Euroopan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat: Monenvälisyys

Euroopan unionin (EU) on osallistuttava tiiviimmin Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) ohjausjärjestelmään ja toimintaan. Yhteistyö kansainvälisessä yhteisössä onkin keskeinen edellytys, jotta voidaan selviytyä maailmanlaajuisista haasteista, kuten köyhyyden torjumisesta ja ilmastonmuutoksesta.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 10 päivänä syyskuuta 2003 - Euroopan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat: Monenvälisyys [KOM(2003) 526 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Tiedonannossa käsitellään Euroopan unionin (EU) mahdollisuuksia tukea maailmanlaajuisen ohjausjärjestelmän jatkuvaa kehittämistä Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) * ohjausjärjestelmän kautta.

EU muistuttaakin kannattavansa YK:n monenvälistä ohjausjärjestelmää * maailmanlaajuisten käytännön ratkaisujen toteuttamisvälineenä, jonka avulla voidaan edistää muun muassa kestävää kehitystä, köyhyyden torjumista sekä rauhaan ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Monenvälisen ohjausjärjestelmän tehokkuus

EU:n on panostettava voimakkaammin monenvälisten politiikkojen ja asiakirjojen hyväksymisen ja täytäntöönpanon edistämiseen. Se voikin vaikuttaa ratkaisevasti siihen, että sen jäsenvaltiot ja EU:n ulkopuoliset kumppanimaat panevat maailmanlaajuiset sitoumuksensa täytäntöön.

EU:n on myös oltava aktiivisemmin mukana YK:n toimielinten uudistamisprosessissa, jotta järjestelmää voidaan tehostaa ja mukauttaa monenvälisten suhteiden kehitykseen ja lisäksi tukea kansainvälistä kehitysyhteistyöpolitiikkaa.

Tehostetun kansainvälisen koordinoinnin ja yhteistyön avulla on helpotettava sitoumusten noudattamisen valvontaa ja toimia rauhan, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Euroopan unionin ulkopolitiikalla autetaan myös kehitysmaita parantamaan valmiuksiaan kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanossa. EU onkin sisällyttänyt ulkosuhdestrategioihinsa kestävää kehitystä, kauppaa tukevaa apua, kunnollisia työoloja sekä terrorismin, huumausainekaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskevat tavoitteet.

Yhteistyön tehokkuus

Komissio on esittänyt joukon EU:n ja YK:n tiiviimmän kumppanuuden edistämistä koskevia suuntaviivoja, joiden tavoitteena on

Myös rauhaan ja turvallisuuskysymyksiin liittyvää poliittista ja teknisen alan yhteistyötä on tiivistettävä esimerkiksi konfliktineston, kriisinhallinnan tai kriisin jälkeisen jälleenrakennuksen aloilla. Tätä kumppanuutta on laajennettava järjestelmällisesti asiasta vastaaviin aluejärjestöihin (kuten Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön (ETYJ) ja Euroopan neuvostoon).

EU:n arvojen ja etujen ajaminen

EU:lla on merkittävä osuus YK:n toimintapolitiikkojen laatimisessa. On kuitenkin edelleen tarpeen tehostaa jäsenvaltioiden kantojen yhteensovittamista, yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tavoitteiden johdonmukaistamista YK:n turvallisuusneuvoston kantojen kanssa sekä vahvistaa YK:ssa toimivien EU:n edustustojen asemaa.

Jotta EU:n vaikutusmahdollisuuksia YK:n ohjausjärjestelmässä voidaan lisätä, komissio suosittaa seuraavia toimia:

Keskeiset termit

See also

Viimeisin päivitys 08.09.2011