Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Vállalkozásoknak nyújtott támogatás

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Vállalkozásoknak nyújtott támogatás

Az európai vállalkozások gyarapodásának segítése érdekében az Európai Unió (EU) különféle speciális támogatást nyújtó szolgáltatásokat tesz hozzáférhetővé számukra. Ezek a szolgáltatások helyi szinten kínálnak hasznos információkat és tanácsokat kínálnak a vállalkozások számára, azok alapításakor, illetve fejlődésük különböző szakaszaiban. Ez a támogatás különösen az új vállalkozásoknak segíthet abban, hogy jobban megértsék az uniós jogszabályi keretrendszert, felfedezzék az EU-n belül bevált gyakorlatokat, valamint hogy sikeresen működjenek.

Enterprise Europe Network

Az Enterprise Europe Network (EN) információkat és személyre szabott szolgáltatásokat nyújt a vállalkozásoknak, így kézzelfoghatóan hozzájárul a vállalkozási kedv ösztönzéséhez és segíti a vállalkozások növekedését Európában.

A hálózat, amelynek Európában a legszélesebb a földrajzi lefedettsége és amely a szolgáltatások legszélesebb körét kínálja, „egyablakos” szolgáltatás keretében nyújt minden olyan információt, amely hasznos lehet az európai vállalkozások számára. A közelség elvén és a „bárhová fordulhat” (no wrong door) elven alapul. Más szóval a vállalkozások kapcsolatba léphetnek a hálózatban részt vevő bármely partnerrel, amely általában a legközelebbit jelenti, és személyre szabottan a legmegfelelőbb szolgáltatáshoz irányítják őket.

Bár a hálózat elsősorban a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) célozza, nagyobb cégek is kaphatnak támogatást.

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai között megemlíthetjük a következőket:

 • megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzáférést azáltal, hogy felhívja a vállalkozások figyelmét a rendelkezésre álló lehetőségekre;
 • információkat szolgáltat az adott vállalkozás tevékenységei szempontjából lényeges uniós politikai intézkedésekről, programokról és jogszabályokról;
 • megoldja a közösségi szabványok és szellemi tulajdonjog kapcsán felmerülő problémákat;
 • segít a vállalkozásoknak megbízható kereskedelmi partnereket találni;
 • ösztönzi a vállalkozásokat, hogy innovatívabbakká váljanak és segíti őket abban, hogy részt tudjanak venni kutatási programokban és technológiai partnerségek kialakításában;
 • keretet kínál a bevált gyakorlatok átadására;
 • meglátogatja a vállalkozásokat szükségleteik felmérése céljából;
 • promóciós és tájékoztató anyagokat kínál.

A hálózat oda-vissza továbbítja az információkat, és a Bizottság felhasználja a rendszeresen érkező visszajelzéseket annak érdekében, hogy a politikai intézkedéseit és kezdeményezéseit az európai vállalkozások, különösen a kkv-k szükségleteihez igazítsa, az adminisztratív terhek növelése nélkül.

Az Enterprise Europe Network több mint 500 kapcsolattartási pontjának köszönhetően az EU egész területén és határain kívül egyaránt helyi szolgáltatást nyújt.

Az Enterprise Europe Network a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) kulcsfontosságú eleme, egyesíti magában a korábbi Euro Info Központok (EIC-k) és az Innovációközvetítő Központok (IRC-k) szaktudását.

Az Ön Európája – Vállalkozások

Az Ön Európája – Vállalkozások” internetes oldal segítségével az európai vállalkozások közvetlenebb módon juthatnak a számukra lényeges információkhoz, különösen azáltal, hogy részletes adatokhoz jutnak nemcsak az Európai Unióban, hanem az egyes tagállamokban is hatályban lévő rendelkezésekről.

Európai kkv-portál

Az Európai kkv-portál a kkv-kra vonatkozó politikai intézkedések, jogszabályok, programok és kezdeményezések teljes köréről biztosít információkat.

SOLVIT

A SOLVIT online problémamegoldó hálózat. Az EU belső piaci szabályainak helytelen hatósági alkalmazásából fakadó problémákat gyakorlatiasan, tíz héten belül megoldja. A SOLVIT-központokhoz mind a vállalkozások, mind pedig az európai polgárok fordulhatnak problémáikkal.

EURES – Európai Foglalkoztatási Szolgálat

A Bizottság koordinálja az EURES szolgáltatásait, amelyek megkönnyítik a szabad munkaerő-áramlást az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén belül. A hálózat tagjai állami foglalkoztatási szolgálatok, szakszervezetek, valamint munkaadói szervezetek. Az EURES a következő célok elérésére törekszik:

 • a potenciálisan mobil munkavállalók tájékoztatása az EGT területén elérhető foglalkoztatási lehetőségekről, élet- és munkafeltételekről, valamint tanácsadás részükre;
 • az olyan munkaadók segítése, akik más országból szeretnének dolgozókat felvenni;
 • konkrét tanácsokat és pályaválasztási tanácsadást biztosítanak a munkavállalók és munkaadók számára a határokon átívelő régiókban.

Az EURES a mobilitással és foglalkoztatással foglalkozó internetes oldalán kívül több mint 700 tanácsadóval rendelkezik az EGT területén.

Környezet és a kkv-k

A Környezet és a kkv-k (DE) (EN) (FR) internetes oldal tájékoztatást nyújt a fő környezetvédelmi jogszabályokról, a bevált gyakorlatokról, a képzési lehetőségekről, valamint tanácsadást és eszköztárakat biztosít a kkv-k számára, amelyek segítik őket abban, hogy tiszteletben tudják tartani a környezetet és fenntartható tevékenységeket folytathassanak. Míg a nagyvállalkozások nyilvánvalóan hatással vannak a környezetre, a kkv-k tevékenységei szintén jelentősen érintik azt.

Az energiatechnológiák terjesztésére irányuló szervezetek hálózata (The organizations for the promotion of energy technologies network – OPET)

Az Európai Bizottság által létrehozott OPET (EN) hálózat célja, hogy népszerűsítse az új energiatechnológiák lehetőségeit és felhívja a nyilvánosság, illetve különösen az üzleti közösség figyelmét a kérdéskörre. A hálózat terjeszti a legújabb fejleményekről szóló információkat, részt vesz az ismeretek továbbadásában, valamint támogatja az új technológiák piacra jutását. A hálózat tehát foglalkozik az építőiparral, a megújuló energiaforrásokkal, a kogenerálással, a fűtéssel és hűtéssel, valamint a szénhidrogénekkel, és a piaci értékesítéssel is.

Szellemi tulajdonjogok segélyvonala

A Szellemi tulajdonjogok segélyvonala (EN) általános információkat szolgáltat ezekről a jogokról, arról, hogyan védjük meg jogainkat, és ez miért hasznos;továbbá segítséget nyújt azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyekkel a vállalkozók ezen a területen szembesülhetnek. A segélyvonal főként azokat a vállalkozókat célozza, akik kutatási és technológiafejlesztési projektekben vesznek részt vagy kívánnak részt venni.

Európai fogyasztói központok hálózata

Az Európai fogyasztói központok hálózata (DE) (EN) (FR) az európai fogyasztóknak kíván segítséget nyújtani olyan esetekben, amikor másik EU-tagállamban vásárolt árucikkek vagy szolgáltatások kapcsán kérdéseik vagy nehézségeik adódnak.

Utolsó frissítés: 16.04.2008

Top