Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

A tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem

A tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó uniós stratégia

JOGI AKTUS

A tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni EU-stratégia (2003. december 12.) (15708/03. számú dokumentum - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé)

ÖSSZEFOGLALÓ

A tömegpusztító fegyverek elterjedése jelenti az Európai Unió egyik legnagyobb biztonsági kihívását. A jelen dokumentummal az EU kidolgozza a tömegpusztító fegyverek világszintű fejlesztését és terjesztését támogató programok korlátozását, illetve felszámolását célzó stratégiáját.

MI A STRATÉGIA CÉLJA?

A stratégia arra törekszik, hogy világszerte megelőzze, leállítsa és - amennyiben lehetséges - megszüntesse a proliferációs programokat, illetve elrettentsen ezektől. 2003. évi elfogadása óta a stratégia alapelvei a következőket foglalják magukban:

a proliferáció megakadályozására irányuló nemzetközi mechanizmusok megerősítése, valamint a többoldalú szerződésekben megállapított szabályok megsértésének ellenőrzésére szolgáló rendszerek fejlesztése;

stabil regionális és nemzetközi környezet elősegítése a leszerelést támogató programok erősítése, valamint a proliferáció megakadályozásának az EU valamennyi politikai, diplomáciai és gazdasági tevékenységébe történő beépítése révén;

szoros együttműködés az olyan kulcsfontosságú partnerekkel, mint például az Egyesült Államok, Oroszország vagy a NATO, illetve segítségnyújtás az EU-n kívüli országok számára.

FŐBB PONTOK

Az Európai Tanács az elért eredményeket feltáró féléves jelentések révén folyamatosan figyelemmel kíséri a stratégia végrehajtását.

A stratégia gyakorlati megvalósítása az alábbiakhoz hasonló projekteken és tevékenységeken keresztül történik:

a ballisztikus rakéták elterjedése ellen kidolgozott szabályrendszer, a hágai magatartási kódex uniós támogatása (2014/913/KKBP határozat);

a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) számára nyújtott uniós támogatás (2015/259/KKBP határozat);

az Egészségügyi Világszervezet biológiai biztonsági és védelmi tevékenységei számára biztosított uniós támogatás (2013/668/KKBP határozat).

Az EU 2008-ban elfogadta a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelemre irányuló fellépés új irányait, amelyek a stratégia hatékonyabbá tételét hivatottak szolgálni például azáltal, hogy felhívják a tudományos, egyetemi és pénzügyi intézmények figyelmét a kérdésre, valamint intézkedéseket dolgoznak ki a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos ismeretek rossz kezekbe kerülésének megakadályozására.

HÁTTÉR

A tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelmet támogató uniós intézkedések.

utolsó frissítés 24.09.2015

Top