Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A horizontális összefonódások értékeléséről szóló iránymutatás

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A horizontális összefonódások értékeléséről szóló iránymutatás

A hatékony verseny különféle előnyökkel jár a fogyasztók számára, például alacsony árakkal, kiváló minőségű termékekkel, az áruk és szolgáltatások széles választékával és innovációval. A Bizottság a „horizontális összefonódások” ellenőrzésével megakadályozza azokat az összefonódásokat, amelyek azzal, hogy jelentősen növelik a vállalkozások tevékenysége szerinti piac versenyparamétereire ható piaci erejét, valószínűleg megfosztanák a fogyasztókat ezektől az előnyöktől.

JOGI AKTUS

Iránymutatás a vállalkozások közötti összefonódások ellenőrzéséről szóló tanácsi rendelet szerint a horizontális összefonódások értékeléséről [Hivatalos Lap C 31., 2004.2.5.].

ÖSSZEFOGLALÓ

A közlemény célja útmutatást adni arra nézve, hogy a Bizottság hogyan értékeli a „horizontális összefonódásokat”, amikor az érintett vállalkozások ugyanazon az érintett piacon tényleges vagy potenciális versenytársak.

Az összefonódások Bizottság általi értékelése rendszerint a következőkre terjed ki:

  • az érintett termék- és földrajzi piacok meghatározása;
  • az összefonódás versenyszempontú értékelése.

Az érintett piac meghatározásakor a Bizottság az 1997. évi közleményt veszi alapul. Ez a közlemény az összefonódást a verseny szempontjából értékelve kizárólag olyan összefonódásokra és felvásárlásokra vonatkozik, amelyek oly módon növelik az érintett piacokon működő vállalkozások erejét, hogy az valószínűleg káros hatásokkal (magasabb árak, rosszabb minőségű termékek, a kínálat szűkülése) jár a fogyasztókra nézve. Ez például abban az esetben következhet be, ha az összefonódás kiiktat a piacról egy versenytársat, vagy általa valószínűbbé válik, hogy a jelenlévő vállalkozások egyeztetni fognak egymással.

A Bizottság azonban mindaddig nem avatkozik be, amíg a piaci koncentráció az összefonódás eredményeként nem halad meg bizonyos szinteket, amelyek a piaci részesedés százalékos arányával vagy a Herfindahl-Hirschmann indexszel (HHI) jellemezhetők. A HHI, amelynek kiszámítása a piacon jelen lévő összes vállalkozás részesedésein alapul, arányosan nagyobb súlyt ad a nagyobb vállalkozások piaci részesedésének. Bár a HHI abszolút szintje kezdetben is jelezheti a piacon az összefonódást követően tapasztalható versenynyomás mértékét, mindenekelőtt a HHI változása az, ami hasznos mutatója az összefonódás által közvetlenül okozott koncentrációváltozásnak.

A Bizottság továbbá figyelembe vesz olyan tényezőket is (mint például a vásárlók szállítóváltási lehetőségeit vagy azt, hogy miként reagálhatnak a versenytársak az összefonódásra), amelyek befolyásolhatják annak valószínűségét, hogy az összefonódás jelentős versenyellenes hatásokkal jár. Ezek nagyon gyakran egyeztetett hatások, amelyek nyomán a piacon működő vállalkozások közösen kiegyeznek tevékenységük egyeztetésének feltételeiben, egyeztetik magatartásukat, valamint jövőbeni megtorlással fenyegetik azokat, akik nem alkalmazkodnak a mintákhoz. Azonban ahhoz, hogy az egyeztetés sikeres lehessen, az abban nem részes potenciális versenytársak, illetve a vevők reakciója nem veszélyeztetheti az egyeztetéstől várt eredményt.

A Bizottság továbbá vállalja, hogy figyelembe veszi azokat a hatékonysági és nyereségességi kritériumokat, amelyekre az adott vállalkozás esetleg hivatkozik, mint a versenyre nézve esetleg káros hatásokat mérsékelő tényezőkre; a vállalkozásoknak ehhez természetesen bizonyítaniuk kell, hogy a hatékonyság valóban az összefonódásnak tulajdonítható, valamint jótékony hatással lenne a fogyasztókra.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 139/2004/EK rendelete (2004. január 20.) a vállalkozások közötti összefonódások ellenőrzéséről (az EK összefonódás-ellenőrzési rendelete) [Hivatalos Lap L 24., 2004.1.29.].

Utolsó frissítés: 21.02.2007

Top