Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A kiszerelési formák deregulációja

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A kiszerelési formák deregulációja

A kiszerelési formák liberalizációja elősegíti az áruk szabad mozgását a belső piacon. Ezért az irányelv célja, hogy megszüntesse a verseny lehetséges akadályait, és elősegítse az európai vállalkozások bejutását az Európai Unió (EU) különböző országainak piacaira.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2007/45/EK irányelve (2007. szeptember 5.) az előrecsomagolt termékek névleges mennyiségére vonatkozó szabályok megállapításáról, a 75/106/EGK és a 80/232/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről, valamint a 76/211/EGK tanácsi irányelv módosításáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A tagállamok nem tilthatják meg és nem korlátozhatják az előrecsomagolt termékek forgalomba hozatalát és az áruk előrecsomagolását az Európai Unió (EU) belső piacán.

Azonban 2012. október 11-ig továbbra is forgalombahozatali kvótákat írhatnak elő a tejre, vajra, száraztésztára és kávéra vonatkozóan. Hasonlóképpen azok a tagállamok, amelyek jelenleg kvótákat írnak elő a fehér cukorra vonatkozóan, 2013. október 11-ig folytathatják ezt a gyakorlatot.

Különleges esetek

Az előrecsomagolt borokra és szeszes italokra (lásd a mellékletet) forgalombahozatali ütemezések és kvóták vonatkoznak. Ez az irányelv nem alkalmazandó erre a termékkategóriára, ha ezeket a termékeket az európai piacon kívüli fogyasztásra, vámmentes üzletekben értékesítik.

Az aeroszolkészülékeken a tartalom névleges térfogatán felül a tartály teljes névleges űrtartalmát is fel kell tüntetni. A tartalom névleges tömegének feltüntetése fakultatív.

Háttér

Ez a jogszabály hatályon kívül helyezi az egyes előrecsomagolt folyadékok térfogat szerinti kiszerelésére vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 75/106/EGK irányelvet és az egyes előrecsomagolt termékek névleges töltőtömegének és névleges térfogatának megengedett kiszerelési értéksorairól szóló tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 80/232/EGK irányelvet.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 2007/45/EK irányelv

2007.10.11.

2008.10.11.

HL L 247., 2007.9.21.

See also

Utolsó frissítés: 21.10.2011

Top