Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A kézi- és könnyűfegyverek felhalmozódása elleni fellépés

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

A kézi- és könnyűfegyverek felhalmozódása elleni fellépés

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

A kézi- és könnyűfegyverek, valamint az azokhoz szükséges lőszerek tiltott felhalmozása és kereskedelme elleni küzdelmet célzó uniós stratégia

MI A STRATÉGIA CÉLJA?

A stratégia a kézi- és könnyűfegyverek (SALW)*, valamint azok lőszereinek tiltott felhalmozása és kereskedelme elleni küzdelemre irányuló cselekvési tervet határoz meg, kihasználva az Európai Unióban elérhető mechanizmusok széles körét.

FŐBB PONTOK

HÁTTÉR

A kézi- és könnyűfegyverek túlzott mértékű felhalmozódása és ellenőrizetlen terjedése megtalálható az európai biztonsági stratégia által meghatározott öt kihívás közül négynek a központjában (terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, regionális konfliktusok, az állami struktúrák összeomlása és szervezett bűnözés).

További információk a következő oldalon állnak rendelkezésre:

* KULCSFOGALMAK

Kézi- és könnyűfegyverek (SALW): Ember által hordozható halálos fegyverek. A kézifegyverek közé tartoznak a maroklőfegyverek, a puskák, a gépkarabélyok és a könnyű gépfegyverek. A könnyűfegyverek közé tartoznak a nehéz gépfegyverek, a gránátvetők és a páncéltörő lövegek.

FŐ DOKUMENTUM

Az EU stratégiája a kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek, valamint azok lőszereinek tiltott felhalmozása és kereskedelme elleni küzdelemre, az Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2006. január 13.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Az Európai Parlament és a Tanács 230/2014/EU rendelete (2014. március 11.) a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló eszköz létrehozásáról (HL L 77., 2014.3.15., 1–10. o.).

A Tanács (KKBP) 2015/1908 határozata (2015. október 22.) a tiltott kézi- és könnyűfegyverekre, más tiltott hagyományos fegyverekre és az azokhoz tartozó lőszerekre vonatkozó, az ilyen fegyverek és lőszerek tiltott kereskedelme kockázatának csökkentését célzó globális jelentési rendszer („iTrace II”) támogatásáról (HL L 278., 2015.10.23., 15–25. o).

utolsó frissítés 04.07.2016

Top