Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az e-segélyhívó rendszer célja, hogy a sürgősségi feladatokat ellátó szolgáltatók hamarabb eljussanak a közúti balesetek áldozataihoz

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Az e-segélyhívó rendszer célja, hogy a sürgősségi feladatokat ellátó szolgáltatók hamarabb eljussanak a közúti balesetek áldozataihoz

Az e-segélyhívó rendszer lényege, hogy a járműben található érzékelők súlyos balesetek esetén automatikusan riasztják a sürgősségi feladatokat ellátó szolgáltatókat, hogy azok mielőbb a járművezetők és utasaik segítségére siethessenek.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/40/EU irányelve (2010. július 7.) az intelligens közlekedési rendszereknek a közúti közlekedés területén történő kiépítésére, valamint a más közlekedési módokhoz való kapcsolódására vonatkozó keretről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az e-segélyhívó célja, hogy gyors segítségnyújtást biztosítson a súlyos balesetben érintett járműben utazók számára bárhol az Európai Unióban, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban.

Az e-segélyhívó automatikusan aktiválódik, amint a jármű fedélzetén elhelyezett szenzorok súlyos balesetet érzékelnek. Az aktiválást követően a rendszer tárcsázza a 112-es egységes európai segélyhívó számot, telefonkapcsolatot hoz létre a segélyhívási központtal, valamint megküldi a mentésre szakosodott szolgáltatóknak a balesetre vonatkozó adatokat, köztük a baleset időpontját, a balesetben érintett jármű pontos pozícióját, valamint azt, hogy melyik irányba haladt előzőleg a jármű (ami különösen autópályákon és alagutak esetében fontos). Az e-segélyhívó manuálisan, egy gomb megnyomásával is aktiválható, például ha valaki egy súlyos balesetnek a tanúja. A rendszer segítségével a sürgősségi feladatokat ellátó szolgáltatók rövid időn belül értesülnek a balesetről és annak pontos helyszínéről.

Az e-segélyhívó rendszeren keresztül küldött adatok segítségével a sürgősségi feladatokat ellátó szolgáltatók gyorsabban tudnak a járművezetők és utasok segítségére sietni, ezáltal életeket mentve és gyors ellátásban részesítve a sérülteket. A becslések szerint az e-segélyhívó rendszer lakott területen mintegy 40%-kal, lakott területen kívül pedig 50%-kal gyorsíthatja fel a vészhelyzeti válaszadás sebességét, és évente akár 2500 élet megmentését is eredményezheti.

A közúti közlekedési biztonság javításán túlmenően az e-segélyhívó rendszer jelentős mértékben csökkenti majd a közúti balesetek által okozott torlódásokat, valamint a nem biztosított baleseti helyszínek által okozott másodlagos balesetek számát. Az elképzelések szerint a fedélzeti e-segélyhívó rendszereket más sürgősségi és/vagy hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokat nyújtók is használhatnák a 112-es segélyhívó számú fedélzeti rendszerekre építve vagy azokkal párhuzamosan.

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/40/EU irányelve (2010. július 7.) az intelligens közlekedési rendszereknek a közúti közlekedés területén történő kiépítésére, valamint a más közlekedési módokhoz való kapcsolódására vonatkozó keretről az EU egészére kiterjedő, kölcsönösen átjárható, harmonizált e-segélyhívó szolgáltatásokat (3. cikk, d) bekezdés) határozta meg, mint a hat kiemelt intézkedés egyikét, amelyekre vonatkozóan kötelező erejű előírásokat kell kidolgozni (6. cikk).

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 2010/40/EU irányelv

2010.8.26.

2012.2.27.

HL L 207., 2010.8.6.

Felhatalmazáson alapuló jogi aktusok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 305/2013/EU rendelet

2013.4.23.

2013.4.23.A tájékoztatás nyújtására már e rendelet hatálybalépésének napján sor került: 2014.4.23.

HL L 91. (2013.4.3.)

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Javaslat: az Európai Parlament és a Tanács rendelete a fedélzeti e-segélyhívó rendszer kiépítésével összefüggő típus-jóváhagyási követelményekről és a 2007/46/EK irányelv módosításáról [2013.6.13-iCOM(2013) 316 final - a Hivatalos Lapban nem tették közzé].

Javaslat: az Európai Parlament és a Tanács határozata az EU egészére kiterjedő, kölcsönösen átjárható e-segélyhívó szolgáltatás kiépítéséről [2013.6.13-iCOM(2013) 315 final].

2013 júniusában az Európai Bizottság két javaslatot fogadott el annak biztosítására, hogy 2015 októberére a személygépkocsik súlyos baleset esetén automatikusan e-segélyhívást kezdeményezzenek. Ez a jogszabálytervezet biztosítja, hogy 2015 októberétől a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek új típusait fel kell szerelni 112-es hívószámú fedélzeti e-segélyhívó rendszerrel, valamint létre kell hozni az e-segélyhívások megfelelő fogadásához és kezeléséhez szükséges infrastruktúrát, biztosítva az e-segélyhívó szolgáltatások kompatibilitását, kölcsönös átjárhatóságát és folyamatosságát Európa-szerte.

A Bizottság célja, hogy ezen javaslatoknak a Tanács és a Parlament általi jóváhagyását követően teljes funkcionalitású e-segélyhívó szolgáltatás működjön az egész EU-ban (csakúgy mint Izlandon, Norvégiában és Svájcban) 2015 -re.

Utolsó frissítés: 24.01.2014

Top