Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A légi járművek, alkatrészeik és berendezéseik környezetvédelmi tanúsítása

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
 • Archived: true
Text

A légi járművek, alkatrészeik és berendezéseik környezetvédelmi tanúsítása

Ez a rendelet a légi járművek légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítására vonatkozó szabályokat határozza meg. Célja egy új tanúsítási rendszer kialakítása az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) felügyelete mellett. Mindazonáltal egy átmeneti rendszert is biztosít annak érdekében, hogy az EASA-nak maradjon elegendő ideje a meghatározások és a megfelelő eljárások elfogadására.

JOGI AKTUS

A Bizottság 1702/2003/EK rendelete (2003. szeptember 24.) légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek tanúsítása végrehajtási szabályainak megállapításáról [lásd a módosító jogszabályokat].

ÖSSZEFOGLALÓ

A rendelet mellékletében szereplő 21. rész meghatározza a légi járművek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsításának közös műszaki előírásait és közigazgatási eljárásait. Ezenfelül az ilyen termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó szervezetekre vonatkozó szabályokat is tartalmazza. A rendelet a következők feltételeit határozza meg:

 • a típusalkalmassági bizonyítványok, korlátozott típusalkalmassági bizonyítványok, kiegészítő típusalkalmassági bizonyítványok kiállítása és módosítása;
 • légialkalmassági bizonyítványok, korlátozott légialkalmassági bizonyítványok, repülési engedélyek és üzemképesség-tanúsítványok kiállítása;
 • javítási tervek jóváhagyásának kiállítása;
 • a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés igazolása;
 • a zajbizonyítványok kiállítása;
 • termékek, alkatrészek és berendezések meghatározása;
 • tervező és gyártó szervezetek tanúsítása;
 • légialkalmassági irányelvek kibocsátása.

A termékek, alkatrészek és berendezések tervezéséért, illetve gyártásáért felelős szervezet a rendelet melléklete 21. részének megfelelően köteles igazolni az alkalmasságát. A tervező vagy gyártó szervezet, amelynek székhelye valamely harmadik országban van, olyan bizonyítvánnyal igazolhatja az alkalmasságát, amelyet a szóban forgó állam arra a termékre, alkatrészre vagy berendezésre állított ki, feltéve hogy:

 • a szóban forgó ország a tervező vagy gyártó ország;
 • az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) megállapította, hogy a szóban forgó állam rendszere az e rendeletben előírtakkal megegyező szintű független megfelelőség-ellenőrzést tartalmaz.

A következők továbbra is érvényesek lesznek az e rendeletben előírtakkal összhangban, ha a meghatározott feltételek teljesülnek:

 • típusalkalmassági bizonyítványok és kapcsolódó légialkalmassági bizonyítványok, valamint kiegészítő típusalkalmassági bizonyítványok, melyeket 2003. szeptember 28-át megelőzően állított ki az Európai Unió (EU) egy tagállama;
 • légi járművek, amelyeket 2003. szeptember 28-át megelőzően vettek lajstromba és 2007. március 28-ig lajstromban maradnak;
 • alkatrészek és berendezések, melyeket egy EU-tagállam jóváhagyott és 2003. szeptember 28-áig érvényesek;
 • tervező vagy gyártó szervezetek, melyeket egy EU-tagállam 2003. szeptember 28-a előtt jóváhagyott vagy elismert.

Az EASA az illetékes hatóság légi járművek, alkatrészeik és ezeken elvégzett módosítások típusalkalmassági bizonyítványainak kiállítására, bizonyos módosítások és javítások jóváhagyására, nem EU-tagállamokban működő (vagy az érintett állam illetékes hatóságának kérésére EU-tagállamban működő) tervező szervezetek, valamint gyártó szervezetek jóváhagyására.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A Bizottság 1702/2003/EK rendelete

2003.9.20.

HL L 243.,2003.9.27.

Módosító jogszabályok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A Bizottság 706/2006/EK rendelete

2006.5.10.

HL L 122., 2006.5.9.

A Bizottság 375/2007/EK rendelete

2007.4.5.

HL L 94., 2007.4.4.

A Bizottság 287/2008/EK rendelete

2008.3.30.

HL L 87., 2008.3.29.

A Bizottság 1194/2009/EK rendelete

2009.12.28.

HL L 321., 2009.12.8.

Az 1702/2003/EK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

Utolsó frissítés: 24.01.2011

Top