Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
MISSOC – A szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszer

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

MISSOC – A szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszer

Annak érdekében, hogy Európán belül lehetővé tegye a szociális védelemmel kapcsolatos állandó és teljes körű információcserét, a Bizottság 1990-ben útjára indította a MISSOC-ot: a szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszert.

JOGI AKTUS

MISSOC program: az 1990-ben létrehozott, szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszer (Mutual Information System on Social Protection).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az 1990-ben az Európai Bizottság által létrehozott MISSOC (Mutual Information System on Social protection) mára az európai szociális védelem állapotáról szóló első számú tájékoztatási forrássá nőtte ki magát. A MISSOC tagjai jelenleg az Európai Unió 27 tagállama, 2000 óta az Európai Gazdasági Térség három tagországa, azaz Izland, Liechtenstein és Norvégia, valamint 2002 óta Svájc.

A MISSOC program az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága és a részt vevő országok képviselői hálózata közötti szoros együttműködésen alapszik. A programban ezenfelül közreműködik a Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága által kinevezett titkárság, amelynek feladata a hálózat koordinációja és kiadványainak elkészítése, az ülések megszervezése, információgyűjtés, az informatikai rendszer irányítása, valamint kiadványok készítése és terjesztése.

Valamennyi tagállamot a szociális védelemért felelős nemzeti minisztériumok vagy intézmények egy vagy két munkatársa képviseli, akik tájékoztatást nyújtanak és szavatolják a közzétett információk megbízhatóságát. A MISSOC hálózat tagjai évente kétszer (májusban és októberben) üléseznek az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő tagállamban.

Az intézkedések bemutatása

A MISSOC a szociális védelem területén hatáskörrel rendelkező minisztériumok és hatóságok által szolgáltatott információkra épül. A hálózat a szociális védelem valamennyi szempontjára kiterjedő összehasonlító táblázatokat (DE) (EN) (FR) tesz közzé, és ezeket rendszeresen aktualizálja, illetve további kiadványa a MISSOC tájékoztató közlemény (DE) (EN) (FR), amely olyan egyedi témákkal foglalkozik, mint a fogyatékkal élők szociális védelme, az egészségügyi ellátás vagy az idősvédelmi rendszer, illetve a szociális védelmi rendszerek főbb változásai.

A közép- és kelet-európai országokban a MISSCEEC II (DE) (EN) (FR) projekt keretében gyűjtöttek adatokat a szociális védelmi jogszabályokról, aminek célja az volt, hogy az információkat a MISSOC-táblázatoknak megfelelő formátumban gyűjtsék össze.

Utolsó frissítés: 21.03.2005

Top