatásának növelése érdekében. A Bizottság az aktuális tevékenységek javítását javasolja a támogatásra vonatkozó értékelések és hatástanulmányok készítésével, valamint a piaci átláthatóság elősegítésével.

Kulcsfogalmak

 • Méltányos kereskedelem: a Nemzetközi Szociális és Környezeti Akkreditációs és Címkézési Szövetség (ISEAL) tag nemzetközi szabványügyi és megfelelőségértékelő szervezetek által felállított szabványoknak megfelelően működő szervezetekre vonatkozó kifejezés.
 • Fenntarthatóságot garantáló magánrendszerek: olyan címkézési rendszereket jelent, amelyek célja a fogyasztók tájékoztatása a termék előállításának fenntartható jellegéről.

Utolsó frissítés: 11.09.2009

Top