Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Humanitárius élelmiszersegély

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Humanitárius élelmiszersegély

A Bizottság új stratégiát készít az Európai Uniónak a világban az élelmezésre vonatkozóan folytatott humanitárius tevékenységeinek keretbe foglalásához. Az érintett népesség szükségletei és a beavatkozás feltételei ugyanis többek között az éghajlatváltozás következtében is változnak.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2010. március 31.): Humanitárius élelmiszersegély [COM(2010) 126 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bizottság meghatározza azt a stratégiai keretet, amelyben az Európai Unió (EU) élelmiszersegélyt nyújt a területén kívüli humanitárius válságok esetén. Ennek az új stratégiának lehetővé kell tennie a segélynyújtási tevékenységek hatékonyságának, valamint a valamennyi részt vevő szereplő együttműködésének a javítását.

A humanitárius élelmiszer-segélyezés fő célkitűzése az élet megmentése és megőrzése, az életfenntartás eszközeinek védelme, valamint az éppen élelmiszerválsággal küzdő vagy a jövőben élelmiszerválságokkal szembenéző népességek ellenálló képességének javítása. Az EU tevékenysége egy sor meghatározott célkitűzést követ:

 • a megfelelő, biztonságos és tápláló élelmiszerek rendelkezésre állásának, az azokhoz való hozzáférésnek és fogyasztásának biztosítása;
 • az élelmiszer-előállítás és az értékesítési rendszerek védelme;
 • a nemzetközi rendszer erősítése annak érdekében, hogy javuljon az élelmiszersegélyek célba juttatásának hatékonysága és eredményessége.

A tevékenységek mindazonáltal nem járhatnak együtt az alábbiakkal:

 • függőség kialakulása a segélyezési rendszertől;
 • a piacok működésének megzavarása;
 • a segélyben részesülők túlzott kockázatoknak történő kitétele;
 • a környezetet és a természeti forrásokat érintő túlzott hatások.

Segélynyújtás kezdeményezése

A Bizottság humanitárius élelmiszersegélyekkel válaszolhat az alábbi esetekben:

 • a nem megfelelő élelmiszer-fogyasztás következtében elérték vagy az előrejelzések szerint el fogják érni a halálozás vagy az akut alultápláltság kritikus küszöbszintjét;
 • a létfenntartáshoz szükséges eszközök hiánya vagy a nem megfelelő túlélési stratégiák (azaz a termelési célt szolgáló eszközök eladása, az elvándorlás, a kockázatos túlélési gyakorlatok stb.) komoly életveszélyt idéznek elő, vagy nagyfokú szenvedéssel fenyegetnek.

A Bizottság ugyanakkor már anélkül is beavatkozhat a válság kezdetén, hogy megvárná a népességet súlyosan fenyegető kockázatok bekövetkeztét vagy a katasztrófa hivatalos bejelentését.

A Bizottság emellett az élelmezésbiztonság krónikus hiányát a fejlesztési segélyezésre irányuló humanitárius beavatkozásokkal együtt is kezelheti, azonban kizárólag az alábbi esetekben:

 • ha a helyzet jelentős és azonnali humanitárius veszélyt jelent;
 • ha az egyéb szereplők képtelenek fellépni;
 • ha rövid távon kedvező hatása lehet a beavatkozásnak.

Az intézkedéseket fokozatosan megszüntetik, amennyiben a mutatók szerint az értékek tartósan visszakerültek a kritikus küszöbszint alá, illetve akkor is, ha egyéb adományozók és nem humanitárius szereplők hosszabb távon el tudják látni a népesség szükségletét.

Az élelmiszer- és táplálkozási szükségletek

Az intézkedések elsődleges célja, hogy az élelmiszerek időben eljussanak a rászorulókhoz. Ugyanakkor a humanitárius élelmiszer-segélyezés több, az élelmezéshez kapcsolódó ágazatba, pl. a mezőgazdaságba vagy az egészségügybe történő beavatkozást is lehetővé tesz.

Emellett biztosítani kell, hogy a népesség megfelelő mennyiségű és minőségű, biztonságos és kiegyensúlyozott étrendnek megfelelő ételekhez jusson hozzá. Az élelmiszerek javasolt típusának a lehetőségek szerint alkalmazkodnia kell a helyi táplálkozási szokásokhoz.

Ezzel egy időben a népességgel meg kell ismertetni a helyes táplálkozást és az ennek megfelelő táplálkozási gyakorlatokat.

Kiegészítő stratégiák

A Bizottság össze kívánja kapcsolni a humanitárius segítségnyújtást, a segélyezési, a helyreállítási és a fejlesztési (LRRD) stratégiát és a katasztrófakockázatok csökkentésére (DRR) irányuló stratégiát. Ehhez hosszú távú támogatásra, valamint a humanitárius és fejlesztési segítségnyújtás szereplői közötti hatékony együttműködésre van szükség.

Az EU a nemzetközi szereplők közötti szorosabb együttműködést, valamint a globális kormányzás megerősítését is támogatja.

Háttér

Ez a stratégiai keret összhangban van a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos európai konszenzussal. Ezt a fejlesztéshez kapcsolódó élelmiszer-biztonságról szóló közleménnyel összefüggésben terjesztették be.

Utolsó frissítés: 28.05.2010

Top