Euroopan unionin tavaramerkki

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 2017/1001 Euroopan unionin tavaramerkistä

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksessa säädetään koko EU:n kattavat säännöt ja edellytykset EU-tavaramerkin myöntämiselle.

Asetuksella kodifioidaan ja korvataan neuvoston asetus (EY) N:o 207/2009 ja siihen tehdyt monet peräkkäiset muutokset.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU-tavaramerkki

Henkilöt tai yritykset, mukaan lukien julkisoikeudelliset yhteisöt, voivat saada EU-tavaramerkin rekisteröinnillä.

Tavaramerkin voivat muodostaa mitkä tahansa merkit, erityisesti sanat (henkilönnimet mukaan lukien), kuviot, kirjaimet, numerot taikka tavaroiden tai niiden päällyksen muoto, jos tällaisella merkillä voidaan

Tavaramerkin haltijan oikeudet

Tavaramerkki antaa sen haltijalle yksinoikeuden, jonka nojalla se voi kieltää kolmansia käyttämästä elinkeinotoiminnassa

EU-tavaramerkin haltija ei kuitenkaan voi kieltää kolmansia käyttämästä elinkeinotoiminnassa

Hakemus

Hakijan on jätettävä EU-tavaramerkin rekisteröintihakemus Euroopan unionin tavaramerkki- ja mallivirastoon (EUIPO).

Hakemuksessa on annettava seuraavat tiedot:

Hakijan on myös suoritettava hakemusmaksu. Hakemusmaksu on maksettava yhden kuukauden kuluessa hakemuksen jättämispäivästä eli siitä päivästä, jolloin hakemusasiakirjat esitettiin virastolle.

Rekisteröinti

Rekisteröinnin kesto ja uudistaminen

Luopuminen, menettäminen ja mitättömyys

EU-tavaramerkistä voidaan luopua kaikkien tai joidenkin sellaisten tavaroiden tai palvelujen osalta, joita varten se on rekisteröity. Tavaramerkin haltija voi myös menettää oikeutensa, jos

Asetuksessa säädetään myös tavaramerkin mitättömyysperusteet. Tällaisiin perusteisiin kuuluu esimerkiksi se, että hakija on jättänyt tavaramerkkiä koskevan hakemuksen vilpillisessä mielessä.

EU-yhteisömerkit

Rekisteröintihakemuksessa EU-tavaramerkki voidaan nimetä yhteisömerkiksi. EU-yhteisömerkkiä koskevan hakemuksen voivat jättää seuraavien ryhmien muodostamat yhteenliittymät:

EU-tarkastusmerkit

EU-tavaramerkki on mahdollista nimetä myös tarkastusmerkiksi. Tarkastusmerkin haltija varmentaa hyväksytyt tavarat tai palvelut materiaalin, tavaroiden valmistustavan tai palvelujen tarjontatavan, laadun, tarkkuuden tai muiden ominaisuuksien osalta (maantieteellistä alkuperää lukuun ottamatta).

Oikeudelliset toimenpiteet

Asetusta (EU) N:o 1215/2012 sovelletaan EU-tavaramerkkejä koskeviin menettelyihin ja EU-tavaramerkkihakemuksiin sekä EU-tavaramerkkien tai kansallisten tavaramerkkien perusteella käytäviin, samanaikaisia tai toisiaan seuraavia kanteita koskeviin menettelyihin.

EU-maiden on nimettävä ”EU-tavaramerkkejä käsittelevät tuomioistuimet”. Näillä tuomioistuimilla on yksinomainen toimivalta ratkaista EU-tavaramerkkien loukkausta ja voimassaoloa koskevat riidat.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. lokakuuta 2017 alkaen.

TAUSTAA

EUIPO korvaa 23. maaliskuuta 2016 alkaen sisämarkkinoiden harmonisointiviraston asetuksen (EY) N:o 207/2009 muuttamisesta annetun asetuksen (EU) 2015/2424 ja ne molemmat korvanneen asetuksen (EU) 2017/1001 mukaisesti.

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tosiasiallinen käyttö: jos EU-tavaramerkin rekisteröinyt yritys käyttää tavaramerkkiä tietyn ajan ja sen jälkeen lopettaa sen käytön yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajaksi, tavaramerkki voidaan kumota. Tämä johtuu siitä, ettei ole mitään syytä suojata tavaramerkkejä, joita ei käytetä, eikä ole tarpeen estää jotakin toista yritystä, joka oikeutetusti haluaa käyttää kyseistä tavaramerkkiä, käyttämästä sitä.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1001, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2017, Euroopan unionin tavaramerkistä (EUVL L 154, 16.6.2017, s. 1–99)

Viimeisin päivitys: 13.02.2018