Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az euróövezethez való csatlakozás feltételei (konvergenciakritériumok)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

Az euróövezethez való csatlakozás feltételei (konvergenciakritériumok)

 

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A KONVERGENCIAKRITÉRIUMOKRÓL SZÓLÓ (13.) JEGYZŐKÖNYV CÉLJA?

A jegyzőkönyv azt a négy gazdasági és pénzügyi feltételt – közismert nevükön a konvergenciakritériumokat – határozza meg, amelyeknek a nem eurót használó uniós országoknak meg kell felelniük az egységes valutanem bevezetésének lehetősége előtt. Meghatározza továbbá a tagsággal kapcsolatos egyeztetési eljárást is.

FŐBB PONTOK

Az euróövezeti tagsághoz a következő négy feltételt kell teljesíteni:

Árstabilitás: az inflációs ráta az elmúlt egy évben legfeljebb 1,5%-kal haladhatta meg a három legalacsonyabb euróövezeti nemzeti rátát. Ezzel azt kell bizonyítani, hogy az inflációt az adott ország ellenőrzés alatt tudja tartani.

Államháztartás: a hitelek és az államadósság korlátozása, valamint a túlzott hiány kialakulásának elkerülése révén kell a stabil és fenntartható államháztartást biztosítani. Az államháztartási hiány nem lehet a nemzeti GDP 3%-nál, az államadósság pedig annak 60%-ánál magasabb.

Árfolyam-stabilitás: legalább két évig nem lehet túlzott valutaingadozás, amit egy olyan (árfolyam-mechanizmus néven ismert) rendszerben való részvétellel kell elérni, amely lefedi az euróövezeti és nem euróövezeti országok közötti átváltási árfolyamokat. Különösen fontos, hogy ne legyen leértékelődés az adott időszakban.

A kamatlábak konvergenciája: olyan hosszú távú kamatlábbal kell rendelkezni, amely legfeljebb 2 százalékponttal haladja meg a három legjobban teljesítő euróövezeti ország kamatlábát.

További lényeges pontok

Kétéves rendszerességgel vagy valamely nem euróövezeti ország kérelmére az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank értékelést készít arról, hogy a tagjelölt euróövezeti országok hogyan haladtak a konvergenciakritériumok teljesítése felé. Ezeket az értékeléseket konvergenciajelentésekben teszik közzé.

Az uniós kormányok – bizottsági javaslat alapján – eldöntik, hogy valamely ország készen áll-e az euró bevezetésére. Az ezzel kapcsolatos határozatot az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetéseket követően és a már az egységes valutanemet használó országok minősített többségi ajánlása alapján hozzák meg.

HÁTTÉR

A konvergenciakritériumok jogalapját az Európai Unió (EU) működéséről szóló szerződés 140. cikke adja, továbbá e kritériumok az EU alapító szerződéseihez mellékelt (13.) Jegyzőkönyv hatálya alá tartoznak.

utolsó frissítés 02.12.2015

Top