Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A pénzügyi rendszer reformja

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

A pénzügyi rendszer reformja

A Bizottság ebben a közleményben az Európai Unió pénzügyi ágazatban tervezett reformjait mutatja be. E reformok célja a pénzügyi piacok átláthatóságának, felügyeletének és stabilitásának javítása. További céljuk a befektetők és a fogyasztók védelmének fokozása. Ezek a reformok ezenkívül kiegészítik a 2008-as pénzügyi válságot követően már elindított reformokat.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és az Európai Központi Banknak (2010. június 2.) – A pénzügyi szolgáltatások szabályozása a fenntartható növekedésért [COM(2010) 301 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió által a pénzügyi ágazatban végrehajtott reformok célja, hogy a fenntartható gazdasági növekedés továbbvitelének előmozdítása érdekében biztonságosabbá és felelősségteljesebbé tegye a pénzügyi rendszert.

Az ebben a közleményben előterjesztett javaslatok a 2008-as pénzügyi válságot és a G20-csúcstalálkozót követően már elindított reformokat egészítik ki. E javaslatok négy fő célkitűzést követnek:

  • a pénzügyi piacok átláthatóságának javítása;
  • hatékony felügyelet és végrehajtás bevezetése a pénzügyi ágazatban;
  • a pénzügyi ágazat ellenálló képességének és stabilitásának fokozása;
  • a pénzügyi szereplők felelősségtudatának fokozása és a fogyasztóvédelem javítása.

Az átláthatóság javítása

A Bizottság megállapítja, hogy a pénzügyi ágazatban az átláthatóság hiánya határozottan hozzájárult a 2008-as pénzügyi válsághoz. A Bizottság tehát javítani kívánja a pénzpiaci ügyletek, termékek és szereplők átláthatóságát.

A felügyeleti hatóságok, a befektetők és a fogyasztók így megbízhatóbb információkkal rendelkezhetnek a piacokra vonatkozóan.

A Bizottság várakozásai szerint ezáltal javul majd a hitelminősítések megbízhatósága és minősége is. Emlékeztetőül: a hitelminősítéseket a fizetőképességi kockázat értékelésével megbízott hitelminősítő intézetek végzik. A 2008-as pénzügyi válságot követően elfogadásra került ezenkívül a hitelminősítő intézetekről szóló első rendelet.

Hatékony felügyelet és végrehajtás bevezetése

A Bizottság több pénzügyi felügyeleti szerv létrehozását tervezi:

  • az Európai Rendszerkockázati Testület, amelynek feladata az esetlegesen válsághelyzeteket előidéző makrogazdasági kockázatok feltárása;
  • a bankpiacért felelős európai felügyeleti hatóság;
  • a biztosítási piacért felelős európai felügyeleti hatóság;
  • az értékpapír-piacért felelős európai felügyeleti hatóság.

A Bizottság egy hatékony szankciórendszer segítségével küzdeni kíván a túlzott és felelőtlen spekuláció ellen is. Tervezi többek között a nemzeti pénzügyi hatóságok gyakorlatainak összehangolását, hogy javítsa a hatékonyságukat.

A pénzügyi ágazat fokozott ellenálló képessége és stabilitása

A Bizottságnak az a szándéka, hogy hatékonyabban szabályozza a bankok saját tőkéjét. A saját tőke a bankok tőkéje, és nehézség esetén garantálja a fizetőképességüket. Elengedhetetlen, hogy a bankok ösztönzést kapjanak ahhoz, hogy kedvező konjunktúra idején növeljék saját tőkéjüket, és ezáltal reagálni tudjanak a válsághelyzetekre.

A Bizottság válságkezelési cselekvési tervet is előterjeszt majd. A terv nyomán egy javaslatcsomagot szándékoznak kidolgozni a bajba jutott bankok problémáinak megelőzésére és megoldására szolgáló eszközök bevezetését illetően.

A pénzügyi szereplők felelősségtudatának fokozása és a fogyasztóvédelem javítása

A reformok célja, hogy visszaállítsák a fogyasztók és a befektetők pénzügyi piacok iránti bizalmát.

Ennek érdekében a Bizottság 2010 júliusában javaslatot tett a betétbiztosítási rendszerekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatára, hogy az Unió egész területén hatékonyan védhesse a befektetőket. A Bizottság továbbá a tervek szerint javaslatokat dolgoz ki a befektetők kártalanításának javítására, valamint a biztosítók bajba jutása esetén a biztosítottak kártalanításának javítására.

Utolsó frissítés: 10.09.2010

Top