Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Latin-amerikai regionális stratégia 2007–2013

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Latin-amerikai regionális stratégia 2007–2013

A latin-amerikai regionális stratégiai dokumentum meghatározza az Európai Unió és a régió közötti együttműködés 2007–2013 közötti időszakra szóló prioritásait, azaz a társadalmi kohéziót, a regionális integrációt és a kölcsönös megértés megerősítését. A dokumentum meghatározza a 2007–2010 közötti időszakra szóló regionális indikatív programot is.

JOGI AKTUS

Európai Bizottság – Regionális programozási dokumentum (2007–2013) (DE) (EN) (FR) Latin-Amerika számára.

ÖSSZEFOGLALÓ

A regionális stratégiai dokumentum (RSD) meghatározza a Latin-Amerikával való együttműködés célkitűzéseit és prioritásait a 2007–2013 közötti időszakra. Ez a régió a következőket foglalja magába: Mexikó, Közép-Amerika (Costa Rica, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama), az Andok Közösség (Kolumbia, Ecuador, Bolívia, Peru), Chile és a Mercosur (Argentína, Brazília, Uruguay, Paraguay, Venezuela).

A dokumentum célja, hogy politikai, gazdasági és társadalmi téren erősítse a két régió közötti stratégiai szövetséget.

Latin-Amerika és az Unió közös kihívásai

A társadalmi kohézió előmozdítása alapvető fontosságú a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelemhez. A latin-amerikai régióban jelentős az egyenlőtlenség a javak és a jövedelem elosztása terén. Ez az egyenlőtlenség a forrása a kirekesztettségnek és a bizonytalan politikai helyzetnek. A munkanélküliség elleni hatékony küzdelem érdekében ösztönözni kell a foglalkoztatást. Végezetül meg kell szilárdítani a demokráciát és az emberi jogokat, ideértve a nők, a kisebbségek és a lakosság jogait, a civil társadalomnak a politikai vitába való fokozottabb bevonása révén.

A gazdasági kapcsolatok élénkítése egy másik kezelendő kihívás, amely befektetések útján valósítható meg annak érdekében, hogy az infrastruktúra, a kutatás, a technológiafejlesztés, az oktatás, a képzés, a környezetvédelem és a természeti erőforrások kezelése területén növeljék az innovációs és a versenyképességet. A két régió közötti kereskedelem és befektetések fellendülése elengedhetetlen a növekedés és a munkahelyteremtés támogatásához, valamint a szegénység elleni küzdelemhez.

Az együttműködés elősegítése alapvető fontosságú a regionális kérdések kezeléséhez és a fenntartható fejlődés támogatásához. Ennek a politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködésnek magában kell foglalnia a társadalmi és a környezetvédelmi dimenziót (az éghajlatváltozást, a vízügyet, a biodiverzitás védelmét és az erdőirtás elleni küzdelmet). Az Unió és a latin-amerikai régió multilaterális szinten kapcsolódnak egymáshoz, és hozzá kell járulniuk az átlátható és tisztességes globális szabályok kidolgozásához, a globális szintű kormányzáshoz és az olyan globális kihívásokhoz, mint az éghajlatváltozás, továbbá együtt kell működniük az emberi jogok területén.

A 2007–2013 közötti időszakra szóló regionális programozás kiemelt területei

A regionális programozás első prioritásának célja a társadalmi kohézió (a szegénység, az egyenlőtlenség és a kirekesztettség csökkentése). A programozás kifejezetten az állami politika fejlesztését szolgálja a szociális ágazatokban, hogy növelje a közkiadások és állami szociális befektetések szintjét, javítsa az adópolitikát és a jövedelem újraelosztását az EUROsociAL révén (EU–Latin-Amerika közötti technikai együttműködés program a társadalmi kohézió érdekében), hogy ösztönözze a párbeszédet és a helyes gyakorlat cseréjét, közös felügyeletet gyakoroljon, és hogy a kábítószer elleni küzdelem erősödjön.

