Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Közösségi részvétel a súlyosan eladósodott szegény országok (HIPC) adósságcsökkentésére irányuló kezdeményezésben

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

Közösségi részvétel a súlyosan eladósodott szegény országok (HIPC) adósságcsökkentésére irányuló kezdeményezésben

Ez a közlemény megállapítja a Közösség részvételét a súlyosan eladósodott országok (HIPC) adósságcsökkentésére irányuló kezdeményezésben.

JOGI AKTUS

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament and the Economic and Social Committee on a Community participation in the debt relief initiative for highly indebted poor countries (HIPC) [COM(99) 518 final – Not published in the Official Journal] (A Bizottság közleménye (1999. október 26.) a súlyosan eladósodott szegény országok (HIPC) adósságcsökkentésére irányuló kezdeményezésben történő közösségi részvételről [COM(99) 518 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé]).

ÖSSZEFOGLALÓ

Háttér

A kezdeményezés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank által 1996-ban a súlyosan eladósodott szegény országok javára indított globális kezdeményezés részét képezi. A kezdeményezés egy összehangolt törekvés valamennyi adományozó, többek között a multilaterális hitelezők részéről a legszegényebb országok eladósodásának enyhítése céljából. Első alkalommal lett kihangsúlyozva a szegénység elleni harcra irányuló stratégiák, a strukturális alkalmazkodási programok és az adósságcsökkentési kezdeményezés közötti szoros kapcsolat.

Az 1999 júliusában megtartott kölni G7-es csúcson a miniszterek jóváhagytak egy sokkal mélyrehatóbb, nagyobb és gyorsabb kezdeményezést. A kezdeményezés összköltségét körülbelül 61 milliárd dollárra becsülték 2004-es nettó aktualizált értéken. A kezdeményezést, mely kezdetben két éves időszakra szólt, négy alkalommal hosszabbították meg (1998-ban, 2000-ben, 2002-ben és 2004-ben).

Jogosult országok

A kezdeményezés azokat a legszegényebb országokat célozza meg, amelyek koncentrált erőfeszítéseket tesznek átalakulásuk érdekében, valamint elkötelezik magukat a szegénység elleni harc mellett. A kezdeményezés azokat a legszegényebb országokat érinti, amelyek már részesülnek a Világbank és az IMF által nyújtott kiegészítő segélyben, és amelyeknek eladósodása tarthatatlannak bizonyult valamennyi adósságkönnyítő intézkedés után is. Az érintett országok között egyes afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térségbeli országok (AKCS) szerepelnek.

Az Európai Közösség szerepe

A Közösségnek, mint a fejlődő országok fontos partnerének kulcsfontosságú szerepet kell játszania mindenekelőtt a kezdeményezés megnövekedett összköltsége tekintetében. A 98/453/EK határozat (1998. július 6.) értelmében a rendelkezésre bocsátott EFA-kamatokból származó források, amelyeket a súlyosan eladósodott AKCS-országok különleges segélyezésére bocsátottak rendelkezésre, nem elegendőek az új, kibővített kezdeményezés finanszírozására.

A Közösség jelezte, hogy készen áll az Európai Fejlesztési Alap (EFA) meglévő eszközeinek használatára, hogy ezzel jelentősen hozzájáruljon a HIPC-kezdeményezésre jogosult AKCS-országok adósságkönnyítéséhez. A Közösség mindeddig több mint 1,6 milliárd EUR-val járult hozzá a kezdeményezéshez. A Közösség például az AKCS-országok javára hitelezőként és adományozóként vesz részt a kezdeményezésben. Az EFA-forrásokat kizárólag a kezdeményezésre jogosult AKCS-országok javára lehet felhasználni. Az ázsiai és latin-amerikai országok a költségvetésből 54 millió EUR hozzájárulásban részesültek.

A Közösség hitelezői szerepe

A Közösség főként vissza nem térítendő segélyek formájában nyújt fejlesztési támogatást. Ennek megfelelően kevésbé jelentős szerepet játszik multilaterális hitelezőként. A legfrissebb becslések szerint a hitelezés a HIPC-kezdeményezés összköltségének csupán körülbelül 2%-át teszi ki. A becslések szerint hitelezői minőségben a közösségi hozzájárulás költsége mindeddig 680 millió EUR volt. Az odaítélt források elsősorban az EFA kamatai, valamint az AKCS térségen belüli tartalékok.

A Közösség adományozói szerepe

A Közösség hitelezői minőségében történő hozzájárulásán kívül adományozóként is részt vesz a kezdeményezésben. A 8. és az azt megelőző EFA nem kiosztott forrásai voltak az EU adományozói szerepben történő finanszírozásának fő forrásai. Adományozói minőségében a Közösség mindeddig 934 millió EUR-t utalt ki a Világbank által kezelt HIPC infrastruktúraalapnak.

További részvétel

Mint a fejlődő országok fontos partnere, a Közösség úgy ítélte meg, hogy további erőfeszítéseket kell tennie. 2001-ben a Tanács további 60 millió EUR hozzájárulásról döntött, amely lehetővé teszi a HIPC-kezdeményezésre jogosult kevésbé fejlett AKCS-országoknak nyújtott különleges kölcsönök teljes és lejárat előtti visszafizetését.

Utolsó frissítés: 24.03.2006

Top