Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A mozdonyok típus-jóváhagyására vonatkozó európai szabvány kialakítása érdekében tett lépések

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A mozdonyok típus-jóváhagyására vonatkozó európai szabvány kialakítása érdekében tett lépések

Ezen közlemény egy sor olyan intézkedést állapít meg, amelynek az a célja, hogy a vasúti ágazat más közlekedési eszközökkel összehasonlítva versenyképesebbé váljon. A Bizottság a mozdonyokra vonatkozó típus-jóváhagyási eljárások egyszerűsítését és a kölcsönös elismerés elvének érvényesítését javasolja. Ezenfelül a vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságára vonatkozó irányelvek egységes szerkezetbe foglalását és az Európai Vasúti Ügynökség hatáskörének kiszélesítését is javasolja.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2006. december 13.) – „A mozdonyok Közösségben történő közlekedésének megkönnyítése” [COM(2006) 782 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bizottság az európai közlekedéspolitikáról szóló fehér könyv félidei felülvizsgálata során megerősítette a vasúti közlekedés környezetvédelmi előnyeit és a fenntartható mobilitás terén betöltött kulcsszerepét. A Bizottság továbbá egy sor kezdeményezést indított útjára a nemzetközi vasúti tevékenységek – mind a hagyományos és a nagysebességű szolgáltatások, mind a személy- és teherszállítás – terén fennálló műszaki és működési akadályok elhárítása érdekében. Az a cél, hogy az Európai Unió területén fokozottan integrált vasúti térség kialakítása révén versenyképesebbé váljon a vasúti ágazat – különösen a közúti és légi szállítással összehasonlítva.

A mozdonyokra vonatkozó nemzeti típus-jóváhagyási eljárások egyszerűsítése

A közösségi vasúti rendszer kialakításának az az egyik fő akadálya, hogy az egyik tagállamban üzemeltetésre jóváhagyott járművek nem kapnak automatikusan típus-jóváhagyást a többi tagállamban. A járművek kölcsönös típus-jóváhagyására valójában nagyon különböző nemzeti követelmények vonatkoznak, és a nemzetközi üzemeltetőknek ismételten típus-jóváhagyást kell szerezniük minden olyan tagállamban, ahol működni kívánnak, és ehhez gyakran olyan alátámasztó tanúsítványok szükségesek, amelyeket nem ismernek el kölcsönösen a tagállamok. A vagonok és a személyszállító kocsik esetében létezik a kölcsönös típus-jóváhagyás, a mozdonyok esetében azonban nem. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez mind a vasúttársaságok, mind a gyártók esetében késedelmet és plusz költséget eredményez.

Történelmileg nagyon szoros a kapocs a tagállamok és államosított vasúti ágazataik között, ami azt jelenti, hogy a nemzeti sajátosságok miatt nagyon zárt maradt a gyártó piac. A jelenlegi megoldások között két- vagy többoldalú megállapodásokat találhatunk. Az ilyen megállapodások elburjánzása azonban valószínűleg a piac további széttagolódásához és még bonyolultabb helyzethez vezetne.

Következésképpen a konzultációs folyamat során világossá vált, hogy a kölcsönös elismerés elvét nem alkalmazták megfelelő mértékben a vasúti ágazatban. A vállalkozások és az állami hatóságok valójában nem ismerik ezt az elvet. Ezenkívül még mindig jogi bizonytalanság övezi annak hatályát és a bizonyítás terhét. A Bizottság ezért a következőket kívánja tenni:

  • javasolja, hogy a tagállamok alkalmazzák a 2005-ben ezen a témán dolgozó munkacsoport által öszeállított iránymutatást (EN), és ennek révén teremtsenek kedvező körülményeket az új szolgáltatások megjelenéséhez – különösen az áruszállítási ágazatban –, ami összhangban állna a piac 2007. január 1-jei nyitásával;
  • módosítja az új és a meglévő járművek üzembe helyezésének engedélyezésére vonatkozó eljárásról szóló jogszabályokat, és ezzel lehetővé válik egy, az újonnan létrehozott nemzeti biztonsági hatóságokat támogató, pontos eljárási keret létrehozása;
  • biztosítja, hogy az Európai Vasúti Ügynökség a tagállamok részvételére építve kidolgozhassa és frissíthesse a kölcsönös jóváhagyási eljárást.

A vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságára vonatkozó irányelvek megszilárdítása/egységes szerkezetbe foglalása/átdolgozása

A 2004-ben jelentősen módosított, nagy sebességű transzeurópai vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról szóló 96/48/EK irányelvet, illetve a hagyományos transzeurópai vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról szóló 2001/16/EK irányelvet most egyetlen jogi aktusban kell egyesíteni.

A vasútbiztonsági irányelv módosítása

A Bizottság továbbá a közösségi vasutak biztonságáról szóló 2004/49/EK irányelv 14. cikkének módosítását javasolja olyan közösségi eljárás létrehozása érdekében, amely a következő elemeket tartalmazza:

  • az egyik tagállamban kibocsátott, az adott berendezés üzembe helyezésére vonatkozó engedélyek többi tagállam általi kölcsönös elismerésének bevezetése;
  • az Ügynökség hatáskörének kiszélesítése annak érdekében, hogy leltárt készíthessen a különböző nemzeti eljárásokról és érvényben lévő műszaki szabályokról, és nyilvántarthassa a követelmények listáját;
  • az Európai Vasúti Ügynökség felállításáról szóló rendelet módosítása.

A következő új feladatokkal bízzák meg az Európai Vasúti Ügynökséget:

  • referenciadokumentum kidolgozása kereszthivatkozással valamennyi nemzeti szabályra;
  • a nemzeti biztonsági hatósági hálózat munkájának megszervezése;
  • műszaki vélemények készítése a nemzeti biztonsági hatóságok vagy a Bizottság kérésére.

Utolsó frissítés: 14.01.2008

Top