Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Tiszta Égbolt

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
 • Archived: true
Text

Tiszta Égbolt

A „Tiszta Égbolt” közös technológiai kezdeményezés (KTK) célja egy olyan európai szintű köz- és magánszféra-partnerség létrehozása a repülés területén, amely elősegíti a tiszta, innovatív és versenyképes repülési rendszerhez szükséges technológiák fejlesztését.

JOGI AKTUS

A Tanács 71/2008/EK rendelete (2007. december 18.) a Tiszta Égbolt közös vállalkozás létrehozásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Tiszta Égbolt közös technológiai kezdeményezés a kutatási és technológiafejlesztési tevékenységekre vonatkozó hetedik keretprogram (hetedik keretprogram) „Együttműködés” elnevezésű egyedi programjának részét képezi.

Célkitűzések

A 2017. december 31-ével végződő időszakra létrehozott Tiszta Égbolt kezdeményezés céljai elsősorban a következők:

 • a légi közlekedési eszközök környezetbarátabb generációjához igazodó technológiák kifejlesztésének meggyorsítása;
 • a repülés területén végzett európai szintű kutatás hatékony összehangolásának biztosítása;
 • az innovatív és versenyképes légi közlekedési rendszer létrehozásához szükséges feltételek megteremtése;
 • az új ismeretek megteremtésének, valamint a kutatási eredmények hasznosításának a javítása.

Számokban kifejezve a Tiszta Égbolt kezdeményezés célja, hogy 2020-ig a CO2-kibocsátásokat 50%-kal, az NOx-kibocsátásokat 80%-kal, a zajszennyezést pedig 50%-kal csökkentse.

Az integrált technológiademonstrációs rendszerek (ITD-k)

A Tiszta Égbolt kezdeményezés struktúráját a légi járművekkel kapcsolatos technológia valamennyi szempontját felölelő hat technológiai terület, az úgynevezett integrált technológiademonstrációs rendszerek alkotják. Ezek a kutatási munka keretéül szolgálnak a kísérleti szakasztól egészen a demonstrációs repülések szakaszáig.

Konkrétabban a hat ITD a következő:

 • az intelligens merevszárnyú légi járművek ITD-je, amelynek előterében a szárnytechnológiák állnak;
 • a regionális légi közlekedésre szánt környezetbarát légi járművek ITD-je (motorok, irányított energiafelhasználás és új, alacsony zajszintű konfigurációk);
 • a környezetbarát forgószárnyas légi járművek ITD-je, amelynek célja innovatív forgólapok és motorok létrehozása, amelyek kevesebb zajt keltenek, csökkentik a közegellenállást, üzemanyag-takarékosabbak és környezetbarát repülési útvonalakon közlekednek;
 • a környezetbarát üzemeltetési rendszerek ITD-je, amely elsősorban a berendezésekkel és architektúrákkal, valamint a hőkezelő rendszerekkel foglalkozik;
 • a fenntartható környezetbarát motorok ITD-je, amelynek célja alacsony zajszintű és könnyű súlyú alacsony nyomású rendszerekkel kapcsolatos technológiák kifejlesztése, valamint a nitrogén-oxidok (NOx) csökkentése;
 • az ökotervezés ITD-je, amely az anyagok és komponensek életciklusához kapcsolódik (tervezés, gyártás, karbantartás és megsemmisítés/újrahasznosítás).

A fenti különböző területeken végzett kutatás eredményeinek értékelését egy független technológiaértékelő eszköz segítségével végzik, hogy a lehető legnagyobb mértékben optimalizálják a program környezeti céljai tekintetében elért hatásokat.

Tagok és szervek

A közös vállalkozás alapító tagjai a következők:

 • az Európai Unió (EU), amelyet a Bizottság képvisel;
 • a 12 ITD-vezető és a társult tagok;
 • bizonyos feltételek mellett és az irányítótestület jóváhagyásától függően bármely olyan közjogi vagy magánjogi szervezet (ágazat, vállalkozás, kkv, kutatóközpont, egyetem stb.) kérheti a felvételét, amelyet egy tagállamban vagy a hetedik kutatási keretprogramhoz társult államban hoztak létre.

A közös vállalkozás szervei:

 • az irányítótestület;
 • az ügyvezető igazgató;
 • az ITD-irányítóbizottságok;
 • a technológiaértékelő irányítóbizottság;
 • a közgyűlés.

Az államok képviselői csoportja a közös vállalkozás külső tanácsadó szerve.

Költségvetés

A maximális költségvetési hozzájárulás 800 millió euró, amely az Együttműködés egyedi program „Közlekedés” témakörére elkülönített költségvetési előirányzatból fizetendő. Ezt kiegészíti a vállalkozás többi tagjának (legalább) ezzel egyenlő mértékű hozzájárulása, a költségvetés teljes összege tehát 1,6 milliárd euró.

Általános rendelkezések

Közösségi szervként a Tiszta Égbolt kezdeményezés jogi személyiséggel rendelkezik.

A Tiszta Égbolt közös technológiai kezdeményezés célkitűzéseiről és tevékenységeiről, jogállásáról és működéséről, tagjainak és szerveinek szerepéről és feladatairól, valamint finanszírozásáról bővebb tájékoztatás olvasható a rendelet mellékletében.

Háttér

A Tiszta Égbolton kívül további öt hasonló típusú kezdeményezést irányoztak elő a miniatürizálás (ENIAC), a láthatatlan informatikai rendszerek (ARTEMIS), az innovatív gyógyszerek, a hidrogén- és üzemanyagcella-technológia, valamint a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelés (GMES) területén.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés – Érvényesség

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 71/2008/EK rendelet

2008.2.7–2017.12.31.

HL L 30., 2008.2.4.

A 71/2008/EK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

See also

 • A Tiszta Égbolt kezdeményezés internetes honlapja (EN).

Utolsó frissítés: 09.11.2011

Top