Yhteisen monivuotisen ohjelmatyön yhteinen kehys

Tässä tiedonannossa esitetään yhteinen kehys kehitysavun ohjelmatyöhön tuloksellisuuden parantamiseksi. Ohjelmatyö on osa Euroopan unionin (EU) toimintasuunnitelmaa kehitysavun tuloksellisuudesta.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 2. maaliskuuta 2006: "EU:n kehitysavun vaikutuksen vahvistaminen: maakohtaisten strategia-asiakirjojen ja yhteisen monivuotisen ohjelmatyön yhteinen kehys" [KOM(2006) 88 lopullinen - EUVL C 130, 3.6.2006].

TIIVISTELMÄ

Maakohtaisten strategia-asiakirjojen ja yhteisen monivuotisen ohjelmatyön yhteinen kehys on monivuotisen ohjelmatyön väline, josta annettiin säädös vuonna 2000 osana komission ulkomaanavun hallinnonuudistusta. Sitä sovellettiin vuosina 2002-2006 maakohtaisten strategia-asiakirjojen ja aluekohtaisen strategia-asiakirjojen ohjelmatyössä kaikkiin kehitysmaihin, jotka saavat tukea Euroopan kehitysrahastolta (EKR) sekä ALA -, MEDA - TACIS - ja CARDS -ohjelmista. Maakohtaisten ja aluekohtaisten strategia-asiakirjojen käyttö paransi komission ohjelmatyöprosessin laatua. Lisäksi maakohtaisten strategia-asiakirjojen laatua ja tehokkuutta edistettiin puolivälin tarkistuksilla vuosina 2004 ja 2005. Alueellisia strategioita tarkistettiin vuonna 2005.

Tässä tiedonannossa ehdotetaan vuoden 2000 maakohtaisten strategia-asiakirjojen ohjelmatyön kehyksen päivittämistä. Näin käynnistetään yhteinen monivuotinen ohjelmatyö, jonka tavoitteena on

Yhteinen monivuotinen ohjelmatyö on osa Euroopan unionin toimintasuunnitelmaa kehitysavun tuloksellisuudesta sekä yksi " kehityspolitiikkaa koskevan eurooppalaisen konsensuksen " periaatteista.

Tehokkaan ohjelmatyön periaatteet

Komissio suosittelee, että seuraavat periaatteet ohjaisivat maakohtaisten strategia-asiakirjojen ja niiden olennaisten osien järjestelmää:

Maakohtaisten strategia-asiakirjojen keskeiset osatekijät

Komissio suosittaa, että maakohtaiset strategia-asiakirjat sisältäisivät seuraavat keskeiset osatekijät:

- analyysin kumppanivaltion poliittisesta, taloudellisesta, yhteiskunnallisesta ja ympäristöpoliittisesta tilanteesta

- kumppanivaltion toimintasuunnitelman kehitysstrategioineen

- selvityksen valtion nykyisten politiikan näkyvyydestä ja keskipitkän aikavälin haasteista

Komissio laatii näiden osatekijöiden perusteella maakohtaiset strategia-asiakirjat. Tämä tapahtuu vaiheittain siten, että ensin ovat vuorossa Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiot (AKT-maat) ja myöhemmin Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat, Euroopan naapuruuspolitiikan soveltamisalaan kuuluvat maat ja Venäjä.

Maakohtaisten strategia-asiakirjojen laatimismenettely

Yhteisen ohjelmatyön on oltava prosessi, joka on

Yhteisen ohjelmatyön vaiheet

Yhteisen ohjelmatyön prosessin ensimmäinen vaihe on keskeisten tarkasteltavien osatekijöiden kokoaminen yhteistyöstrategian laatimiseksi eli

Toisessa vaiheessa laaditaan yhteinen strateginen vastaus

ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätelmät "Kehityksen rahoittamisesta ja kehitysavun tuloksellisuudesta: enemmän, paremmin ja nopeammin". Yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto, 11. huhtikuuta 2006 [ei julkaistu EUVL:ssä].

Neuvosto vahvistaa komission antaman ehdotuksen yhteisestä monivuotisesta ohjelmatyöstä ja hyväksyy vertailumallin, joka tähtää yhteiseen kehitykseen maakohtaisten strategia-asiakirjojen kehittämiseksi, sekä yhteisen monivuotisen ohjelmatyön periaatteet.

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 2. maaliskuuta 2006: "Kehitysyhteistyön rahoitus ja avun tuloksellisuus - EU:n avun lisäämisen haasteet 2006-2010" [KOM(2006) 85 lopullinen () -EUVL C 130, 3.6.2006].

Komission tiedonanto, annettu 2. maaliskuuta 2006: "EU:n kehitysavun määrän lisääminen, laadun parantaminen ja täytäntöönpanon nopeuttaminen" [KOM(2006) 87 lopullinen, ei julkaistu EUVL:ssä].

Viimeisin päivitys 31.08.2007