Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A csalásmegelőzés új megközelítése

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

A csalásmegelőzés új megközelítése

Az Európai Bizottság az uniós költségvetést érintő csalás megelőzése tekintetében az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálati és hírszerzési tevékenységein alapuló új megközelítést javasol.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2007. december 17.) a Tanácsnak az Európai Parlamentnek és az Európai Számvevőszéknek – Operatív eredményekre épülő csalásmegelőzés: a jogszabályok csalásbiztosságának dinamikus megközelítése [COM(2007) 806 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a közlemény az uniós költségvetést érintő csalás megelőzése területén az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati és hírszerzési tevékenységein alapuló új megközelítést határoz meg.

Ez az új módszer a jogalkotás és a szerződések kezelésének csalásbiztosságáról szóló, 2001. évi bizottsági közlemény által létrehozott módszer helyébe lép. Az OLAF-fal folytatott előzetes konzultáción alapuló korábbi megközelítés azonban továbbra is igénybe vehető a Bizottság szervezeti egységei által magas kockázatúként meghatározott jogalkotási javaslatok esetében. Ezenkívül a 2001. évi közleményben foglaltaknak megfelelően, a standard szerződések elfogadása és felülvizsgálata tekintetében a Költségvetési Főigazgatósággal folytatott konzultációs eljárás továbbra is alkalmazandó.

A javasolt új módszer lehetővé fogja tenni:

  • az Európai Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás és egyéb illegális tevékenységek megelőzésére irányuló vizsgálatok eredményeinek hatásosabbá tételét;
  • a proaktív és a szolgálatok közötti konzultációktól független információáramlás garantálását;
  • az OLAF támogatása hatókörének a Bizottság más szervezeti egységeire és szolgálataira történő kiterjesztését a saját vizsgálati és hírszerzési tevékenységein alapuló célzott elemzések segítéségével.

Végrehajtás

Az új módszer egyrészt az OLAF vizsgálati tevékenységeiből levonható tanulságokon, másrészt a kockázatértékelésre lehetőséget biztosító hírszerzési tevékenységein alapul.

Egyéb információforrásokat is felhasznál, például a következőket:

  • az OLAF részére a csalási kockázatot jelentő, rendszerből fakadó potenciális szabálytalanságokról tájékoztatást nyújtó belső ellenőrzési szolgálat és belső vizsgálati kapacitások által lebonyolított ellenőrzések eredményeit;
  • az Európai Számvevőszék csalásmegelőzés szempontjából releváns információkat feltáró jelentéseit stb.

Az OLAF a jogszabályok, az irányítási és az ellenőrzési rendszerek vagy a szerződések sérülékeny pontjainak kimutatása érdekében ezeket az adatokat strukturált és multidiszciplináris módon elemzi. Az OLAF ezek alapján nem kötelező erejű ajánlásokat fogalmaz meg, amelyeket továbbít az érintett jogalanyoknak (a Bizottság szervezeti egységeinek, az Európai Unió szerveinek és intézményeinek). Ez utóbbiak kötelesek tájékoztatni az OLAF-ot a feltárt problémák kezelése érdekében foganatosított intézkedésekről.

Az OLAF az ad hoc vagy az általánosabb jellegű ajánlásokon kívül a leggyakoribb csalási mintázatokat bemutató antológiát is a Bizottság szolgálatainak rendelkezésére bocsát.

Az OLAF kitüntetett figyelmet szentel az ellenőrző szervek által még nem vizsgált, és más szisztematikus ellenőrzés során még fel nem tárt strukturális vagy rendszerbeli szabálytalanságoknak és hiányosságoknak.

Ez az új megközelítés a tervek szerint olyan rugalmas eszköz, amely képes gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Értékelésére három év próbaidő elteltével kerül sor.

Utolsó frissítés: 13.03.2008

Top