Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Városi mobilitás az EU-ban

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Városi mobilitás az EU-ban

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

A Bizottság közleménye (COM(2009) 490 végleges) – A városi mobilitás cselekvési terve

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

  • A közlemény számos rövid- és hosszú távú intézkedést javasol az Európai Unió (EU) területén folyó városi közlekedés környezetvédelmi szempontból fenntarthatóvá, versenyképessé és a társadalom igényeinek megfelelővé tétele érdekében.
  • A hat témakörbe csoportosított intézkedéseket 2009 és 2012 között a helyi, a regionális és a nemzeti hatóságoknak kellett fokozatosan bevezetniük.

FŐBB PONTOK

A közlemény a következő javaslatokat fogalmazza meg:

  • Integrált szakpolitikák előmozdítása: a városi közlekedés irányítását össze kell kapcsolni a többi szakpolitikával, például a környezetvédelemmel, a területhasználat-tervezéssel és a lakáspolitikával.
  • Középpontban a polgárok: a lakosság számára kiemelten fontos a városi közlekedés minden formájában a megbízhatóság, a tájékoztatás, a biztonság és a könnyű hozzáférés biztosítása.
  • Környezetbarátabb városi közlekedés: az EU továbbra is támogatni fogja az új, tiszta járműtechnológiák piacának megerősödését és az alternatív tüzelőanyagok térnyerését.
  • A finanszírozás megerősítése: bár a beruházások nagy részét a helyi, a regionális és a nemzeti hatóságok biztosítják, az Európai Bizottság segíteni fogja a hatóságokat az uniós finanszírozási lehetőségek felkutatásában.
  • Tapasztalat- és tudásmegosztás: a Bizottság segíteni fogja a városi közlekedésben érintetteket az eddigi tapasztalatok hasznosításában, valamint támogatni fogja az információcserét.
  • A városi mobilitás optimalizálása: a Bizottság segíteni fogja a helyi hatóságokat a városi logisztika hatékonyságának optimalizálásában, valamint az intelligens közlekedési rendszerek kifejlesztésében.

A 2009/33/EK irányelv előírja az ajánlatkérők és más érintettek számára, hogy a közúti járművek vásárlásakor vegyék figyelembe azok energetikai és környezeti hatásait.

HÁTTÉR

  • Az uniós kormányok 2010. június 24 -én üdvözölték a cselekvési tervet. Felismerték, hogy ez a kezdeményezés kihívás és lehetőség is egyben arra, hogy „javítsák a városi és nagyvárosi területek mobilitásának fenntarthatóságát és biztonságát, miközben annak költségeit a lakosság számára megfizethető szinten tartják.”
  • A városi mobilitás uniós finanszírozású kutatásáról részletesen az Eltis internetes portálon olvashat.

FŐ DOKUMENTUM

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának: A városi mobilitás cselekvési terve (COM(2009) 490 végleges, 2009.9.30.).

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Az Európai Parlament és a Tanács 2009/33/EK irányelve (2009. április 23.) a tiszta és energiahatékony közúti járművek használatának előmozdításáról (HL L 120., 2009.5.15., 5–12. o.).

utolsó frissítés 22.09.2016

Top