Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Vietnammal való együttműködési stratégia (2007–2013)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Vietnammal való együttműködési stratégia (2007–2013)

Az Európai Unió segítséget nyújt Vietnam fejlődéséhez, különösen a szegénység csökkentése, a felelősségteljes állami kormányzás, az egészségügyi ellátás fejlesztése, a gazdasági reform és az országnak a világgazdaságba történő integrációja terén.

JOGI AKTUS

Európai Bizottság – Vietnam Strategy Paper 2007-2013 (DE) (EN) (FR) (Vietnam és az Európai Közösség együttműködési stratégiája 2007–2013).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) és Vietnam együttműködési kapcsolatának elsődleges célja a szegénység csökkentése Vietnamban. Ezt a célt Vietnam társadalmi-gazdasági fejlesztési tervével és a millenniumi fejlesztési célokkal összhangban tűzték ki.

Az együttműködés kiemelt területei

Ez a stratégia korlátozott számú együttműködési területet határoz meg a fejlesztési támogatás hatékonysága növelésének érdekében. Az együttműködési intézkedéseket elsősorban a fejlesztési együttműködés eszköze finanszírozza. Az intézkedések az alábbiakat támogatják:

  • a társadalmi-gazdasági fejlődés, különösen az állami politika átalakítása és a pénzügyi eszközök növelése, beleértve a nemzetközi adományozók mozgósítását is;
  • az egészségügy, különösen az ellátásokhoz való hozzájutás javítása, az infrastruktúra fejlesztése és a lakosság szociális védelmének kiterjesztése.

Ezenfelül az EU támogatja Vietnam kereskedelmét, hogy segítse az országot abban, hogy kihasználja nemzetközi kereskedelmének fejlődését és a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozását. Az együttműködésnek hozzá kell járulnia a kereskedelmi politikáknak, valamint a munkavállalókra, vállalkozásokra, beruházásokra és az exportált termékekre alkalmazandó jogi szabályozás kidolgozásához.

A kereskedelem növekedésének pozitívan kell befolyásolnia a szegénység csökkentését és az ország fenntartható fejlődését.

Politikai párbeszéd

A partnerek stratégiai párbeszédet folytatnak, különösen a közintézmények, a közigazgatás, a felelősségteljes kormányzás és az emberi jogok erősítése érdekében.

Ezenkívül a kiemelt területeket egy sor tematikus célkitűzés egészíti ki. Ezeket az Európai Stabilitási Eszköz segítségével lehet megvalósítani. E célkitűzések a következők:

  • a demokrácia és az emberi jogok;
  • a civil társadalom fejlesztése;
  • a migrációk és a menekültügyi politika;
  • a humán és társadalmi fejlődés;
  • a környezetvédelem és a természeti erőforrások fenntartható kezelése;
  • a felsőoktatás.

Átfogó kérdések

Az együttműködési intézkedéseknek kedvezően kell befolyásolniuk a férfiak és nők közötti egyenlőséget, a HIV/AIDS elleni küzdelmet, a környezetvédelmet, a demokráciát, a felelősségteljes kormányzást és az emberi jogokat.

Háttér

Vietnam és az EU 2007-ben egy partnerségi és társulási megállapodás elfogadásának köszönhetően tárgyalásokat kezdtek a kapcsolataik elmélyítése érdekében.

Utolsó frissítés: 08.07.2011

Top