Help Print this page 
Title and reference
Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó

A háromoldalú szociális csúcstalálkozó célja, hogy hatékonyabbá tegye a szociális párbeszédet, és ezzel elősegítse a gazdasági és szociális vonatkozású európai uniós szakpolitikák kidolgozását és végrehajtását. Ez a szakmaközi szociális párbeszéd fóruma, amely általános politikai kérdésekről folytatott egyeztetést tesz lehetővé.

JOGI AKTUS

A Tanács 2003/174/EK határozata (2003. március 6.) a Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó létrehozásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A háromoldalú szociális csúcstalálkozó feladata, hogy biztosítsa a szociális párbeszédet (DE) (EN) (FR) az európai intézmények, valamint a munkáltatók és a munkavállalók képviselői között. A csúcstalálkozó szakmaközi párbeszéd keretében zajlik. Ennek megfelelően napirendjén az egyes európai uniós gazdasági ágazatokat és az uniós munkavállalókat érintő témakörök szerepelnek.

Ezenfelül az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) is elismeri a csúcstalálkozónak az európai szociális párbeszéd helyes irányításában betöltött szerepét (152. cikk).

Működés

A csúcstalálkozót legalább évente egyszer, az Európai Tanács tavaszi ülésszaka előtt rendezik meg. Résztvevői az alábbiak képviselői:

  • a Tanács soros elnöksége és a két következő elnökség;
  • a Bizottság;
  • a szociális partnerek, akiket két azonos nagyságú küldöttség képviseli, amely a munkavállalók és a munkáltatók 10-10 képviselőjéből áll.

A csúcstalálkozó napirendjét az intézmények és a szociális partnerek képviselőivel közösen határozzák meg.

Háttér

A szociális partnerek a 2001. decemberi laekeni csúcson elfogadott közös határozata értelmében a Foglalkoztatási Állandó Bizottságot a szociális csúcstalálkozó váltotta fel.

A szociális csúcstalálkozó intézményesíti a 2000 decembere óta a foglalkoztatást és növekedést célzó lisszaboni stratégia keretében megrendezett informális szociális csúcstalálkozókat.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2003/174/EK tanácsi határozat

2003.3.6.

HL L 70., 2003.3.14.

Utolsó frissítés: 25.10.2011

Top