Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
ITER: az Euratom és Japán megállapodása a fúziós atomenergiáról

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

ITER: az Euratom és Japán megállapodása a fúziós atomenergiáról

A fúziós energiával kapcsolatos nemzetközi ITER projekt kiegészítéséül az Európai Unió (EU) és Japán megállapodást kötöttek egy, a témára vonatkozó „tágabb megközelítés” alkalmazása érdekében. Ez a megállapodás olyan különféle kutatási és fejlesztési tevékenységekhez fog alapul szolgálni, amelyek egy jövőbeni demonstrációs erőmű (DEMO) építéséhez szükséges új anyagok és üzemeltetési forgatókönyvek kidolgozására irányulnak.

JOGI AKTUS

A Tanács 2007/614/Euratom határozata (2007. január 30.) az Európai Atomenergia-közösség és Japán kormánya közötti, a fúziós energia kutatása területén a tágabb megközelítés keretében folytatandó tevékenységek közös végrehajtásáról szóló megállapodás Bizottság általi megkötéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a megállapodás az ITER projekt folytatásaként keretrendszert hoz létre az Európai Unió (EU) és Japán által a fúziós energiával kapcsolatban alkalmazandó „tágabb megközelítés” megvalósításához.

A tíz évre szóló megállapodáshoz az ITER egyéb résztvevői is csatlakozhatnak.

Tevékenységek

A „tágabb megközelítés” keretébe tartozó tevékenységek három kutatási projektet tartalmaznak, amelyekre Japánban kerül sor:

 • a nemzetközi fúziósanyag-besugárzó berendezés (IFMIF/EVEDA) tervezésére irányuló projekt, amely a továbbfejlesztett anyagoknak egy fúziós erőműhöz hasonló környezetben történő tesztelését és minősítését teszi lehetővé;
 • a „Satellite Tokamak” programhoz kapcsolódó projekt, amelynek célja üzemeltetési forgatókönyvek kidolgozása az ITER projektek számára, valamint a DEMO (DE) (EN) (FR);
 • a Nemzetközi Fúziósenergia-kutatási Központtal kapcsolatos projekt; ez a szerv koordinálja a DEMO-hoz kapcsolódó tervezési és kutatási-fejlesztési tevékenységeket, a fúziós plazmák nagyméretű, szuperszámítógépekkel történő szimulációjára irányuló tevékenységeket, valamint a kutatóknak az ITER keretében végzett kísérletekbe való széles körű bekapcsolódását segítő távoli kísérleteket.

Irányítás

A „tágabb megközelítés” keretébe tartozó tevékenységek irányítását a következő szervek végzik:

 • az operatív bizottság;
 • a titkárság;
 • a projektbizottság(ok);
 • a projektvezető(k) és a munkacsoport(ok);
 • a végrehajtó ügynökségek.

A végrehajtás eszközei

A projektbizottsággal folytatott egyeztetést követően minden projektvezető évente az operatív bizottság elé terjeszti jóváhagyásra (legkésőbb minden év március 31-ig) a projekt teljes időtartamára vonatkozó projekttervet, amely tartalmazza:

 • a tervezett összes tevékenység bemutatását;
 • a végrehajtás legfontosabb szakaszainak részletes ütemtervét;
 • a projekthez nyújtott és a jövőben nyújtandó hozzájárulások áttekintését.

A projektbizottsággal folytatott egyeztetést követően minden projektvezető az operatív bizottság elé terjeszti jóváhagyásra (legkésőbb minden év október 31-ig) a következő évre szóló munkaprogramot, amelynek tartalma:

 • a vonatkozó projektterv részletei;
 • az elvégzendő tevékenységek programszerű leírása (célok, tervezés, folyó kiadások, a Felek által nyújtandó hozzájárulások stb.).

Minden projektvezető az operatív bizottság elé terjeszti jóváhagyásra (legkésőbb minden év március 31-ig) az éves jelentést, amelyet azután továbbítanak a feleknek és a végrehajtó ügynökségeknek.

Végül pedig bármely fél jogosult pénzügyi ellenőrzést végezni e megállapodás időtartama alatt és az annak megszűnését követő öt év folyamán bármely időpontban.

Erőforrások

A „tágabb megközelítés” keretébe tartozó tevékenységek végrehajtásának erőforrásai magukban foglalják:

 • a természetbeni hozzájárulásokat;
 • meghatározott összetevőket, berendezéseket, anyagokat, valamint egyéb javakat és szolgáltatásokat;
 • a munkacsoportok rendelkezésére bocsátott szakértőket;
 • a különféle végrehajtó szervezetek rendelkezésére bocsátott személyzetet;
 • a pénzbeli hozzájárulásokat.

Az EU hozzájárulása főként természetbeni hozzájárulásból áll, amelynek értéke körülbelül 340 millió EUR.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2007/614/Euratom határozat

2007.1.30.

HL L 246., 2007.9.21.

Utolsó frissítés: 20.05.2008

Top