A szubregionális megközelítés mellett a regionális integráció képezi a stratégia második prioritását. A regionális integráció célja a következők ösztönzése:

  • a kereskedelmi és befektetési területen működő üzemeltetői hálózatok tevékenysége;
  • a párbeszéd és az intézményi kapacitások növelése a makrogazdasági, politikai, szabványügyi, emberi jogi, infrastrukturális, környezetvédelmi stb. területen, a fenntartható befektetések és a fenntartható fejlődés támogatása érdekében;
  • a fenntartható fejlődés környezetvédelmi vetületére (az éghajlatváltozásra, vízügyre, a biodiverzitásra és az erdőgazdálkodásra) irányuló együttműködés, regionális párbeszéd, valamint a tapasztalatok, a bevált gyakorlatok cseréje;
  • összekapcsolhatóság és szabályozási párbeszéd;
  • tanulmányok készítése és konferenciák szervezése a regionális prioritásokról.

A harmadik prioritás az emberi erőforrás szakképzésébe való befektetésre és a kölcsönös megértésre vonatkozik. Az együttműködés a felsőoktatásnak és a régió versenyképességének (többek között szakképzési programok általi) megerősítésére, valamint a két régió közötti kölcsönös megértést ösztönző és elmélyítő intézkedésekre összpontosít.

A regionális programok bevezetésére és végrehajtására irányuló egyeztetéseket és párbeszédet kell kialakítani. Hatékonyság optimálissá tétele érdekében javítani kell a láthatóságukat, ismertségüket, és értékelni kell a kapott eredményeket a komplementaritás és a szinergia támogatásával, megfelelő eszközök igénybevételével, az egyenlőtlenségek kezelésével, az állami és magánszereplők bevonásával, az átfogó kérdések figyelembevételével és megfelelő adminisztráció támogatásával.

Feltételek

Ez az RSD magában foglal egy regionális indikatív programot (RIP) a 2007–2010 közötti időszakra. A 2011–2013 közötti időszakra egy második RIP készül majd. A két RIP (2007–2013) finanszírozása 556 millió EUR-t tesz ki, amelynek a 35%-át a társadalmi kohézióra, 25%-át a regionális integrációra és 40%-át a szakképzésre és a regionális kihívásokra utalják ki.

Az együttműködés kedvezményezettjei a nemzeti, regionális és helyi hatóságok, a civil társadalmat képviselő szövetségek, a vállalkozásokat képviselő szervezetek, a felsőoktatási szereplők, a nem állami szervezetek stb.

A támogatott tevékenységek a következők: felmérések, tanulmányok, jelentések, publikációk, terjesztés, szemináriumok, találkozók, szakképzések, felsőoktatási alkalmazottak cseréje, tanulmányi ösztöndíjak, intézményi hálózatokban kialakított közös projektek, a résztvevők mobilitása, minőség-ellenőrzés, információcsere. Támogatásban részesülnek továbbá azok a tevékenységek, amelyek a statisztikákat, adatbankokat és politikai támogató eszközöket fejlesztenek. A projektek hatásának mérésére teljesítménymutatókat fognak alkalmazni.

Háttér

Az Unió és Latin-Amerika közötti együttműködés a megerősített partnerség, valamint a guadalajarai és a bécsi (DE) (EN) (FR) csúcstalálkozók során meghatározott célkitűzések keretébe illeszkedik. A 2007–2003 közötti időszakra szóló RSD meghatározza a támogatásban részesített prioritásokat. A támogatások jogcíme: fejlesztési együttműködés finanszírozási eszköze (DCI). A dokumentum ezzel a típusú programmal egészíti ki az egyes szubrégiók és országok stratégiáit.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Félidős értékelés és regionális indikatív program (2011–2013) Latin-Amerika számára (EN).

See also

  • További információkért látogasson el az Európai Külügyi Szolgálat internetes oldalára (DE) (EN) (FR)

Utolsó frissítés: 02.02.2011

Top