Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A közös agrárpolitika finanszírozása keretében tévesen kifizetett összegek behajtásának rendszere és a kapcsolódó információs rendszer

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

A közös agrárpolitika finanszírozása keretében tévesen kifizetett összegek behajtásának rendszere és a kapcsolódó információs rendszer

Az Európai Unió (EU) fokozott erőfeszítéseket kíván tenni a közös agrárpolitika (KAP) keretében előforduló szabálytalanságok elleni küzdelem, illetve a tévesen kifizetett összegek behajtása érdekében. Ebben a tekintetben fontos lenne szorosabbra fűzni a tagállamok és a Bizottság közötti együttműködést. A rendelet ezért meghatározza a tagállamok által a Bizottságnak nyújtandó rendszeres tájékoztatás szabályait, valamint a Közösség pénzügyi érdekeinek védelmére irányuló kötelezettségeket.

JOGI AKTUS

A Bizottság 1848/2006/EK rendelete (2006. december 14.) a közös agrárpolitika finanszírozása keretében történt szabálytalanságokról és tévesen kifizetett összegek behajtásáról, továbbá egy információs rendszer e téren történő létrehozásáról, valamint az 595/91/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

E rendelet azt a célt szolgálja, hogy a Közösség hatékonyabban tudjon reagálni a szabálytalan gyakorlatokra. Előírja, hogy a tagállamok által észlelt (10 000 EUR-nál jelentősebb hatású) szabálytalanságokat negyedévenként jelenteni kell a Bizottságnak. A tagállamok ezenkívül kötelesek tájékoztatni a Bizottságot azokról a nemzeti eljárásaikról, amelyek révén közigazgatási vagy büntetőjogi szankciókat vetnek ki, valamint – a Bizottság kérésére – az olyan behajtási célú eljárások előrehaladásáról, amelyeket az EMOGA és az EMVA közösségi alapokkal kapcsolatban szabálytalanságot elkövető kedvezményezettek ellen folytatnak.

Negyedéves jelentés a Bizottságnak

A tagállamok minden negyedév végét követően két hónapon belül jelentést tesznek a Bizottságnak az olyan szabálytalanságokról, amelyek első közigazgatási vagy jogi ténymegállapítás tárgyát képezték. E bejelentés mellett a tagállamoknak részletezniük kell többek között az adott kiadás jellegét és fontosságát, a szabálytalanság elkövetésének módját, az érintett személyek/kedvezményezettek személyazonosságát, valamint a bírósági, illetve közigazgatási eljárások aktuális állását. Ha az első bejelentés időpontjában még nem áll rendelkezésre az összes információ, a tagállamok a következő negyedéves jelentésben pótolhatják a hiányzó adatokat.

Értesítés a többi tagállamnak

Minden tagállam értesíti a Bizottságot és a többi érdekelt tagállamot az olyan szabálytalanságokról, amelyeknél fennáll a veszélye, hogy a tagállam területén kívül is következményeik lehetnek, illetve amelyek a szabályszegés új formájának alkalmazására utalnak.

A COCOLAF

A Bizottság minden évben tájékoztatja a csalások megelőzésének koordinációjával foglalkozó bizottságot (Cocolaf) a rendelet alapján összegyűjtött információkról.

A jogszabályban használt kulcsfogalmak

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1848/2006/EK bizottsági rendelet

2006.12.18.

HL L 355., 2006.12.15.

Utolsó frissítés: 23.07.2006

Top