Euroopan unionin perusoikeuskirja

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin perusoikeuskirja

PERUSOIKEUSKIRJAN TARKOITUS

Euroopan unionin perusoikeuskirjalla, jäljempänä ”perusoikeuskirja”, suojellaan perusoikeuksia, joita ihmisillä on Euroopan unionissa (EU). Se on nykyaikainen ja kattava EU:n oikeuden väline, jolla suojellaan ja edistetään ihmisten oikeuksia ja vapauksia ja otetaan samalla huomioon yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, sosiaalinen edistys sekä tieteen ja teknologian kehitys.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sisältö

Perusoikeuskirjassa vahvistetaan EU:n toimivallan ja tehtävien sekä toissijaisuusperiaatteen mukaisesti oikeudet, jotka perustuvat EU:n jäsenvaltioille yhteisiin valtiosääntöperinteisiin ja kansainvälisiin velvoitteisiin, joita ovat muun muassa ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamisesta tehty yleissopimus, EU:n ja Euroopan neuvoston hyväksymät sosiaaliset peruskirjat ja Euroopan unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö. Parantamalla perusoikeuksien näkyvyyttä ja niitä selkeyttämällä perusoikeuskirja lisää oikeusvarmuutta EU:ssa.

Perusoikeuskirjaan sisältyy johdanto ja 54 artiklaa, jotka on jaoteltu seitsemäksi luvuksi.

Soveltamisala

Perusoikeuskirjaa sovelletaan EU:n toimielimiin, elimiin, laitoksiin ja virastoihin kaikissa niiden toimissa. Sillä ei laajenneta niille perussopimuksissa annettuja valtuuksia ja tehtäviä. Perusoikeuskirjaa sovelletaan myös EU:n jäsenvaltioihin siltä osin kuin ne panevat täytäntöön EU:n oikeutta.

Perusoikeuskirjaa sovelletaan yhdessä kansallisten ja kansainvälisten perusoikeuksien suojelua koskevien järjestelmien kanssa, mukaan lukien Euroopan ihmisoikeussopimus.

Vuosikertomukset

Euroopan komissio on vuodesta 2010 lähtien julkaissut vuosikertomuksen, jossa seurataan perusoikeuskirjan soveltamisen edistymistä. Vuodesta 2021 lähtien perusoikeuskirjan soveltamisen tehostamista EU:ssa koskevan strategian (ks. tiivistelmä) mukaisesti vuosikertomuksessa perusoikeuskirjan soveltamisesta keskitytään joka vuosi eri EU:n lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvaan strategisesti merkitykselliseen aihealueeseen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan unionin perusoikeuskirja (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 389–405)

Viimeisin päivitys: 14.01.2022