Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A számítógépes bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó általános politika felé

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

A számítógépes bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó általános politika felé

Ahogy az internet mindennapi életünk részévé vált, úgy váltak az internetfelhasználók is támadhatóvá gyakran más földrészeken tevékenykedő bűnözők részéről. A számítógépes bűnözés gyors növekedésének fényében az Európai Bizottság 2007-ben egy ezt kezelő, átfogó politika számára készítette elő a terepet.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak és a Régiók Bizottságának: A számítógépes bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó általános politika felé (COM(2007) 267 végleges, 2007.5.22).

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogy az internet mindennapi életünk részévé vált, úgy váltak az internetfelhasználók is támadhatóvá gyakran más földrészeken tevékenykedő bűnözők részéről. A számítógépes bűnözés gyors növekedésének fényében az Európai Bizottság 2007-ben egy ezt kezelő, átfogó politika számára készítette elő a terepet.

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

A közlemény célja, hogy általános politikát mutasson fel a számítógépes bűnözés elleni küzdelem összehangolásához.

FŐBB PONTOK

Célkitűzés és fellépések

A cél a számítógépes bűnözés elleni küzdelem megerősítése nemzeti, európai és nemzetközi szinteken az alábbiak révén:

AZ EREDMÉNYEK:

Az elért eredmények közé tartozik:

További információk az Európai Bizottság számítógépes bűnözéssel foglalkozó honlapján találhatók.

HÁTTÉR

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 68. cikke, amely 2009-ben lépett hatályba, hivatalosan elismerte az Európai Tanács elsődleges jogalkotási szerepét belügyi kérdésekben. Ez lehetővé teszi, hogy a számítógépes bűnözés elleni fellépéseket kiegészítsék az uniós jogszabályok és a szélesebb körű kezdeményezések.

KULCSFOGALOM

Számítógépes bűncselekmények: elektronikus kommunikációs hálózatok és információs rendszerek használatával vagy ilyen hálózatokkal és rendszerekkel szemben elkövetett bűncselekmények.

Három lehetséges formája van:

  • Hagyományos formájú bűncselekmények, amelyek elkövetése során azonban az internetet használják (például csalás vagy hamisítás). Ezek közé tartozik például a személyazonosság-lopás vagy az adathalászat (amelynek során az internetes bűnözők hamis banki honlapot hoznak létre, hogy az ügyfeleket becsapva rávegyék őket jelszavaik vagy adataik megadására és ezáltal ellopják a pénzüket). Az internet a kábítószerek, fegyverek és a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét is átalakította.
  • Illegális tartalmak közzététele, például terrorizmusra, erőszakra, rasszizmusra, idegengyűlöletre vagy gyermekek szexuális zaklatására ösztönző anyagoké.
  • Az elektronikus hálózatokra korlátozódó bűncselekmények, újszerű, gyakran kiterjedt és nagyszabású bűncselekmények, amelyek az internet előtti időszakban nem voltak ismertek. Az ilyen típusú bűncselemények informatikai rendszerek elleni támadásokat, esetenként az állam kritikus fontosságú informatikai infrastruktúrái, és így közvetlenül az állampolgárok elleni fenyegetéseket jelentenek. Ezek a támadások történhetnek „botneteken” (az angol „robot networks”, azaz robothálózatok szó rövidítése) keresztül, ahol a bűnözők „malware”-t, (rosszindulatú számítógépes programokat) terjesztenek, amelyek a letöltést követően a felhasználó számítógépét is „zombigéppé” változtatják). Az így megfertőzött számítógépekből álló hálózatot használják aztán bűncselekmények elkövetésére a felhasználók tudta nélkül.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Közös közlemény az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának - Az Európai Unió kiberbiztonsági stratégiája - Nyílt, megbízható és biztonságos kibertér (JOIN (2013) 1 final, 2013. február 7.).

utolsó frissítés 26.05.2015

Top