Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Oktatás és képzés a nukleáris energia területén

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Oktatás és képzés a nukleáris energia területén

Napjainkban a nukleáris energia európai és nemzetközi szintű viták tárgya a 2011 márciusában a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset óta. Nélkülözhetetlenné vált az olyan tapasztalt személyzet jelenléte, amely felelősen képes használni a nukleáris energiát és képes kezelni a nukleáris hulladékokat, valamint az atomerőművek bezárását. Ez a közlemény tehát több javaslatot tesz a hivatalos képzési lehetőségekre vonatkozóan az ágazat személyzeti kompetenciájának erősítése és annak érdekében, hogy többé ne ismétlődhessenek meg a fukusimaihoz hasonló nukleáris balesetek.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak (2011. szeptember 16.): „Első helyzetjelentés az Európai Unióban a nukleáris energia területén zajló oktatásról és képzésről” [COM(2011) 563 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a közlemény a nukleáris ágazatban dolgozó személyzet képzésével kapcsolatos jelenlegi helyzetről számol be. Több lehetőségre tesz javaslatot annak érdekében, hogy az Európai Unió (EU) jól képzett és megfelelő létszámú személyzettel rendelkezzen a nukleáris energia felelősségteljes felhasználásához.

A nukleáris ágazat emberi erőforrásainak jelenlegi helyzete

2008-ban az Európai Bizottság tanulmányt indított és tett közzé „Nukleáris biztonság nukleáris szaktudásvesztés esetén” címmel (EN), amelynek célja a nukleáris biztonsággal foglalkozó személyzet rendelkezésre állásának elemzése volt. Ez a tanulmány rámutatott, hogy a helyzet a 2020-ig terjedő időszakot tekintve aggasztó, ami a következő tényekkel magyarázható:

 • túl kevés a nukleáris tudományokban nagy jártassággal rendelkező egyetemi hallgató és diplomás;
 • a nukleáris ágazat nem vonzó az egyetemi diplomával rendelkezők számára;
 • nincs biztosítva a nukleáris ágazatban dolgozó személyzet folyamatos képzése.

A tanulmány az alábbiak szükségességét tette nyilvánvalóvá:

 • az EU-ban fennálló kínálat és a keresleti oldalon az új munkaerő iránti minőségi és mennyiségi igények rendszeres elemzése;
 • a felismert kihívások folyamatos nyomon követése.

Javasolt kezdeményezések

A Bizottság úgy ítéli meg, hogy fejleszteni kell a nukleáris tudományok és technikák egyetemi oktatását. Ebben a 2003-ban alapított Európai Atomenergetikai Oktatási Hálózat (ENEN) játszik szerepet. A hálózatnak 60 egyetem a tagja, és a nukleáris ismeretek szabad áramlásának biztosításán munkálkodik.

A Bizottság ösztönző intézkedéseket kíván továbbá hozni annak érdekében, hogy a diplomások a nukleáris ágazatban helyezkedjenek el. 2010 januárjában az alábbi európai vállalatok megalapították az „Európai Nukleáris Energetikai Vezetőképző Akadémiát (EN) (ENELA)”:

 • AREVA (EN) (FR);
 • Axpo (DE) (EN) (FR);
 • EnBW (DE) (EN);
 • E.ON Kernkraft (EN);
 • URENCO (EN);
 • Vattenfal (EN).

Az ENELA célja a tudományos ágazat pályakezdő diplomásainak, valamint a már tapasztalattal rendelkező vezetőknek lehetővé tenni azon készségek és szakismeretek elsajátítását, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy a jövőben vezető szerepet töltsenek be a nukleárisenergia-iparban.

Ugyancsak létfontosságú a posztgraduális képzés és szakképzés fejlesztése, valamint a készségek és a mobilitás növelése. Ez a közlemény háromféle kezdeményezést állapít meg, amelyek ezeknek a célkitűzéseknek az elérésére vonatkoznak:

 • Az EU kezdeményezései: a Bizottság „európai készségútlevelet” kíván létrehozni a mobilitás és az egész életen át tartó tanulás támasztotta elvárások integrálása érdekében. Indokolt lenne továbbá a nukleáris területen az európai szakképzési kreditrendszer (ECVET), valamint az Euratom vagy az ENEN képzési programjainak használata. A nukleáris biztonság célját szolgáló, harmadik országokkal való együttműködési eszköz (INSC) hozzájárulhat a harmadik országok technikai tudásállományának és felkészültségének növeléséhez, akárcsak a Fenntartható Nukleáris Energia Technológiai Platform (SNETP) (EN).
 • Nemzetközi kezdeményezések: Az ENEN csatlakozott a Nemzetközi Nukleáris Egyetemhez (WNU) (EN), amelynek célja a nukleáris tudomány és technológia oktatásának és irányításának fejlesztése. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) (EN) rendkívül aktív az információterjesztésben nukleáris területen. A NAÜ támogatja a Nemzetközi Nukleáris Jogi Akadémiát, amelyet 2001-ben hozott létre az OECD/NEA (EN), és amely intenzív tanfolyamokat tart a nemzetközi nukleáris jog tárgykörében.
 • Tagállami kezdeményezések: bizonyos tagállamok (nevezetesen Belgium, Dánia, Franciaország vagy Románia) nemzeti oktatási hálózatokat, valamint posztgraduális programokat hoztak létre nukleáris területen.

2009 óta a Nukleárisenergia-ágazatbeli Európai Humánerőforrás-megfigyelő Központ (EHRO-N) folyamatosan nyomon követi a helyzet alakulását és adatokat szolgáltat a humán erőforrásra vonatkozóan.

See also

 • Energiaügyi Főigazgatóság – Nukleáris energia (EN)

Utolsó frissítés: 02.12.2011

Top