Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Bangladessel kötött partnerségi és fejlesztési megállapodás

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Bangladessel kötött partnerségi és fejlesztési megállapodás

Ez a megállapodás megerősíti az Európai Unió (EU) és Banglades közötti együttműködési kapcsolatokat. A megállapodás hangsúlyozza az ország társadalmi fejlődésének kiemelt jelentőségét, párhuzamosan annak gazdasági fejlődésével és környezetének védelmével.

JOGI AKTUS

A Tanács 2001/332/EK határozata (2001. február 26.) az Európai Közösség és a Bangladesi Népi Köztársaság között létrejött, a partnerségről és a fejlesztésről szóló együttműködési megállapodás megkötéséről [Hivatalos Lap L 118., 2001.4.27.].

Együttműködési megállapodás az Európai Közösség és a Bangladesi Népi Köztársaság között a partnerségről és a fejlesztésről [Hivatalos Lap L 118., 2001.4.27.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) és Banglades között létrejött együttműködésnek hozzá kell járulnia az ország fenntartható fejlődéséhez és a szegénység elleni küzdelemhez. Banglades a legkevésbé fejlett országok (LDC) közé tartozik.

Együttműködési területek

A partnerek különös figyelmet fordítanak a kábítószer-fogyasztás és az HIV/AIDS elleni küzdelemre. Intézkedéseik az alábbi formákban valósulnak meg:

 • AIDS elleni megelőző, ellenőrző és a küzdelmet segítő intézkedések;
 • tájékoztatási és oktatási tevékenység;
 • az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutásnak és a betegek kezelésének javítása;
 • a kábítószerfüggők rehabilitációja.

A kereskedelmi együttműködés célja a kereskedelem kiterjesztése és a piacok megnyitása. Az együttműködés a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megállapodásainak megfelelően történik. Ilyen módon a partnereknek a kereskedelmi cserék akadályainak eltörlésén, továbbá az árutovábbítás és az újraexportálás problémáinak megoldásán kell dolgozniuk. Javítaniuk kell a vámhatóságok együttműködését és az információcserét.

Ezenfelül az országnak meg kell erősítenie elkötelezettségét a szellemi, ipari és kereskedelmi tulajdonjogok védelme területén.

A gazdasági együttműködés céljai többek között az alábbiak:

 • a gazdasági és üzleti szereplők, vállalkozások és beruházók közötti kapcsolat megkönnyítése;
 • a vállalkozások gazdasági környezetének és a beruházási feltételeknek a javítása, különösen a kis- és középvállalkozások esetében;
 • a technológiaátadás előmozdítása.

A megállapodás szolgál alapul arra, hogy a partnerek kölcsönösen hozzáférhessenek egymás közbeszerzési eljárásaihoz. A partnerek alkalmazzák a nemzetközi tengeri szállítás piacaihoz való szabad hozzáférés elvét.

A környezetvédelem területén az együttműködésnek többek között az alábbiakat kell lehetővé tennie:

 • a természeti katasztrófák kockázatának csökkentését, különösen a talajerózió elleni küzdelmet;
 • a környezetvédelmi politika fejlesztését és személyzet kiképzését;
 • a fenntartható és nem szennyező energia előmozdítását.

A partnerek ismereteket cserélnek a tudomány és a technológia területén. Együttműködnek a kábítószerek előállítása és a pénzmosás elleni küzdelem területén.

A partnerség egy lényeges pontja a munkavállalók jogainak és készségeinek fejlesztése. Alkalmazni kell Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) eszközeit (a gyermekmunka, a kényszermunka, az egyesülési szabadság, a kollektív szerződések jogának stb. területén). Ezenfelül intézkedéseket kell hozni az oktatás és a szakismeretek támogatására, különösen a népesség legszegényebb rétegei számára.

Regionális együttműködés

Együttműködésre irányuló tevékenységeket lehet kezdeni a régió más országaival, különösen az alábbi területeken:

 • technikai segítségnyújtás és a személyzet képzése;
 • a régión belüli kereskedelem előmozdítása;
 • a regionális együttműködési szervezetek (úgymint a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség [SAARC]) támogatása;
 • a regionális vetülettel rendelkező kérdések tanulmányozása, különösen a közlekedés, a kommunikáció, a környezetvédelem és az egészségügy ágazatában.

Utolsó frissítés: 14.07.2011

Top