Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Kisvállalkozások Európai Chartája

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Kisvállalkozások Európai Chartája

Az EU elismerte a kisvállalkozások fontosságát azáltal, hogy az Általános Ügyek Tanácsa 2000. június 13-án Lisszabonban elfogadta a Kisvállalkozások Európai Chartáját, valamint az Európai Tanács ugyanezen év június 19-én és 20-án, Feirában tartott ülésén jóváhagyta ezt a chartát. A charta azt javasolja, hogy a kormányok stratégiai törekvéseiket tíz olyan cselekvési lehetőségre összpontosítsák, amelyek kulcsfontosságúak a kisvállalkozások működési környezetére nézve.

JOGI AKTUS

Az Európai Tanács Santa Maria de Feirában 2000. június 19–20-án megtartott ülésének elnökségi következtetéseihez csatolt III. melléklet.

ÖSSZEFOGLALÓ

A kisvállalkozások az európai innováció és munkahelyteremtés ösztönzői. Kis méretük igen érzékennyé teszi őket minden, az ágazatukban és a környezetükben bekövetkező változás iránt. Ezért az Európai Tanács Santa Maria de Feirában (Portugália) 2000. június 19–20-án megtartott ülésén az állam-, illetve kormányfők és az Európai Bizottság hangsúlyozták, hogy szükség van a kisvállalkozások fejlődésének elősegítésére.

Az állam-, illetve kormányfők és az Európai Bizottság elismerik a kisvállalkozások dinamikus kapacitását, különösen az új szolgáltatások nyújtása, a munkahelyteremtés, valamint a társadalmi és a regionális fejlődés elősegítése tekintetében. Hangsúlyozzák továbbá a vállalkozási kedv fontosságát és annak jelentőségét, hogy a vállalkozók bizonyos sikertelenségek esetén ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. Egyetértenek ezenfelül az olyan értékek erejében mint a tudás, az elkötelezettség és a rugalmasság az új gazdaságban.

A vállalkozási kedv ösztönzése és a kisvállalkozások üzleti környezetének javítása érdekében az állam- és kormányfők, valamint az Európai Bizottság úgy döntöttek, hogy tíz cselekvési lehetőségen fognak dolgozni, úgymint:

 • A vállalkozói tevékenység oktatása és képzése

Az üzleti elveket már fiatal kortól oktatni kell, ha ösztönözni akarják a „vállalkozói szellemet” Ez különösen a középiskolákra és egyetemekre vonatkozik, ahol bátorítani kell a fiatalok vállalkozó szellemű kezdeményezéseit, valamint kisvállalkozások számára képzési programokat kell kidolgozni.

 • Olcsóbb és gyorsabb vállalkozásalapítás

A vállalkozások alapítása olcsóbb és gyorsabb lesz, különösen online regisztráció útján.

 • Jobb jogalkotás és szabályozás

Mérsékelni fogják a csődről szóló nemzeti jogszabályok és a kisvállalkozásokra vonatkozó új előírások kedvezőtlen hatásait. Megkönnyítik a kisvállalkozások számára a közigazgatási okmányok használatát, és nem kell bizonyos szabályozói kötelezettségeknek eleget tenniük.

 • A szaktudás elérhetősége

A képzési intézmények a kisvállalkozások szükségleteire szabott szaktudást adnak át, valamint egész életen át tartó képzést és tanácsadó szolgáltatásokat nyújtanak.

 • Az online hozzáférés javítása

A közigazgatási szerveket a vállalkozásokkal kapcsolatos online szolgáltatások fejlesztésére fogják ösztönözni.

 • Az egységes piac jobb kihasználása

A tagállamok és az Európai Bizottság úgy teljesítik ki az egységes piacot, hogy abból a vállalkozások számára a lehető legnagyobb nyereség származzon. Ugyanakkor szigorúan be fogják tartatni a nemzeti és közösségi versenyszabályokat.

 • Adózás és pénzügyek

Fontos, hogy az adórendszerek a jövőben megkönnyítsék a vállalkozások életét. A finanszírozáshoz (kockázati tőke, strukturális alapok) való hozzáférést szintén javítani kell.

 • A kisvállalkozások technológiai kapacitásainak megerősítése

Törekedni fognak az új technológiák elterjesztésére, a közösségi szabadalmi rendszer bevezetésére és olyan kutatási programok hozzáférhetőségének javítására, amelyek inkább a kereskedelmi alkalmazásokra összpontosítanak. Ösztönözni fogják a cégek közötti együttműködést, valamint a felsőoktatási intézményekkel és a kutatóközpontokkal való kooperációt.

 • Sikeres online üzleti modellek és a kisvállalkozások magas szintű támogatása

A vállalkozásokat a bevált gyakorlatok átvételére ösztönzik. Fejlesztik a vállalkozásokat támogató szolgáltatásokat.

 • A kkv-k érdekeinek megerősített, hatékonyabb képviselete uniós és nemzeti szinten

Felülvizsgálják a tagállamokban és az Európai Unióban működő kisvállalkozások érdekképviseletét célzó megoldásokat. Jobban összehangolják majd a nemzeti és közösségi politikai intézkedéseket, és értékeléseket készítenek a kisvállalkozások teljesítőképességének javítása érdekében. A charta végrehajtásáról szóló éves jelentés minden év tavaszán kerül nyilvánosságra.

Az EU-tagállamok számára a végrehajtási eljárás 2000 tavaszán kezdődött. A csatlakozó és tagjelölt országok 2002 tavaszától kapcsolódtak be a folyamatba. Miután a csatlakozó és tagjelölt országok 2002. április 23-án a szlovéniai Mariborban elfogadták a chartát, a folyamat más területeken is elindult. A nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Szerbia és Montenegró) 2003 júniusában fogadták el a chartát a görögországi Theszaloníkiben. Ezek az országok 2004-ben indították útjára a végrehajtási folyamat első szakaszát, majd Moldova is csatlakozott ugyanebben az évben.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Euromediterrán Vállalkozások Chartája (EN) (FR)

2004. október 4-én, Casertában került sor az ipari miniszterek euromediterrán konferenciájára, amelyen Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Marokkó, a Palesztin Nemzeti Hatóság, Szíria, valamint Tunézia jóváhagyta az Euromediterrán Vállalkozások Chartáját .

Ennek a chartának az elsődleges célja az euromediterrán szabadkereskedelmi térség megteremtésének előkészítése, az euromediterrán partnerségek megerősítése, valamint kedvező környezet megteremtése a térségben működő vállalkozások számára. Nagyrészt a Kisvállalkozások Európai Chartájának modelljén alapszik.

See also

 • További információkért kérjük, látogasson el a Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság Kisvállalkozások Európai Chartája (EN) című internetes oldalára!
 • Ha részletesebb információt szeretne az EU kkv-kat támogató politikai intézkedéseiről és programjairól, látogasson el az Európai kkv-portálra!

Utolsó frissítés: 31.07.2007

Top