Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Harmadik országok audiovizuális szakembereivel folytatott együttműködés programja (MEDIA Mundus) 2011–2013

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
 • Archived: true
Text

Harmadik országok audiovizuális szakembereivel folytatott együttműködés programja (MEDIA Mundus) 2011–2013

A MEDIA Mundus olyan európai program, amelynek célja az audiovizuális együttműködés elősegítése az európai és a harmadik országokbeli szakemberek között. A program hozzájárul a lisszaboni célkitűzések megvalósításához, és központi szerepet játszik a kulturális sokszínűség és pluralizmus előmozdításában.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és Tanács 1041/2009/EK határozata (2009. október 21.) a harmadik országok audiovizuális szakembereivel folytatott együttműködés programjának (MEDIA Mundus) létrehozásáról [Hivatalos Lap L 288., 2009.11.4.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ennek a javaslatnak a célja a MEDIA Mundus program létrehozása az audiovizuális ágazatban a harmadik országokkal való nemzetközi együttműködési projektek finanszírozására a 2011 és 2013 közötti időszakban.

Hatály

A program az egész világ szakembereit célozza, míg a projektkoordinátornak az alábbi országok valamelyikében kell állandó lakhellyel rendelkeznie:

 • valamely tagállam;
 • valamely EGT-tag EFTA-tagállam;
 • valamely olyan ország, amely kinyilvánítja szándékát a programban való részvételre és a MEDIA 2007 programhoz való hozzájárulásával azonos alapon kiszámított hozzájárulást fizet.

A programban való részvétel feltételei

A javasolt projekteknek az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:

 • európai és harmadik országbeli szakembereknek közösen kell végrehajtaniuk azokat;
 • legalább három partnernek kell részt vennie bennük annak érdekében, hogy nemzetközi hálózat jöjjön létre;
 • koordinálásukat európai szakember végzi, és legalább egy harmadik országbeli partnert is be kell vonni.

A program céljai

A program célja az európai audiovizuális ipar sokszínűségének és versenyképességének növelése, valamint Európa szerepének előmozdítása kulturális területen.

Információcsere, képzés és piackutatás

A program keretében az európai és harmadik országokbeli szakemberek annak elősegítése érdekében találkoznak, hogy jobban megértsék saját audiovizuális piacukat, többek között a működési feltételeit, a jogi szabályozási kereteket, a pénzügyi rendszereket és az együttműködési lehetőségeket.

Olyan szakmai képzésről van szó, amely az alábbiakra összpontosít:

 • az európai audiovizuális alkotások gyártásának, koprodukciójának, forgalmazásának, bemutatásának és terjesztésének feltételei nemzetközi szinten;
 • az új technológiák beépítése az értéklánc egészébe (gyártás, utómunkák, forgalmazás, marketing és archiválás).

Versenyképesség és forgalmazás

A program végrehajtásával elő kell segíteni külföldi partnerek felkutatását az európai audiovizuális alkotások számára, a koprodukciós piac szervezésének egyidejű előnyben részesítésével.

A programnak egyébiránt elő kell segítenie az audiovizuális művek nemzetközi értékesítését.

Terjesztés

Ezen a szinten a programnak lehetővé kell tennie az alábbiakat:

 • az audiovizuális alkotások európai és harmadik országokbeli mozikban történő műsorra tűzési és bemutatási feltételeinek javítása;
 • a harmadik országokbeli audiovizuális alkotások európai forgalmazási csatornákon történő terjesztésére és forgalmazására vonatkozó feltételek, valamint az európai alkotások nemzetközi forgalmazási csatornákon történő terjesztésére és forgalmazására vonatkozó feltételek javítása;
 • olyan események és kezdeményezések szervezése, amelyeknek célcsoportja a fiatal közönség.

A program költségvetése

A program végrehajtására a 2011–2013-as időszakra szánt pénzügyi keretösszeg 15 millió EUR (amiből 13,5 milliót szánnak projekttámogatásra).

Háttér

A digitális forradalomnak a művek előállítására és terjesztésére gyakorolt hatásának köszönhetően az audiovizuális ágazat jelentősen bővült az elmúlt húsz évben. Egyébiránt az ágazat nemzetközi szerepe növekedést mutat a kulturális sokszínűség védelmét illetően. Ebben az összefüggésben a MEDIA Mundusról tartott nyilvános konzultáció bebizonyította, hogy az európai és a harmadik országokbeli szakemberek hajlandóak együttműködni az audiovizuális alkotások terjesztése és a mozgóképműveltség elősegítése érdekében.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1041/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat

2009.11.24.

HL L 288., 2009.11.4.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2010/478/EK határozata (2010. július 26.) az Európai Közösség és a Svájci Államszövetség közötti, a Svájci Államszövetségnek a MEDIA 2007 közösségi programban való részvétele feltételeinek meghatározásáról szóló audiovizuális megállapodás és záróokmány megkötéséről [Hivatalos Lap L 234., 2010.9.4.].

Utolsó frissítés: 29.11.2010

Top