Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Partnerség az ENSZ-szel: fejlesztési támogatás és humanitárius segítségnyújtás

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Partnerség az ENSZ-szel: fejlesztési támogatás és humanitárius segítségnyújtás

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Közlemény (COM(2001) 231 végleges) – Hatékony együttműködés kiépítése az ENSZ-szel a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

 • A közlemény célja az Európai Unió (EU) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közötti együttműködés megerősítése a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén.
 • Az együttműködés egyik konkrét célja a millenniumi fejlesztési célok végrehajtása, amelyeket 2016-ban a fenntartható fejlesztési célok váltottak fel.

FŐBB PONTOK

 • Az EU és az ENSZ közötti együttműködés azon közös célkitűzésen alapul, hogy eljussanak a válságban levő leginkább rászoruló népességcsoportokhoz szerte a világban, enyhítve szenvedésüket.
 • Míg az ENSZ által végrehajtott humanitárius segítségnyújtási és a fejlesztési együttműködési projekteket közvetlenül összehangolják az illetékes európai bizottsági szolgálatokkal (Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága és a Nemzetközi Együttműködés és a Fejlesztés Főigazgatósága – EuropeAid), a EuropeAid felelős az ENSZ és az Európai Bizottság közötti kapcsolatok általános koordinációjáért.
 • A legutóbb 2014-ben felülvizsgált pénzügyi és igazgatási keretegyezmény (FAFA) meghatározza az EU és az ENSZ ügynökségei közötti összes megállapodásra vonatkozó jogszabályokat. Az EU és az ENSZ a következők révén igazíthatják megközelítésüket az együttműködéshez:
  • az európai külpolitika többéves programozási eszközeinek országonkénti kidolgozása;
  • új uniós költségvetési rendelet létrehozása, amely nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé az ENSZ tevékenységeiben való részvétel tekintetében;
  • az EU és az ENSZ között megkötött pénzügyi és igazgatási keretegyezmény reformja az ENSZ programjainak és projektjeinek pénzügyi irányítása, ellenőrzése és pénzügyi ellenőrzése tekintetében;
  • az uniós szakpolitikai prioritások képviseletének növelése az ENSZ-en belül a többoldalú kormányzás révén.
 • A közlemény két alapelvet fektet le az EU és az ENSZ közötti együttműködés megerősítése tekintetében:
  • munkamegosztás az EU, az ENSZ ügynökségei és partnereik között a kompetenciáiktól függően, valamint
  • a fejlesztési tevékenységek a szegénység csökkentésére történő összpontosítása.
 • A közlemény azt is megjegyzi, hogy az EU támogatja az ENSZ azon partnerszervezeteit, amelyek megfelelnek az EU szakpolitikai prioritásainak, miközben koordinálja a különböző támogatóktól érkező többéves finanszírozási keretet, valamint küzd a csalás ellen.

HÁTTÉR

Az EU (az uniós országok hozzájárulásait is figyelembe véve) finanszírozza az ENSZ költségvetésének legnagyobb hányadát. Az EU és az ENSZ globális szinten számos együttes fellépést hajt végre. A két szervezet közötti együttműködés az EU külpolitikája által lefedett területek legnagyobb részére kiterjed, valamint magában foglalja az ENSZ Alapokmányában levő összes területet (béke, biztonság, emberi jogok, gazdasági és szociális ügyek, fejlesztés, humanitárius segítségnyújtás és kereskedelmi politika).

FŐ DOKUMENTUM

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek – Hatékony együttműködés kiépítése az ENSZ-szel a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén (COM(2001) 231 végleges, 2001.5.2.)

utolsó frissítés 06.12.2016

Top