Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az európai globális navigációs műholdrendszerre (GNSS) irányuló programok felülvizsgálata

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Az európai globális navigációs műholdrendszerre (GNSS) irányuló programok felülvizsgálata

Ezt a közleményt a Tanács és az Európai Parlament által a Galileo és az EGNOS programmal kapcsolatban feltett kérdésekre válaszként tette közzé a Bizottság. A szöveg különösen azzal foglalkozik, hogy a koncessziós szerződésre vonatkozó tárgyalások 2007-es sikertelenségét követően milyen infrastrukturális költségek merülnek fel, illetve a rendszer kiépítési szakaszának milyen jellegű átszervezésére van szükség.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és Tanácsnak – Új kihívás előtt a Galileo: az európai GNSS- programok felülvizsgálata [COM(2007) 534 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A koncessziós szerződésre vonatkozóan a magánkonzorciummal folytatott tárgyalások sikertelensége megakadályozta az európai GNSS eredeti határidőre tervezett bevezetését. Azonban az Európai Tanács a 2007. június 21–22-i ülésén újra megfogalmazta, hogy érdekében áll a Galileónak, mint az Európai Unió (EU) létfontosságú projektjének folytatása. A Tanács ezt követően felkérte a Bizottságot új elemzések és javaslatok benyújtására.

A Bizottság szerint az EU-nak bizonyos döntéseket kell hoznia az európai GNSS-szel kapcsolatban, máskülönben hosszú távon idegen navigációs rendszer jeleitől függne. A Galileo ezenkívül sok makrogazdasági lehetőséget kínál az európai ipar és a szolgáltatási ágazat cégei számára.

A rendszer infrastrukturális költségei

A Bizottság becslése alapján a rendszer infrastrukturális költségei a 2007–2013 közötti időszakra 3,4 milliárd eurót tesznek ki.

Hangsúlyozandó, hogy ez a becslés rövidesen megkötendő szerződéseken alapul, amelyek létrejötte viszont attól függ, hogy 2007 vége előtt sikerül-e politikai határozatot hozni. Ezenfelül a szerződések elfogadásakor hozott döntések valószínűleg jelentős hatással bírnak majd a végleges költségek alakulására.

Kockázatkezelés

A Bizottság úgy véli, hogy ebben a fázisban semmilyen különleges költségvetési intézkedésre nincs szükség, mivel nézete szerint minden felismert kockázat arányban áll a GNSS-programok nagyságrendjével. Ezért a Bizottság vállalja, hogy a program valamennyi szintjére és szakaszára vonatkozóan átfogó kockázatkezelési rendszert alkalmaz.

Gazdasági hatás és működési bevétel

A határozat kiemeli, hogy a műholdas navigáció igen fontos szerepet fog játszani az európai polgárok életében. A műholdas navigáció piaca gyorsan bővül, és a GNSS piaci szegmens 2010 után várhatóan az európai gazdaság egyik motorjává fog válni. 2007-ben várhatóan 10 millió GNSS-vevő kerül értékesítésre az EU-ban, 2011-ben pedig körülbelül 230 millió. A Galileóból származó bevétel nagymértékű és szerteágazó lesz.

Európai GNSS-programok finanszírozása

A Bizottság által javasolt forgatókönyv ezért a 2007–2013 közötti időszakra 3,4 milliárd euró teljes finanszírozást igényel. A Közösség pénzügyi keretén belül erre az időszakra azonban csak 1 milliárd eurót irányoztak elő. A Bizottság ennélfogva egyéb lehetőségeket is meg kíván vizsgálni:

  • a közösségi finanszírozást, amely esetben a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára lenne szükség;
  • a kormányközi finanszírozást, amely különböző formákban jelenhet meg (a Bizottság e közleménnyel egy időben határozatjavaslatot nyújtott be a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára vonatkozóan azzal a céllal, hogy megteremtse a szükséges állami támogatást).

A Bizottság ezért a következő intézkedéseket javasolja:

  • bővítsék a GNSS Ellenőrző Hatóság hatáskörét azáltal, hogy kulcsszerepet kap az európai GNSS-piacok koordinációjában és előkészítésében;
  • hozzák létre az európai GNSS programok bizottságát;
  • ruházzák a Bizottságra a programvezető és -megbízó szerepét;
  • ruházzák az Európai Űrügynökségre a fővállalkozó feladatkörét;
  • rendszeres és átlátható beszámolók készüljenek a Tanács és az Európai Parlament részére.

Az Európai Parlament és a Tanács között 2007. november 23-án a finanszírozás kérdésében létrejött megállapodás, majd a Közlekedési Tanács 2007. november 30-i következtetései zömében megerősítették a Bizottság javaslatait.

Ütemterv

A Bizottság becslése szerint 2013 közepére érhető el a GNSS programok teljes műveleti képessége, amennyiben pozitív döntés születik 2007 végéig.

Utolsó frissítés: 06.12.2007

Top