Monterreyn konsensuksen sovittaminen käytäntöön

Euroopan unioni laatii yhteenvedon Barcelonassa maaliskuussa 2002 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa tekemistään kehitysrahoitussitoumuksista ja antaa suosituksia eräillä aloilla toteutettaviksi jatkotoimiksi.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 5 päivänä maaliskuuta 2004, Monterreyn konsensuksen käytäntöön sovittamisesta: Euroopan unionin antama kehitysapu [KOM(2004) 150 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Tässä vuosittaisessa seurantakertomuksessa komissio luo tilannekatsauksen niihin kahdeksaan sitoumukseen, jotka se antoi Barcelonassa maaliskuussa 2002 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa ja joita se perusteli Monterreyn kehitysrahoituskokouksessa (EN).

Julkiseen kehitysapuun osoitettavien varojen lisääminen

Kertomuksessa todetaan, että jäsenvaltiot pitävät nyt toista perättäistä vuotta kiinni tästä ensiarvoisen tärkeästä sitoumuksesta ja ovat jopa lähellä asetetun tavoitteen ylittämistä. Vaikka taloudellinen tilanne on useissa EU:n jäsenvaltioissa tiukka, ne ovat vuonna 2002 lisänneet julkisen kehitysapunsa reaalimäärää 5,8 prosentilla vuoteen 2001 verrattuna ja ovat osoittaneet siihen 0,35 prosenttia yhteenlasketusta bruttokansantulostaan (BKTL).

Julkisen kehitysavun määrä on noussut merkittävästi Ruotsissa, Ranskassa, Kreikassa ja Italiassa. Se on kasvanut myös Belgiassa, Suomessa ja Portugalissa mutta toisaalta laskenut Itävallassa, Tanskassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

On tärkeää huomata, että kertomus kattaa myös laajentuneen EU:n 10 uutta jäsenvaltiota, jotka yhdessä osoittivat vain 0,03 prosenttia BKTL:stään julkiseen kehitysapuun vuonna 2002. Komissio arvioi kuitenkin, että luku voisi nousta 0,11 prosenttiin vuonna 2006 eli reaalimäärältään nykyisestä kolminkertaiseksi.

Vallitsevassa tilanteessa komissio kehottaa jäsenvaltioita pitämään julkiseen kehitysapuun vuosittain osoitetut varat ennallaan tai kasvattamaan niitä vuoteen 2006 ulottuvalla ajanjaksolla, jotta voidaan säilyttää se myönteinen kehitys, jonka EU on saavuttanut Monterreyssä annettujen sitoumusten täytäntöönpanossa.

Politiikkojen yhteensovittaminen ja menettelyjen yhdenmukaistaminen

Tästä sitoumuksesta kertomuksessa todetaan, ettei EU ole vieläkään onnistunut merkittävällä tavalla tehostamaan kehitysyhteistyöpolitiikkojensa yhteensovittamista eikä yhdenmukaistamaan avun täytäntöönpanomenettelyjä.

Paljon on vielä siis tekemistä, jotta voitaisiin turvata jatkuvasti niukkojen varojen paras mahdollinen käyttö. Yhä edelleen valtaosa jäsenvaltioista soveltaa omia menettelyjään kehitysapuun osoitettujen varojen hallinnointiin avunsaajamaissa. Niinpä monet avunsaajamaat joutuvat noudattamaan mitä erilaisimpia vaatimuksia muun muassa selonteon ja kirjanpidon suhteen; tämä toimii hallinnollisena rasitteena, joka on omiaan vakavalla tavalla heikentämään jo valmiiksi rajallisia hallinnollisia valmiuksia. Toimien päällekkäisyys nakertaa jäsenvaltioiden omien hallintojen tehokkuutta erityisesti analysoitaessa avunsaajamaiden poliittista toimintakehystä.

Tästä syystä komissio ehdottaa seuraavia käytännön toimenpiteitä:

Muista sitoumuksista kiinni pitäminen

Kertomuksessa todetaan, että kuuden muun Barcelonassa annetun sitoumuksen osalta ei ole tarpeen toteuttaa yhteisön tasolla muita merkittäviä toimenpiteitä vuonna 2004 ja että riittää, kun keskitytään käynnissä oleviin toimiin niiden saattamiseksi onnistuneeseen päätökseen.

Viime vuosina onkin toteutettu käytännön toimenpiteitä lähinnä avun sidonnaisuuksien purkamista ja velkahelpotusta koskevista sitoumuksista kiinni pitämiseksi. Yleismaailmallisten julkishyödykkeiden, kauppaan sidotun avun ja uusien rahoituslähteiden aloilla saavutettu edistys on rohkaisevaa, vaikka se onkin ennemminkin yksittäisten jäsenvaltioiden kuin EU:n aikaansaannosta.

Barcelonassa annetut sitoumukset

Barcelonassa EU sitoutui

Monterreyn kehitysrahoituskokous

Meksikon Monterreyssä 18.-22. maaliskuuta 2002 järjestetyssä kansainvälisessä kehitysrahoituskokouksessa päästiin yksimielisyyteen maailmanlaajuisen kehityksen rahoittamisesta kehitysmaissa. EU:n osuus maailmanlaajuisesti annettavasta julkisesta kehitysavusta on yli 50 prosenttia, ja sen rooli kokouksen onnistumisessa oli merkittävä. EU määritteli Monterreyn kokouksessa esittämänsä kantansa Barcelonassa maaliskuussa 2002 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission vuosikertomus Euroopan parlamentille, Neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 4 päivänä huhtikuuta 2007, kehitysyhteistyön rahoitusta koskevien lupausten pitämisestä [KOM(2007) 164 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 12 päivänä huhtikuuta 2005, kehityksen vauhdittamisesta vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi - kehityksen rahoittaminen ja avun tuloksellisuus [KOM(2005) 133 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

Viimeisin päivitys 27.05.2008