Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az együttműködés lehetőségei Hongkonggal és Makaóval (2007–2013)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Az együttműködés lehetőségei Hongkonggal és Makaóval (2007–2013)

A Bizottság az együttműködés javítása és elmélyítése érdekében az Európai Unió (EU) és Kína két különleges közigazgatási területe (KKT), azaz Hongkong és Makaó közötti kapcsolatokat értékeli. Az együttműködés, amely hét kulcsfontosságú területet ölel fel, lehetővé teszi az EU és Kína közötti kapcsolatok erősítését.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2006. október 25.) – „Az Európai Unió, Hongkong és Makaó: az együttműködés lehetőségei 2007–2013” [COM(2006) 648 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) és a Hongkongi és Makaói Különleges Közigazgatási Területek (KKT) közötti együttműködési kapcsolatok elsősorban a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi területen folytatott tevékenységeken nyugszanak.

Mióta Hongkong és Makaó visszakerült Kína fennhatósága alá, mindkét KKT-t az „egy ország – két rendszer” elv alapján kormányozzák. Kormányaik ugyanis nagyfokú autonómiával rendelkeznek a kereskedelem, az adózás, a pénzügyek és a szabályozás területén, továbbá saját igazságügyi rendszerük és saját piacgazdaságuk van. Mindketten tagjai az olyan nemzetközi szervezeteknek, mint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Vámigazgatások Világszervezete.

Az együttműködés megerősítése

Ázsiában Hongkong régiója alkotja a tengeri és a légi fuvarozás központját. A régió az EU egyik fontos kereskedelmi partnere; több ezer európai vállalkozás és európai polgár telepedett le itt. A tagállamok diplomáciai és kereskedelmi misszióinak kiegészítéseként az Unió diplomáciai jelenlétét egy állandó iroda és egy európai kereskedelmi kamara biztosítja.

Az EU és Hongkong közötti együttműködési kapcsolatok alapját egy sor megállapodás adja, amelyek a következőkre vonatkoznak:

  • a kereskedelemre, a WTO-folyamat keretében tett többoldalú kötelezettségvállalások keretében;
  • a vámegyüttműködésre, elsősorban a csalás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelem érdekében;
  • az engedély nélkül tartózkodó személyek visszafogadására.

A versenyszabályok és a szellemi tulajdonjogok területén azonban még fejleszteni kell az együttműködést.

Az EU Makaó harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. A területet a portugál kultúrához fűző szoros kötelékek szintén hozzájárulnak az együttműködési kapcsolatok szilárdságához.

A partnerek 1992-ben kereskedelmi és együttműködési megállapodást – amely különböző területeken szolgáltatott finanszírozási keretet a projektekhez (képzés, idegenforgalom, európai tanulmányok, szolgáltatások, igazságszolgáltatás stb.) –, majd 2002-ben visszafogadási megállapodást kötöttek.

Az együttműködés új területei

A partnerek számos prioritást határoztak meg együttműködésük bővítése céljából. Az EU-nak arra is törekednie kell, hogy nagyobb mértékben kapcsolódjon be a Hongkong, Makaó és az anyaország közötti háromoldalú együttműködésbe.

A kereskedelem és a vámügyek területén a következőket kell tenni:

  • a kétoldalú és többoldalú kereskedelem területén javítani kell az információcserét és a koordinációt;
  • meg kell erősíteni a szellemi tulajdonjogok védelmét, fokozni kell a hamisítás elleni küzdelmet és a tengeri fuvarozás biztonságát;
  • a versenypolitikával és a kormányzati beszerzésekkel kapcsolatban fejleszteni kell a gyakorlati tapasztalatcserét;
  • támogatni kell a vállalkozásokat és tájékoztatni kell őket a piacra jutási lehetőségekről, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra (kkv-k);
  • ösztönözni kell az egyetemi cserekapcsolatokat, különösen a vállalatirányítási képzésekkel kapcsolatban.

A partnerek abban is megállapodtak, hogy a párbeszéd fejlesztésével és a szabályozások közelítésével (a befektetési alapokra, társasági jogra stb. vonatkozóan) a köztük lévő pénzügyi együttműködésnek is új lendületet adnak. Ezenfelül a vállalkozói környezet javítása, valamint a növekedés és a foglalkoztatás előmozdítása érdekében az együttműködésnek a helyes adóügyi kormányzás elveinek tiszteletben tartásához is hozzá kell járulnia.

A bevándorlás és az egyetemi cserekapcsolatok területén folytatott együttműködést még fejleszteni kell.

A közlekedés tekintetében a tengerhajózási biztonsággal és szabályozással kapcsolatban van szükség fokozott együttműködésre. A partnereknek a légi fuvarozók jogbiztonsága és a polgári légiközlekedés területén is közösek az érdekeik.

Az egészségvédelem, az élelmiszer- és termékbiztonság javítása területén szintén lépéseket kell tenni, és elsősorban az élelmiszerekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszer bevezetését és az európai biztonsági normák tiszteletben tartását kell előmozdítani.

Erőfeszítéseket kell tenni a környezetvédelem érdekében, különösen a levegő- és a vízszennyezés elleni küzdelem, valamint az ipari szennyezés-kibocsátások csökkentése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Közös jelentés a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek: Hongkong: éves jelentés – 2010. [COM(2011) 204 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

Közös jelentés a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek: Makaó: éves jelentés – 2010. [COM(2011) 205 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

See also

  • Európai Külügyi Szolgálat, Hongkong (EN) (FR) és Makaó (EN) (FR)

Utolsó frissítés: 18.10.2011

Top