Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (EFK-hálózat vagy ECC-Net)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (EFK-hálózat vagy ECC-Net)

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (DE) (EN) (FR) (EFK-hálózat) a következő célkitűzések elérésére törekszik a fogyasztókkal kapcsolatban:

  • annak lehetővé tételét célzó tájékoztatás, hogy a fogyasztók a jogaik és kötelességeik teljes ismeretében vásárolhassanak termékeket és szolgáltatásokat a belső piacon;
  • a fogyasztóktól és más felektől érkező közvetlen kérdések megválaszolása;
  • panasz esetén a fogyasztók segítése és támogatása a kereskedőkkel való kapcsolattartásuk során;
  • szükség esetén a fogyasztók segítése egy-egy jogvita során.

Minden tagállam rendelkezik egy, az EFK-hálózathoz tartozó nemzeti kapcsolattartási ponttal. Az Európai Gazdasági Térséghez tartozó Izland és Norvégia ugyancsak rendelkezik egy-egy nemzeti kapcsolattartási ponttal.

Működés

Az EFK költségvetését a fogyasztóvédelmi politika európai cselekvési programja alapján irányozzák elő. A program egyik célkitűzése, hogy támogassa a fogyasztóvédelmi tájékoztatásra, tanácsadásra és jogorvoslati lehetőségekre irányuló, tagállamok közötti együttműködést.

Más hálózatokkal való együttműködés

Az EFK-hálózat együttműködik más európai hálózatokkal, mégpedig a FIN-NET hálózattal (DE) (EN) (FR) (pénzügyek), a SOLVIT hálózattal (belső piac) és a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózattal.

Háttér

Az EFK-hálózat két, már létező fogyasztóvédelmi hálózat – a fogyasztói jogviták bíróságon kívüli rendezésével foglalkozó hálózat (az EEJ-hálózat) és az Euroguichet hálózat – 2005-ben bekövetkezett egyesítésének eredménye.

Az EEJ-hálózat a 2000. május 25-i tanácsi állásfoglalás nyomán jött létre. Célja a panaszok békés úton történő rendezésének lehetővé tétele volt. Az Euroguichet hálózat a kilencvenes évek elején jött létre a Bizottság kezdeményezésére azzal a céllal, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a belső piac nyújtotta lehetőségekről és a fogyasztók jogairól.

See also

  • Az Európai Bizottság internetes oldala, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság (DE), (EN), (FR)

Utolsó frissítés: 04.02.2011

Top