Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendje

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendje

Európa a turisták legkedveltebb úti célja a világon, és az idegenforgalom jelentősen hozzájárul Európa növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez. Mindemellett az ágazat versenyképessége szorosan összefügg annak fenntarthatóságával, mivel az idegenforgalmi úti célok minősége nagymértékben függ azok természetes környezetétől és a helyi közösségtől. Éppen ezért átfogó megközelítésre van szükség, amely az ágazat gazdasági fejlődésének előmozdítása mellett a szociális kohézió, a környezetvédelem, valamint az európai idegenforgalmi úti célok kultúrájának megerősítésére is törekszik.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2007. október 19.) – A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendje [COM(2007) 621 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a közlemény a versenyképes és fenntartható európai idegenforgalom menetrendjének hivatalos kezdete és jóváhagyása. Gazdasági jólét, társadalmi egyenlőség és kohézió, a környezet és a kultúra védelme: ezek a menetrend célkitűzései.

E célkitűzések számos kihívást jelentenek az ágazat számára, többek között az alábbiakat:

 • a turisták és a helyi közösségek biztonságának szavatolása;
 • az idegenforgalmi úti célok természeti és kulturális forrásainak védelme;
 • az idegenforgalmi úti célok forrásfelhasználásának és szennyezettségének csökkentése;
 • a közösség jólétének érdekében a változások kezelése;
 • a kereslet szezonális jellegének csökkentése;
 • az idegenforgalommal kapcsolatos közlekedés környezeti hatásának figyelembevétele;
 • az idegenforgalmi élmények elérhetővé tétele (DE) (EN) (FR) mindenki számára, megkülönböztetés nélkül;
 • az idegenforgalmi munkahelyek minőségének javítása.

A menetrend célkitűzéseinek megvalósításához megfelelő politikák szolgálnak majd alapul, így például az úti célok fenntartható igazgatása (például terület- és földfelhasználási tervezéssel, valamint az infrastruktúrába és szolgáltatásokba való befektetésről hozott döntésekkel), a vállalatok fenntarthatósági aggályainak integrálása (DE) (EN) (FR) és a fenntarthatóság fontosságának tudatosítása a turisták körében.

A Bizottság az alábbiakat nevezi meg az egyszerre versenyképes és fenntartható idegenforgalom megvalósításának elveiként:

 • átfogó és integrált megközelítés elfogadása a társadalmat és a környezetet tiszteletben tartó, kiegyensúlyozott idegenforgalom érdekében;
 • hosszú távú tervezés, amely mind a jelen, mind a jövő nemzedékeinek igényeit figyelembe veszi;
 • a fejlődés megfelelő mértékű és ütemű megvalósítása, azaz az úti célok sajátosságainak tiszteletben tartása;
 • az összes érdekelt bevonása;
 • a rendelkezésre álló legjobb ismeretek alkalmazása és ezek megosztása Európa egész területén;
 • a kockázatok minimalizálása és kezelése (elővigyázatosság elve), vagyis a környezetvédelmi vagy társadalmi károk megelőző intézkedésekkel történő elkerülése;
 • a hatások megnyilvánulása a költségekben (a felhasználó és a szennyező fizet) – az áraknak pontosabban kell tükrözniük a fogyasztás és a termelési tevékenységek társadalomra háruló tényleges költségeit;
 • adott esetben határok megállapítása és betartása – szükség lehet az egyes idegenforgalmi helyszínek befogadóképességének (DE) (EN) (FR) felmérésére és az idegenforgalmi fejlődés mértékének korlátozására;
 • folyamatos felügyelet – a fenntarthatóság folyamatos nyomon követést igényel.

Az idegenforgalomban érdekelt valamennyi európai szereplőt felkérik, hogy vegyen részt a menetrend végrehajtásában: a helyi hatóságokat valamennyi szinten, a vállalatokat, a turistákat, az oktatási és kutatási létesítményeket, a szakszervezeteket, a fogyasztói egyesületeket, a nem kormányzati szervezeteket és a nemzetközi szervezeteket. A Bizottság a maga részéről vállalja, hogy az alább ismertetett intézkedéseket megvalósítja.

A szereplők mozgósítása az ismeretek létrehozására és egymással való megosztására

Az idegenforgalom fenntarthatóságával és versenyképességével kapcsolatos helyes gyakorlatokat meg kell osztani másokkal. A Bizottság ezért tevékenyen támogatja és/vagy támogatni fogja az alábbi kezdeményezéseket:

 • konferenciák és tanulmányok szervezése, valamint az idegenforgalmi tanulási területről szóló kézikönyv közzététele;
 • együttműködés az egyetemek, kutatóintézetek, állami és magán-megfigyelőközpontok között, idegenforgalmi oktatás és nemzetközi képzések;
 • összefogás a különféle típusú úti célok között, platformok megszilárdítása vagy létrehozása;
 • az Európai Idegenforgalmi Fórum (EN) megrendezése;
 • a tagállamok éves jelentéseinek felhasználása;
 • statisztikai és földrajzi adatok gyűjtése és biztosítása, valamint a megfigyelőközpontok tevékenysége;
 • a helyes gyakorlatok megosztása a nemzetközi szervezetekkel.

A kiemelt úti célok támogatása

A Bizottság tovább folytatja a „Kiemelt európai úticélok” (EDEN) (DE) (EN) (FR) elnevezésű kezdeményezés végrehajtását. A Bizottság egyben tovább népszerűsíti Európát, mint magas színvonalú és fenntartható idegenforgalmi úti célt. Ebből a célból együttműködik az Európai Turisztikai Bizottsággal (EN) (FR) és a nemzeti idegenforgalmi szervezetekkel, valamint fokozottan támogatja az európai úti cél idegenforgalmi portálját (European Destination Tourism Portal) is.

Az EU pénzügyi eszközeinek mozgósítása

Az idegenforgalmi projektek több közösségi forrásból is támogatáshoz juthatnak; ilyenek többek között:

A fenntarthatóság és a versenyképesség érvényesítése a Bizottság politikáiban

Az idegenforgalmat és annak fenntarthatóságát számos közösségi politika befolyásolja: a környezetvédelem, a közlekedés, a foglalkoztatás vagy a kutatás. Az egyes területeken ezek a politikák különböző hatást fejtenek ki. A Bizottság figyelembe fogja venni az egyes területek sajátos igényeit, legyen szó akár part menti és tengeri területekről, hegyvidékekről, vidéki vagy városi térségekről.

See also

Utolsó frissítés: 15.02.2008

Top