Yritysten sosiaalinen vastuu: elinkeinoelämän panos kestävään kehitykseen

Tässä käsiteltävän unionin strategian tarkoituksena on hyödyttää yrityksiä ja asianomaisia toimijoita sekä edistää kestävää kehitystä Euroopan unionissa (EU). Yritysten taloudellinen menestys ei perustu enää vain lyhyen aikavälin voittojen maksimointistrategioihin, vaan myös kuluttajien edun mukaisten sosiaalisten ja ympäristöä koskevien tavoitteiden huomioon ottamiseen.

ASIAKIRJA

Euroopan komission tiedonanto, annettu 2 päivänä heinäkuuta 2002, yritysten sosiaalisesta vastuusta: elinkeinoelämän panos kestävään kehitykseen [KOM(2002) 347 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Komissio esittelee unionin strategian yritysten sosiaalisen vastuun edistämiseksi. Yritysten sosiaalinen vastuu tarkoittaa, että yritykset yhdistävät vapaaehtoisesti sosiaaliset ja ekologiset tavoitteensa liiketoimintaansa ja vuorovaikutukseensa asianomaisten toimijoiden kanssa.

Komissio korostaa, että yritysten sosiaalista vastuuta koskevilla ohjelmilla edistetään kestävää kehitystä Euroopan unionissa (EU). Lisäksi niillä on myönteinen vaikutus yrityshallintoon ja yritysten kilpailukykyyn, kun otetaan huomioon erityisesti

Unionin strategian periaatteet

Komission ehdottama yritysten sosiaalisen vastuun edistämisstrategia perustuu useisiin periaatteisiin

Unionin strategiaan sisältyvät keskeiset toimet

Komissio kannustaa ensinnäkin ryhtymään toimiin, joilla lisätään tietoa yritysten sosiaalisen vastuun vaikutuksesta niiden taloudelliseen suorituskykyyn. Se ehdottaakin tutkimusten sekä tiedotus- ja valistustoimien käynnistämistä.

Yrityksiä ja jäsenvaltioita on myös kannustettava vaihtamaan tietoa hyvistä toimintatavoista luomalla toimijoiden välille verkostoja ja koordinoimalla niiden toimintaa.

Yritysten valmiuksia on vahvistettava muun muassa hyödyntämällä EU:n rahoitusta henkilöstökoulutuksessa. Lisäksi sosiaalisen vastuun periaatteet on sisällytettävä yritysjohdon koulutusohjelmiin.

Pk-yritysten toimintavalmiuksia on kehitettävä ottamalla huomioon niiden erityispiirteet ja niukat voimavarat. Siksi komissio edistääkin hyvien toimintatapojen vaihtoa ja levittämistä ja tukee pk‑yritysten järjestöjä, suurten ja pienten yritysten yhteistyötä sekä tiedotustoimia.

Sosiaalista vastuuta koskevien käytäntöjen ja ohjausvälineiden selkeys on varmistettava. Siksi komissio edistääkin seuraavien välineiden käyttöönottoa

Eurooppalaisen foorumin perustaminen voi hyödyttää kaikkia yritysten sosiaalista vastuuta koskeviin toimiin osallistuvia tahoja. Tavoitteena onkin, että sen kautta vaihdetaan kokemuksia, tehdään yhteistyötä ja tunnistetaan ne alat, joilla tarvitaan unionitason toimia. Komissio kehottaa käsittelemään foorumilla ensisijaisesti

Komissio ehdottaa myös yritysten sosiaalista vastuuta koskevien tavoitteiden sisällyttämistä kaikkeen unionin politiikkaan. EU onkin kestävää kehitystä koskevan strategiansa mukaisesti sitoutunut ottamaan huomioon politiikassaan ja toimissaan taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset näkökohdat. Lisäksi sosiaalista vastuuta koskevat periaatteet ovat erityisen tärkeitä seuraavilla unionin politiikanaloilla

Taustaa

Tässä käsitelty tiedonanto perustuu vuonna 2001 julkaistuun vihreään kirjaan yritysten sosiaalisen vastuun eurooppalaisten puitteiden edistämisestä.

Viimeisin päivitys 17.08.2011