Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó szabályok a csernobili katasztrófát követően

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó szabályok a csernobili katasztrófát követően

A 733/2008/EK tanácsi rendelet feltételeket állapít meg a harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek behozatalára a csernobili atomerőműben történt balesetet követően. A rendelet a fogyasztók egészségének védelmét biztosítva hozzájárul az Európai Unió (EU) és a világ többi országai közötti kereskedelemhez.

JOGI AKTUS

A Tanács 733/2008/EK rendelete (2008. július 15.) a csernobili atomerőműben történt balesetet követően a harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek behozatalára irányadó feltételekről [Hivatalos Lap L 201., 2008.7.30.] [lásd a módosító jogszabály(oka)t].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a rendelet azokra a harmadik országból származó mezőgazdasági termékekre vonatkozik, amelyekre kiterjed:

Ez a rendelet megállapítja a a radioaktív szennyezettség legmagasabb megengedett értékét, amelyet az Európai Unió (EU) piacán eladható, harmadik országból érkező mezőgazdasági termékek esetében be kell tartani. A cézium – 134 és 137 – kumulált legmagasabb radioaktivitási szintje nem haladja meg a 600 Bq/kg értéket. A csecsemők számára készült tej és élelmiszer esetében a legmagasabb radioaktivitási szintet sokkal alacsonyabban állapították meg, amely nem haladhatja meg a 370 Bq/kg értéket. A sűrített vagy szárított termékekre vonatkozó értéket a fogyasztásra kész, előkészített termék alapján kell kiszámolni.

A tagállamok ellenőrzik a legmagasabb megengedett értékek betartását, figyelembe véve a származási ország szennyezettségi szintjét. Az ellenőrzések eredményétől függően a tagállamok megteszik a szükséges intézkedéseket, és a legrövidebb határidőn belül tájékoztatják a Bizottságot. A megengedett legmagasabb érték ismételt be nem tartása esetén az intézkedések kiterjedhetnek az érintett harmadik országból származó termékek behozatalának tilalmára is.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés – Érvényesség

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

733/2008/EK tanácsi rendelet

2008.8.19–2020.3.31.

HL L 201., 2008.7.30.

Módosító jogszabály(ok)

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1048/2009/EK tanácsi rendelet

2009.11.7.

HL L 290., 2009.11.6.

A 733/2008/EK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

Utolsó frissítés: 03.12.2010

Top