Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság

Ennek az irányelvnek a célja, hogy olyan jogi eszközt hozzon létre, amely az Európai Unión belül lehetővé teszi az egyéni vállalkozó felelősségének korlátozását.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2009/102/EK irányelve (2009. szeptember 16.) a társasági jog területén az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságokról (EGT-vonatkozású szöveg) [Hivatalos Lap L 258., 2009.10.1.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez az irányelv létrehozza a korlátolt felelősségű társaságokra alkalmazandó jogi keretet.

Egy társaság alapítható egy taggal, valamint az is lehetséges, hogy az összes üzletrész tulajdonjogát egyetlen tag szerezze meg (egyszemélyes társaság).

Ha egy társaság azért válik egyszemélyes társasággá, mert az összes üzletrészének tulajdonát egyetlen személy szerzi meg, úgy ezt a tényt, az egyedüli tag személyének megjelölésével együtt, egy, a cég által őrzött és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tett nyilvántartásba kell bevezetni, vagy egy aktában vagy a központi cégnyilvántartásban, kereskedelmi nyilvántartásban vagy cégjegyzékben kell rögzíteni, illetve bejegyeztetni.

Az egyedüli tag gyakorolja a társaság taggyűlésének hatáskörét. Az egyedüli tag által hozott határozatokat és a közte és az általa képviselt társaság között létrejött szerződéseket jegyzőkönyvbe kell venni, vagy írásba kell foglalni.

Ha egy tagállam megengedi egyszemélyes társaságok létrejöttét részvénytársasági társasági formában is, úgy ezen irányelv rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ez az irányelv hatályon kívül helyezi a 89/667/EGK irányelvet.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2009/102/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv

2009.10.21.

HL L 258., 2009.10.1.

Utolsó frissítés: 05.05.2011

Top