Huumausaineiden torjuntaa koskeva toimintasuunnitelma (2000-2004)

Huumausaineiden väärinkäytön ja huumekaupan torjumiseen tähtäävä eurooppalainen toimintasuunnitelma on laadittu yhteistyön tehostamiseksi kansallisella ja Euroopan tasolla. Toimintasuunnitelman avulla komissio on vahvistanut yleiset suuntaviivat Euroopan unionin toimille huumausaineiden ja niiden väärinkäytön torjumiseksi.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 26 päivänä toukokuuta 1999, huumausaineiden torjuntaa koskevasta Euroopan unionin toimintasuunnitelmasta (2000-2004) [(KOM(1999) 239 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä)].

YHTEENVETO

Euroopan unionin jäsenvaltiot ovat tehostaneet yhteistyötään huumeriippuvuuden ja huumekaupan torjumiseksi 1980-luvun puolivälistä lähtien. Eurooppa-neuvosto on vuodesta 1990 hyväksynyt kokouksissaan suunnitelmia ja toimintaohjelmia, joilla ongelmaan on pyritty löytämään kokonaisvaltainen ratkaisu. Neuvostoa, komissiota ja Euroopan parlamenttia pyydettiin Cardiffin Eurooppa-neuvoston (kesäkuu 1998) ja Wienin Eurooppa-neuvoston (joulukuu 1998) päätelmissä kehittämään uusi laaja suunnitelma kauden 1995-1999 (es de en fr) strategiaa seuraavaksi huumausaineiden torjuntastrategiaksi. Komission tiedonannossa vastataan pyyntöön esittelemällä huumausaineiden käytön ja kaupan viimeaikaiset suuntaukset Euroopan unionissa (EU) sekä laatimalla suuntaviivat, joita huumausaineiden vastaisessa unionin toiminnassa olisi noudatettava seuraavien viiden vuoden aikana.

Huumeilmiö tunnetaan nykyisin entistä paremmin Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) ja Europolin huumeyksikön (es de en fr) (joka on korvattu 1. heinäkuuta 1999 lähtien Euroopan poliisivirastolla - Europol) perustamisen ansiosta. Nämä elimet ovat myös helpottaneet jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä tiedonkeruun ja tietojenvaihdon alalla.

Huumeiden käyttöä ja kauppaa koskevia suuntauksia voidaan kuvailla kyseisten elinten vuonna 1998 toimittamien tietojen pohjalta. EU:n yleisimmän huumausaineen kannabiksen käyttö on vakiintunut, mutta amfetamiinin käyttö ja lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyvät. Erilaisten huumausaineiden kaupassa käytetyt reitit tunnetaan hyvin. Keski- ja Itä-Euroopan maat ja Balkanin maat toimivat usein reittien risteyskohtina (heroiini, kokaiini, kannabis). EU:ssa valmistetaan myös paljon synteettisiä huumausaineita.

Komission esittämässä toimintasuunnitelmassa suositellaan kokonaisvaltaista, monialaista ja yhdennettyä strategiaa, jotta huumeiden torjunta olisi tehokasta. Huumeongelmaan liittyvät yhteiskunnalliset ja terveydelliset näkökohdat samoin kuin huumeiden väärinkäytön, nuorisorikollisuuden ja rikosten väliset yhteydet on otettava huomioon. Tasapainoinen lähestymistapa kysynnän ja tarjonnan vähentämisen välillä on siis tarpeen. Huumeiden tuotannon vähentäminen edellyttää lisäksi tuottaja- ja kuluttajamaiden välistä kumppanuutta, jonka avulla tuetaan tuottajamaiden yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä.

Komissio toivoo, että huumeiden vastaisia EU:n toimia, politiikkoja ja strategioita arvioitaisiin järjestelmällisemmin myös riippumattomien asiantuntijoiden toimesta. Komissio aikookin teettää tulevan toimintaohjelman väliarvioinnin. Tilannetta voidaan tarkkailla ja unionin toimintaa mukauttaa myös EMCDDA:n toimittamien huumausaineiden väärinkäyttöä koskevien tietojen ja Europolin toimittamien huumausaineiden kauppaa koskevien tietojen valossa.

Kautta 2000-2004 koskevassa suunnitelmassa määritellään joitakin painopistealueita:

Amsterdamin sopimus luo uuden oikeudellisen kehyksen näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiselle. EY:n perustamissopimuksen uudessa 152 artiklassa vaaditaan, että kaikkien yhteisön politiikkojen ja toimintojen määrittelyssä otetaan huomioon terveyden suojelu. Lisäksi huumausaineet mainitaan ensisijaisena yhteisön toiminta-alana kansanterveyden alalla. Se on painopistealana myös oikeus- ja sisäasioiden alan yhteistyössä (Euroopan unionista tehdyn sopimuksen VI osasto), jossa on tarkoitus soveltaa kolmea menetelmää:

Kansainvälisessä yhteistyössä huumausaineiden torjunta on edelleen tärkeä ala, mutta uusia välineitä ei ole suunnitteilla. Monenvälistä ja kahdenvälistä toimintaa jatketaan.

