Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek

A 2012. augusztus 13 -án hatályba lépett új szabályoknak köszönhetően az európaiak jobban tisztában lesznek a közelükben található ipari létesítményekkel összefüggő jelentősebb veszélyekkel.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2012/18/EU irányelve (2012. július 4.) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek veszélyének kezeléséről, valamint a 96/82/EK tanácsi irányelv módosításáról és későbbi hatályon kívül helyezéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

A jelenlegi jogszabály

A veszélyes anyagokkal, különösen a vegyi anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek kockázatának kezelését célzó európai uniós jogszabályok.

A probléma lényege

Az eddigi jogszabályt módosították, hogy megerősítsék a lakosság jogait. Az új rendelkezések javítják az emberek hozzáférését a környékbeli ipari létesítményekkel összefüggő kockázatokkal és a baleset esetén követendő lépésekkel kapcsolatos információkhoz.

Az erre vonatkozó tájékoztatást - amely tartalmazza, hogy milyen riasztó hangjelzésekre lehet számítani, illetve mit kell tennie a lakosságnak - ezentúl az interneten elérhetővé kell tenni.

Mi változott?

A jogszabály hatálya immár Unió-szerte mintegy tízezer olyan ipari telephelyre terjed ki, ahol vegyi anyagokat vagy petrolkémiai termékeket használnak vagy tárolnak, illetve ahol fémfinomítást végeznek.

Minden uniós tagállamnak biztosítania kell, hogy megfelelő intézkedések álljanak rendelkezésre a nagy mennyiségű veszélyes anyag tárolására szolgáló ipari létesítményeket körülvevő területeken az esetleges balesetek kezelésére.

Az ilyen anyagokból bizonyos mennyiségnél többet kezelő társaságok kötelesek:

  • rendszeresen tájékoztatni az esetleges baleset által érintett lakosságot;
  • biztonsági jelentéseket közzétenni;
  • biztonsági irányítási rendszert létrehozni;
  • belső vészhelyzeti tervet kialakítani.

Az új jogszabály továbbá:

  • szigorítja a jogszabály hatálya alá tartozó létesítményekkel kapcsolatos projektekre, tervekre és programokra vonatkozó nyilvános konzultációs eljárásokat;
  • a földhasználat-tervezési jogszabályok módosítása útján biztosítja, hogy az új létesítményeket a meglévőktől biztonságos távolságra építsék fel;
  • lehetővé teszi a lakosságnak bírósági eljárás kezdeményezését, amennyiben úgy vélik, hogy őket nem tájékoztatták vagy vonták be kellőképpen;
  • a biztonsági szabályok eredményes végrehajtásának biztosítása érdekében szigorúbb ellenőrzési standardokat vezet be a különféle létesítmények tekintetében.

Az uniós tagállamoknak 2015. június 1 -jétől kell alkalmazniuk az új szabályokat.

Miért volt szükség a jogszabály frissítésére?

A legfrissebb jogszabály figyelembe veszi a vegyi anyagok osztályozásában európai és nemzetközi szinten bekövetkezett technikai változásokat.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 2012/18/EU irányelv

2012.08.13.

2015.05.31. Alkalmazandó: 2015.06.01 -től

HL L 197., 2012.7.24.

utolsó frissítés 15.01.2014

Top