Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Élelmiszer-aromák

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Élelmiszer-aromák

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Az 1334/2008/EK rendelet az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákról

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A RENDELET CÉLJA?

A rendelet megállapítja az aromák* élelmiszerekben történő biztonságos használatára vonatkozó általános követelményeket.

Mellékletében a jóváhagyott anyagok listáját tartalmazza.

Emellett meghatározza a címkézésre vonatkozó azon követelményeket, amelyeket tiszteletben kell tartani.

FŐBB PONTOK

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján az aromák nem járhatnak biztonsági kockázattal a fogyasztókra nézve, használatuk pedig nem vezetheti félre a fogyasztókat.

Az EU 2012. október 1-jén elfogadott egy listát a jóváhagyott aromákról. Kizárólag ezen aromák használhatók és értékesíthetők az EU-n belül. A listát rendszeres időközönként naprakésszé teszik.

A rendelet továbbá tartalmazza a ciánhidrogénhez hasonló olyan anyagokat tartalmazó listát, amelyek nem adhatók az élelmiszerekhez.

A természetes tartalomként előforduló – az esztragolhoz hasonló – bizonyos anyagok tekintetében maximális értékeket határoznak meg, így például az alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok, a rágógumi, a levesek és a halak tekintetében.

A vállalkozások között illetve a nagyközönség számára értékesített aromáknak egyedi címkézési szabályoknak kell megfelelniük. A csomagoláson vagy a tárolóeszközön például fel kell tüntetni az „élelmiszerben használható” vagy az „élelmiszerekben korlátozottan használható” feliratot.

Az aroma megnevezésében kizárólag akkor használható a „természetes” kifejezés, ha az összetevő közvetlenül növényi vagy állati eredetű.

Az Európai Bizottság kérheti az aroma-előállítóktól és -felhasználóktól, hogy tájékoztatassák őt az élelmiszerekhez adott anyagok 12 hónapos időszakra vonatkozó mennyiségéről.

A jogszabály nem vonatkozik a kizárólag édes (például cukor), sós vagy savanyú ízű anyagokra, a nyers élelmiszerekre vagy a friss, szárított vagy fagyasztott fűszer- és/vagy fűszernövény-keverékekre, teakeverékekre és gyümölcs-, illetve gyógynövénytea-keverékekre.

MIKORTÓL HATÁLYOS E RENDELET?

A rendelet 2009. január 20-án lépett hatályba.

HÁTTÉR

Aromák (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság)

KULCSFOGALMAK

* Aromák: az élelmiszerek illatának és ízének javítására vagy változtatására szolgáló anyagok. Közös uniós szabályok és normák gondoskodnak arról, hogy az aromák ne jelentsenek kockázatot az emberi egészségre nézve, továbbá biztosítják azok valamennyi uniós országban történő használatát.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 1334/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákról és egyes, aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőkről, valamint az 1601/91/EGK tanácsi rendelet, a 2232/96/EK és a 110/2008/EK rendelet, valamint a 2000/13/EK irányelv módosításáról (HL L 354., 2008.12.31., 34–50. o.)

Az 1334/2008/EK rendelet mellékleteinek későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az eredeti szövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

utolsó frissítés 26.11.2015

Top