Toimintasuunnitelmalle on asetettu viisi yleistä tavoitetta:

Lisäksi on määritelty viisi erityistavoitetta:

Liitteinä ovat kauden 1995-1999 toimintasuunnitelman arviointi, taulukko kysynnän vähentämisen nykyisistä suuntauksista, katsaus lainsäädännön ja toimintatapojen kehitykseen ja luettelo budjettikohdista, joiden nojalla voidaan toteuttaa toimia huumausaineiden torjunnassa.

ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle, annettu 12 päivänä marraskuuta 2003, huumeidentorjunnan koordinaatiosta Euroopan unionissa [KOM(2003) 681 lopullinen - Euroopan unionin virallinen lehti C 96, 21.4.2004]. Tiedonannossa komissio, jonka tavoitteena on huumausaineiden torjunnan koordinoinnin tehostaminen Euroopan unionin tasolla, selvittää koordinointiin liittyviä haasteita, luo katsaukseen nykyisiin koordinaatiojärjestelmiin sekä ottaa esiin tehokkaan koordinoinnin keskeiset osatekijät. Siinä suositetaan erityisesti kaikkien huumausainepolitiikan osa-alueiden (yhteiskunnallisten ja terveydellisten näkökohtien sekä torjuntaan liittyvien toimien ja nuorisopolitiikan) huomioimista, tiivistä yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten välillä sekä yhteistyötä kyseisten viranomaisten ja sosiaali- ja terveysviranomaisten välillä. Samoin suositetaan huumeidentorjuntaan liittyvien alan strategioiden ja toimintojen arvioimista järjestelmällisesti.

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2001, huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman (2000-2004) täytäntöönpanosta [KOM(2001) 301 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]. Tiedonannon tärkeimpänä tavoitteena on esittää keinoja huumausaineita koskevan toimintasuunnitelman arvioinnin helpottamiseksi, hahmotella menetelmä, jota komissio aikoo käyttää arvioinnissa, ja esitellä suunnitelman puitteissa tähän mennessä toteutettuja toimia.

Komissio esittää toimintasuunnitelmaan sisältyvien toimien toteuttamisen arviointia varten uuden välineen, seurantataulukon, jonka avulla voidaan varmistaa arvioinnin onnistuminen.

Huumeilmiön vaikutusten arviointi riippuu osin EMCDDA:n ja Europolin toimittamista tiedoista. Kyseiset elimet ovat perustaneet kaksi työryhmää, joiden tehtävänä on selvittää, millaisten kriteerien avulla lopullinen vaikutustenarviointi olisi tehtävä. Komissio ilmoittaa kuitenkin, että se rajoittaa (vuonna 2002) tehtävän puoliväliarvioinnin vain toimintasuunnitelmaan sisältyvien toimien toteuttamisen arviointiin, sillä epidemiologisista ja rikollisuuteen liittyvistä näkökohdista ei toistaiseksi ole saatavilla luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa.

Huumeidentorjunnan tehostaminen ehdokasmaissa on laajentumiseen liittyvän komission toiminnan painopistealue jatkossakin. Komissio on tehnyt viime vuosina useita aloitteita ja on käynnistänyt neuvottelut ehdokasmaiden osallistumisesta EMCDDA:n REITOX-verkostoon. Komissio ehdottaa myös, että olisi perustettava tietokanta, johon koottaisiin tiedot kaikista jäsenvaltioiden tai komission ehdokasmaissa toteuttamista hankkeista, jotta voitaisiin välttää päällekkäisyydet.

EU jatkaa tärkeää ulkoista toimintaansa. Erityistä huomiota kiinnitetään tärkeimpiin kauppareitteihin, joiden kautta huumausaineita tuodaan EU:n alueelle (ennen kaikkea kokaiinireitti ja heroiinireitti).

Keskeinen edellytys huumausaineiden torjunnassa on koordinointi toimijoiden välillä. Komissio on toteuttanut toimintasuunnitelman mukaisesti tutkimuksen nykyisistä koordinointijärjestelyistä. Tutkimus julkistetaan lähitulevaisuudessa. Jäsenvaltioiden ja komission välistä koordinointia on syytä tehostaa. Komissio laatii tätä varten neuvoston horisontaaliselle huumausainetyöryhmälle esityksen käytännön ohjeista.

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 4 päivänä marraskuuta 2002, huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman (2000-2004) väliarvioinnista [KOM(2001) 599 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssa]).

EU:n huumausaineita koskevan kauden 2000-2004 toimintasuunnitelman mukaan komissio laatii toimintasuunnitelman toteuttamisesta puoliväli- ja loppuarvioinnin. Arvioinnissa otetaan huomioon toimintasuunnitelman kaikki viisi pääaluetta: koordinointi, tiedottaminen ja arviointi, huumausaineiden kysynnän vähentäminen sekä huumausaineiden väärinkäytön ja huumausainerikollisuuden ehkäiseminen, tarjonnan vähentäminen sekä kansainvälinen yhteistyö. Arviointi perustuu lähinnä neljään tietolähteeseen:

Puoliväliarvioinnin tulokset

Arvioituaan yksityiskohtaisesti kaikkia suunnitelman viittä osa-aluetta komissio toteaa, että vaikka huomattavaa edistystä on saavutettu, paljon on vielä tehtävä erityisesti seuraavilla aloilla:

Komissio esittää seuraavia toimia huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman täytäntöönpanon edistämiseksi:

Viimeisin päivitys 07.03.2005