Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Koffein és kinin (2014-ig)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

Koffein és kinin (2014-ig)

Az Európai Unió szigorítja a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket a magas koffeintartalmú italok esetében. Ezenfelül az élelmiszerek előállítása vagy előkészítése során aromaanyagként használt kinint és koffeint név szerint meg kell említeni az összetevők jegyzékében.

JOGI AKTUS

A Bizottság 2002/67/EK irányelve (2002. július 18.) a kinint és koffeint tartalmazó élelmiszerek címkézéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez az irányelv lehetővé teszi, hogy a fogyasztók egyértelmű és pontos tájékoztatást kapjanak arról, hogy valamely adott élelmiszer tartalmaz-e kinint vagy koffeint.

Magas koffeintartalmú italok

A 150 milligramm/litert meghaladó koffeintartalmú italok címkéjén fel kell tüntetni a „Magas koffeintartalom” szöveget, azt követően pedig a mg/100 ml mértékegységben kifejezett koffeintartalmat. Ennek a szövegnek az ital nevével megegyező látómezőben kell szerepelnie.

Ezeket a rendelkezéseket a fogyasztásra kész italokra, valamint a koncentrált vagy szárított termékből előállított italokra kell alkalmazni. Ezek a rendelkezések azonban nem vonatkoznak az olyan kávé, tea, vagy kávé-, illetve teakivonat alapú italokra, amelyek esetében a név, amely alatt a termék értékesítésre kerül, tartalmazza a „kávé” vagy a „tea” szót.

Élelmiszer-aromaanyagként használt koffein vagy kinin

Az élelmiszerek előállítása vagy előkészítése során aromaanyagként használt kinint és koffeint név szerint meg kell említeni az összetevők jegyzékében, közvetlenül az „ízesítés” kifejezés után.

Háttér

Ezt az irányelvet 2014. december 13-tól a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet váltja fel.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2002/67/EK irányelv

2002.8.8.

2003.6.30.

HL L 191., 2002.7.19.

Utolsó frissítés: 07.02.2012

Top