Help Print this page 
Title and reference
Atipikus aktusok

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Atipikus aktusok

Az atipikus aktusok az európai intézmények által elfogadott aktusok egy kategóriáját képezik. Vonatkozhatnak az Európai Unió belső szervezésére, vagy lehetnek általánosabb hatályúak, amelyek meghatározott szakpolitikai területekhez kapcsolódnak.

BEVEZETÉS

Az atipikus aktusok az Európai Unió (EU) intézményei által elfogadott aktusok. Azért „atipikusak”, mert nem szerepelnek a jogi aktusoknak az Európai Unió működéséről szóló szerződésben (288–292. cikk) meghatározott nómenklatúrájában.

Ezért aztán az atipikus aktusok igen változatosak. Egyeseket az Unió alapító szerződéseinek más rendelkezései írnak elő, mások az intézményi gyakorlat során alakultak ki.

Az atipikus aktusokra jellemző, hogy rendszerint politikai hatályúak. Ennek ellenére néhány lehet kötelező erejű, de ezek is az Unió intézményi keretére korlátozódnak.

A Szerződésekben meghatározott atipikus aktusok

Az uniós intézmények eljárási szabályzatai atipikus aktusok. Az alapító szerződések előírják, hogy az európai intézményeknek el kell fogadniuk saját eljárási szabályzatukat.

Ezek a belső szabályzatok határozzák meg az uniós intézmények szervezetét, működését és a belső eljárásaikra vonatkozó szabályokat. Kizárólag az érintett intézményre nézve kötelezőek.

Az alapító szerződések ezenkívül más típusú aktusokról is rendelkeznek, amelyeket az uniós intézmények közötti politikai párbeszéd keretében fogadnak el. Ezeknek az aktusoknak az elsődleges célja az intézmények közötti munka és együttműködés elősegítése. A nemzetközi megállapodások elfogadási eljárása keretében például a Tanácsnak tárgyalási irányelveket kell intéznie a Bizottsághoz, amelyet annak a megállapodásokról folytatott tárgyalások során szem előtt kell tartania.

Az intézmények ennél tovább is mehetnek, és intézményközi megállapodások keretében szervezhetik meg együttműködésüket. Az ilyen megállapodások szintén atipikus aktusok. Lehetnek kötelezőek, de csak a megállapodást aláíró intézményekre nézve.

A Szerződésekben nem meghatározott atipikus aktusok

Mindegyik uniós intézmény kidolgozott egy sor eszközt a saját tevékenysége keretében.

Az Európai Parlament például bizonyos nemzetközi szintű politikai állásfoglalásait állásfoglalások vagy nyilatkozatok formájában teszi közzé. A Tanács is rendszeresen fogad el ülései végén következtetéseket, állásfoglalásokat és iránymutatásokat. Ezek az aktusok elsősorban az intézmények bizonyos európai vagy nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos véleményének adnak hangot. Általános hatályúak, de nem kötelezőek.

A Bizottság is többféle saját atipikus aktust fogad el. Ilyenek például a közlemények, amelyek általában új szakpolitikai programokat mutatnak be. A Bizottság zöld könyveket is elfogad, amelyek célja nyilvános konzultáció kezdeményezése bizonyos európai kérdéseket illetően. A Bizottság ezen az úton gyűjti össze a szükséges információkat a jogalkotási javaslat kidolgozása előtt. A zöld könyvek eredményeinek fényében a Bizottság néha fehér könyveket fogad el, amelyek uniós fellépésekre tesznek részletes javaslatot.

Utolsó frissítés: 17.09.2010

Top